loading
close
SON DAKİKALAR

CHP’li Yıldız’dan Başkan Topbaş’a Çağrı Var

CHP’li Yıldız’dan Başkan Topbaş’a Çağrı Var
Tarih: 12.02.2012 - 09:42
Kategori: Siyaset

CHP’li Yıldız’dan Başkan Topbaş’a,“Siluet yanlışını düzeltin, bu ayıptan kurtulalım”

İBB Bütçe görüşmelerinde, Başkan Topbaş’ında hazır bulunduğu Meclis toplantısında CHP Meclis Üyesi Mehmet Yıldız öneri ve eleştirilerini sıralayarak Başkan Topbaş ve AKP’li Meclis Üyelerine konuşmasında sık sık sorular sordu.

Başkan Topbaş’ın ve AKP İBB Meclisi Grup Başkan Vekili Ergün Turan’ın sıkıştıklarında ta 17 yıl önce ki Sözen dönemini veya CHP’li İzmir Belediyesini örnek göstererek eleştirmelerini anlamsız bulduğunu dile getiren CHP’li Mehmet Yıldız, “Sakın Sözen döneminde, ya da İzmir’de var mı diye aklınızdan geçmesin. Yıl 2011 ve ben İstanbul’un meclis üyesi olarak soruyorum” hatırlatmasında bulundu.

CHP’li Yıldız’ın konuşmasında aşağıda ki ara başlıklar öne çıktı; “Sahibi olduğunuz, paha biçilmez bir varlığınızı tahrip edebilir, ona zarar verebilir misiniz? O varlık size emanetse, hiç hakkınız yok”,  “Yeşil alanları bile sattınız! Dönüşüm için arsa kalmadı!  Planlardaki; “Deprem Anında Toplanma Alanları” alanlarını Turizm Ticaret Merkezi yapılarak satıldı. Belediye’de, dönüşümde kullanılacak arsa bırakmadınız” , “İBB Bütçesinde Deprem için ayrılan kaynak yetersiz! Gökdelenlerin İstanbul’dan aldıkları rantın bir bölümünü deprem payı olarak ödemeleri gerekmez mi? Çünkü deprem için harcanacak kaynak burada”,  “İBB, İmar Planlarını yaparken hukuka uygun davranmıyor. Yürütülmesi durdurulan planlar, neden küçük rötuşlarla, meclisten tekrar geçirilerek yürürlüğe konur. Mahkeme kararı havada bırakılır. Özel muamele gören parsellerin, ne özelliği var?”, “İnşaat alanları çevresinde vatandaşın can ve mal güvenliği yok! Altyapı, yol ve kavşak çalışmalarında, bina şantiyeleri çevresinde İstanbulluların hayatı müteahhitlerin insafına terk edilmiş. Altyapı, üstyapı, yol standartları, kent mobilyaları gibi konularda neden bir standart yok?”, “AVM’lerin ilk 4 saat de otopark ücreti alması yasal değil. Birçok AVM vatandaştan haksız yere ücret almaya devam ediyor. İstanbul halkının soyulmasına seyirci kalacak mısınız?”

CHP’li Yıldız’dan Başkan Topbaş’a,“Siluet yanlışını düzeltin, bu ayıptan kurtulalım”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2011 yılı Kasım ayı toplantılarında görüşülen İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2012 Yılı Bütçesi hakkında Meclis Kürsüsünde kişisel görüşlerini Başkan Topbaş ve Meclis Üyeleri ile paylaşan CHP Beşiktaş ve İBB Meclis Üyesi Yük. Müh. Mimar Mehmet Yıldız görüş, öneri ve eleştirilerini dile getirdi.
“Sahibi olduğunuz, paha biçilmez bir varlığınızı tahrip edebilir, ona zarar verebilir misiniz? O varlık size emanetse, hiç hakkınız yok” 

İBB Bütçe görüşmelerinde söz alarak Zeytinburnu’nda yapılan ve İstanbul Silueti’ni bozan gökdelenlerin yapımını gündeme getiren CHP Meclis Üyesi Mehmet Yıldız, Başkan Topbaş’ı sorunu çözmemekle suçlayarak eleştirdi.

Konuşmasında AKP’li Meclis Üyelerine hitaben, “Sahibi olduğunuz, paha biçilmez bir varlığınızı tahrip edebilir, ona zarar verebilir misiniz?” diyerek seslenen CHP’li Yıldız, Başkan Topbaş’a da şu soruyu yöneltti; “Sayın Başkan, böyle bir değer milletinse, ecdadımıza ve size ait inancın muhteşem simgesi; Tarihteki gücünüzün bugüne uzanan görkemi, göstergesi ise? Bu bir hazine ve bu hazine evrenselse? En önemlisi de; O hazine size emanetse. Ona zarar verme hakkınız var mı?” Sorusunu yönelterek şöyle devam etti; “Sayın Başkan, sizin doktoranız sanat tarihi. İstanbul Silueti’nin değerini bu meclisteki herkesten iyi bilmeniz gerekir. İnanıyorum ki, İstanbul Silueti’nin mahvedildiğinin farkına vardığınızda, yüreğinizde bir sızı, midenize bir kramp hissettiniz. Bu yükten, bu sorumluluktan, bu acıdan kurtulmak için gereğini yapın. Ama düzeltme işini, milletin ve İstanbul’un parasını kullanarak yapmayın. Yatırım Programı’nın kapağında “Siluet” kullanmışsınız. Bence Siluet’i düzeltmeden bu figürü kullanmanız doğru değil. Bir de naçizane uyarım var; Sakın siluet sorununu çözmek için önündeki İstanbul Surları’nı yükseltmeye kalkmayın”
 
“Yeşil alanları bile sattınız! Dönüşüm için arsa kalmadı! 

Planlardaki; “Deprem Anında Toplanma Alanları” alanlarını Turizm Ticaret Merkezi yapılarak satıldı. Belediye’de, dönüşümde kullanılacak arsa bırakmadınız”
 
İBB Meclisinde, bütçe görüşmesinde sözlerine şöyle devam eden CHP Meclis Üyesi Mehmet Yıldız, Topbaş yönetimini; “Planlardaki; “Deprem Anında Toplanma Alanları” Turizm Ticaret Merkezi yapılarak satıldı. Belediye’de, dönüşümde kullanılacak arsa bırakmadınız” diye eleştirdi. Dönüşüm ya da Yenileme. Merkezi iktidar bu yetkiyi kullanmaya çok hevesli. Buna karşı koyamıyorsunuz. Bu iş yerel hizmettir. Yerel yönetimler yürütmelidir. Yetki Hükümete geçerse, İstanbul’un kaynakları, başka kentlere aktarılır. TOKİ, İstanbul’da; Yeşil alanları, kıymetli arsaları satıp, geliri başka yerlere aktarmadı mı? İstanbul’da yaratılan rant, İstanbul için kullanılmalıdır” dedi.
 
“İBB Bütçesinde Deprem için ayrılan kaynak yetersiz! Gökdelenlerin İstanbul’dan aldıkları rantın bir bölümünü deprem payı olarak ödemeleri gerekmez mi? Çünkü deprem için harcanacak kaynak burada” 
 
Bütçede deprem için ayrılan kaynağın yetersiz olduğunu iddia eden Yıldız, son yıllarda parsel ölçeğinde yapılan plan tadilatları ile ayrıcalıklı inşaat hakları verildiğini; Yandaşlara büyük rantlar sağlandığını iddia etti. Zincirlikuyu’da yapılan inşatlardan örnek veren Yıldız: “Plan değişikliği yapılarak bölgedeki üç parselde inşaat hakkını 843 bin metrekare arttırdınız. Sermayesiz, risksiz, vergisiz, böyle kar hangi düzende var?  Üstelik benzeri binalar İstanbul’un kasasından daha çok şey alacak. Ulaşım için alacak, altyapı için alacak. Vatandaş trafikte benzin ve zaman harcayarak bedel ödeyecek” diye konuşan Mehmet Yıldız şöyle devam etti: “Döneminizde; İstanbul’un her tarafından mantar gibi gökdelenler fışkırıyor. Bunların ödediği bedel, seçimlerde Sayın Başbakan’ın posterini gökdelenlerden sarkıtmak. 

İstanbul’dan aldıkları rantın bir bölümünü, deprem payı olarak ödemeleri gerekmez mi? Sayın Başkan, Gurubunuz ve Siz Başbakanı ikna edin. “Dönüşüme direnenin evini istimlâk edip yıkacağım” diyen Başbakan’a, “İstanbul’un yarattığı ranttan İstanbul’un payını alıp, deprem için kullanacağım ” dedirtin. Bu kaynağı sağlamanın altyapısını oluşturmak için çaba harcayın. Çünkü deprem için harcanacak kaynak burada”  tavsiyesinde bulundu.
 
“İBB, İmar Planlarını yaparken hukuka uygun davranmıyor. Yürütülmesi durdurulan planlar, neden küçük rötuşlarla, meclisten tekrar geçirilerek yürürlüğe konur. Mahkeme kararı havada bırakılır. Özel muamele gören parsellerin, ne özelliği var?”
 
CHP’li Mehmet Yıldız; İBB’nin 2012 Yılı Bütçesi görüşülürken, Meclis’te yaptığı konuşmada; Topbaş yönetiminin yasa ve yönetmelik tanımadığını söyleyerek konuşmasında Topbaşa hitaben: ”Belediye yürürlükteki yasa ve yönetmeliklere uymak zorunda mıdır? “Elbette” diyorsanız, bazı soruların cevabını merak ediyorum”  dedi ve Başkan’a şu soruları yöneltti.


1. İmar planları, meclisten geçerken, neden bazı parseller için yasa ve yönetmeliklere uyulmaz.

2. Yürütülmesi durdurulan planlar, neden küçük rötuşlarla, meclisten tekrar geçirilerek yürürlüğe konur. Mahkeme kararı havada bırakılır.

3. Danıştay’ın; Nazım Plana not konularak AVAN PPROJE onayı ile uygulama yapılamaz kararı varken; (6. Dire: 2005/6785K Sayılı 30.12.2005 günlü karar) Neden bu uygulama devam eder? Özel muamele gören, bu özel parsellerin, ne özelliği var?

“İnşaat alanları çevresinde vatandaşın can ve mal güvenliği yok! Altyapı, yol ve kavşak çalışmalarında, bina şantiyeleri çevresinde İstanbulluların hayatı müteahhitlerin insafına terk edilmiş. Altyapı, üstyapı, yol standartları, kent mobilyaları gibi konularda neden bir standart yok ?”

Başkan Kadir Topbaş’a sorularını yöneltmeye devam eden CHP’li Yıldız; “Yeri geldiğinde İstanbul’un birçok devletten büyük olduğunu öğünerek anlatıyorsunuz. Kuralsız devlet olur mu?” diye sorarak şöyle devam etti: “Altyapı, yol ve kavşak çalışmalarında, bina şantiyeleri çevresinde İstanbulluların hayatı müteahhitlerin insafına terk edilmiş. Mal ve can güvenliği için hiçbir önlem alınmıyor. Geceleri bu alanlarda özel aydınlatma ve işaretleme yok. Bu alanlarda uygulanması gereken kuralları belirleyen “Yapım İşlerinde Kamu Güvenliği Yönetmeliği” yapmak ve uygulatmak çok mu zor? İstanbul’un tarihi bir kent olduğunu bütün dünya kabul etmiş. İstanbul’un kaldırımlarına kasaba estetiği anlayışı ile beton dökerek tarihi karakterini koruyamazsınız. Tam tersi tarihi karakteri bozuyorsunuz. Altyapı, üstyapı, yol standartları, kent mobilyaları gibi konularda neden bir standart yok? Kural belirlemek işinize gelmiyor mu? Sakın Sözen döneminde, ya da İzmir’de var mı diye aklınızdan geçmesin. Yıl 2011 ve ben İstanbul’un meclis üyesi olarak soruyorum. “CHP hep eleştirir. Öneri getirmez” diye bir şehir efsanesi var. Çok öneriler sunduk. Yapılarda “Yenilenebilir Enerji” kullanımı ile ilgili meclise öneriler getirdik. En azından belirli büyüklükteki yapılarda ve yeni toplu yapı üretiminde “yenilenebilir enerji kullanımına başlansın” dedik, aldırmadınız” 
 
“AVM’lerin ilk 4 saat de otopark ücreti alması yasal değil. Birçok AVM vatandaştan haksız yere ücret almaya devam ediyor. 2012’de de İstanbul halkının soyulmasına seyirci kalacak mısınız?”
 
AVM’ler ile ilgili daha önce yazılı soru önergesi de veren CHP’li Mehmet Yıldız bu sorunu tekrar dile getirerek, “Alışveriş Merkezlerinde, vatandaştan 4 saat için otopark ücreti alınmaması mahkeme kararı ile kesinleşmiş durumda. Birçok AVM vatandaştan haksız yere ücret almaya devam ediyor. Belediye ceza kesiyor. Otoparktan kazanılan para yanında, cezanın bir anlamı olmadığı için uygulama devam ediyor. 2012’de de İstanbul halkının soyulmasına seyirci kalacak mısınız?” Diye konuştu. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları