loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'lilerin Önerisi Gündeme Alınmadı

CHP'lilerin Önerisi Gündeme Alınmadı
Tarih: 11.02.2012 - 23:45
Kategori: Özel Haberler

CHP’lilerin‚ “Lüks araç kullanmayalım” önergesini AKP’li Başkan gündeme almadı

İstanbul İl Genel Meclisinin 2012 yılı Ocak ayı toplantılarında Beşiktaş İlçesinde seçilen CHP İl Genel Meclis Üyesi Süleyman Kartal hazırladığı‚ “İstanbul Valiliği ve İl Özel İdaresine ait lüks araçlar hakkında” konulu yazılı soru önergesini İl Genel Meclis Başkanlığına sundu. 

Oturumu yöneten İl Genel Meclisi 2.Başkan Vekili Av. Musa Akgündoğdu‚ yazılı soru önergesini‚ İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi ile ilgili konu olmadığını beyan ederek gündeme aldırtıp oylatmayacağını söyledi. Birçok CHP’li Meclis Üyeleri söz alarak kiralanan araçların İl Özel İdaresi bütçesinden karşılandığını dolayısı ile yazılı soru önergesinin İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi ile ilgili konusu olduğunu‚ önergenin oya sunulmasını isteyerek itirazlar gerçekleştirdiler. 

CHP’lilerin İtirazlarına kabul etmeyen oturumu yöneten İl Genel Meclisi 2.Başkan Vekili Av. Musa Akgündoğdu önergeyi oylamaya sunmadı.

Yazılı soru önergesi gündeme alınmayan CHP İl Genel Meclis Üyesi Süleyman Kartal’ın Meclis kürsüsünde okuduğu önergesi şöyle;

Konu: İstanbul Valiliği ve İl Özel İdaresine ait lüks araçlar hakkında.

Sayın başkan‚ değerli meclis üyeleri; 16.11.2011 tarihinde İl Özel İdaresi’nde mevcut araçlarla ilgili önerge vermiş‚ bununla ilgili 19.12.2011 tarihinde İl Özel İdaresi Satın Alma Daire Başkanlığı tarafından yanıt verilmiştir. Fakat bu yanıt bizi tatmin etmemiştir. Buna göre 41 adet resmi araç bulunmakta olup‚ bunlardan 19 âdeti İstanbul Valiliği’nde‚ 22 araç idaremiz hizmetlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca‚ hizmet alımı yoluyla 82 araç kiralanmış olup‚ 14 âdeti İstanbul Valiliği’nde‚ 68 âdeti idaremizde hizmet aracı olarak kullanıldığı belirtilmiştir. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve yoksulluk dururken‚ İstanbul Valiliği ve İl Özel İdaresi’nde lüks araç saltanatının hüküm sürdüğünü görmekteyiz.

“Makamlarda kullanılan lüks bir aracın yıllık kirası 60.000 ile 120.000 TL arası değişmektedir. İstanbul Valiliği ve İl Özel İdaresindeki lüks araç saltanatının hesabını soracağız”

Kamu hizmetlerinde kullanılan araç sayısı‚ özellikle makam araçlarının marka ve modelleri‚ bu araçların alımı ya da kiralanması için ayrılan kaynak miktarı kamuoyunda ciddi eleştirilere neden olmaktadır. Yaptığımız araştırmalarda;
Makamlarda kullanılan lüks bir aracın yıllık kirası 60.000 ile 120.000 TL arası değişmektedir. İktidarın‚ “Kamudaki taşıt giderlerinin asgari seviyeye indirilmesi ve kaynakların savurganlığa yol açmadan bütçe olanaklarıyla uyumlu şekilde kullanılması” ifadesine rağmen İstanbul Valiliği ve İl Özel İdaresi’nde kullanılan lüks araçlar bu konuda çelişki yaratmaktadır. 

Oysa Başbakanımız Türkiye’ deki ekonomik sıkıntılar ve cari açığa vurgu yaparak lüks araç yerine Fiat marka araba kullanmamızı tavsiye etmiş‚ Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek ise‚ 2011 Meclis Genel Kurulu’ndaki Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı görüşmeleri esnasında; “Bakan yardımcılarına aylık 40 bin lira kira ile Audi A8 araç kiralandığı iddiasını araştırdıktan sonra‚ 14 tane bakan yardımcımız var‚ hiçbir bakan yardımcısına Audi A8 araç kiralanmamıştır” diyerek belirtmiştir.

Yıllık kirası sadece 15.000 -20.000 TL arasında olan Fiat marka araçlar varken bu lüks araç ısrarı nedir? Vicdanınız rahat mı?

Kamuoyunu yakından ilgilendiren aşağıdaki sorularımızın İstanbul Valiliği ve İl Özel İdaresi Sekreterliği tarafından yanıtlanmasını arz ederiz.

1. İstanbul Valiliği ve İl Özel İdaresine 2010- 2011 yıllarında satın alınan veya bağışlanan araç sayısı nedir?
2. Bu araçların kaç tanesi lüks otomobil sınıfına girer?
3. Bu araçların marka ve modelleri nelerdir?
4. İstanbul Valiliği ve İl Özel İdaresine 2010-2011 yıllarında kiralanan araçların marka ve modelleri nedir? 
5. Bu araçlar hangi nedenlerle kiralınmış ve kimlerin hizmetine sunulmuştur?
6. Kiralanan her bir aracın marka ve modeline göre kamuya bir yıllık maliyeti nedir?
7. Bu araçların mesai saatleri ve görev emri dışında kullanılmakta mıdır?

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları