loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'nin efsane Gençlik Kolları Başkanı ve Milletvekili Süleyman Genç sonsuzluğa uğurlandı

CHP'nin efsane Gençlik Kolları Başkanı ve Milletvekili Süleyman Genç sonsuzluğa uğurlandı
Tarih: 05.11.2022 - 18:36
Kategori: Yaşam

Cumhuriyet Halk Partisinin Efsane Gençlik Kolları Başkanı, Eski PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Süleyman Genç Bursa'da son yolculuğuna uğurlandı.

Efsane CHP Gençlik Kolları Başkanı Süleyman Genç hayatının son zamanlarını Bursa'da geçirdi.

 
Süleyman Genç 5 Kasım 2022, Cumartesi günü Bursa Ulu Camii'nde öğle namazı sonrası kılınan cenaze namazından sonra Hamitler Kent Mezarlığında sonsuzluğa uğurlandı.
 
Cenaze törenine Türkiye'nin her yerinden gelenler oldu. Cenazeye, CHP Grup bakanvekili Engin Altay, Eski Devlet Bakanı Murat Karayalçın, Bursa Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Nurhayat Ataca Kayışoğlu, Erkan Aydın, CHP Bursa İl başkanı İsmet Karaca, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Nilifer Belediye Başkanı Turgay Erdem, İzmir Milletvekili Sabri Ergül, Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, İstanbulgercegi.com genel yayın yönetmeni İmambakır Üküş, CHP Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş, Önceki dönem CHP PM üyesi Levent Eyipişiren katıldı.
 

Süleyman Genç Kimdir?

1944 yılında Rize İkizdere'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini İkizdere ve Samsun'da tamamladı. Daha sonra Erzincan Askeri Lisesi'ne girdi. Askeri lise sonrası 1961 yılında kara harp okuluna girdi. 20-21 Mayıs olayları sonucu bütün okul öğrencileri gibi 1963'de Harp Okulu'ndan çıkarıldı.

Kendilerine tanınan hakla aynı yıl İzmir İktisadi Ticari İlimler Akademisi'nde eğitime başladı. Öğrenci örğütlerinde aktif rol oynadı ve çeşitli görevlerde bulundu. 1965 yılında Türkiye Milli Talebe Federasyonu'nun Eğe Bölge Temsilciliği ve CHP İzmir İl Gençlik Kolları Başkanlığını yaptı.

1968 yılında İzmir İktisadi Ticari İlimler Akademisi'nden mezun oldu.1970 Mart ayında CHP Gençlik Kolları Genel Başkanlığı'na atandı. 2-3 Temmuz 1970 tarihinde yapılan CHP Gençlik Kolları 6. Kurultayı'nda yeniden Gençlik Kolları Genel Başkanlığı'na seçildi. 1972 yılında yapılan CHP 21. Olağan Kurultayı'nda ise Parti Meclisi'ne girdi.

1973 yılında İzmir Milletvekili olarak meclise girdi. CHP içersinde o dönemin sol kanadın önde gelen isimlerinden oldu. 1968 kuşağının önder isimlerinden olan Süleyman GENÇ 1977 yılında yapılan seçimlerde ikinci kere İzmir Milletvekili olarak yeniden meclise girdi. Sert söylemleri ve derin yapılanmaları dillendirdiği için GENÇ'in Ankara'daki evi 6 Ocak 1978'de KONTRGERİLLA tarafından bombalandı.

12 Eylül 1980 askeri darbesinde bir ay tutuklu kaldı. Siyaset yasağı getirildi. 1983'de siyaset yapıyor gerekcesi ile tekrar gözaltına alındı, Zincirbozan'da üç ay tutuklu kaldı.

Süleyman GENÇ siyasi hayatı boyunca dört kitap yazmıştır.

Kitapları;

1970 Türkiye'nin Yapısal Analizi,

12 Mart'a Nasıl Gelindi

Bıçağın Sırtındaki Türkiye, CIA-MIT / Kontrgerilla.

Kuşatılan Devlet Türkiye, Uyuşturucu-Mafya Yerel Egemenler'dir.

Kitaptan bazı kısımlar.

Kuşkuya, umutsuzluğa karşın Ecevit hükümetinin proğramı CHP grubunda görüşülürken söz almış, uyarılarımı yapmış, olması gerekenleri söyle sıralamıştım.

Gelişmiş ülke ve çağdaş toplum olmanın kuralı, uluslararası pazarlar için mal üreten ve rekabet eden, ileri teknoloji ile donatılmış, yüksek üretim düzeyine ulaşmış bir sanayi toplumu olmaktır.

....

Demokrası, hele hele sosyal demokrası, her şeyden önce insan onuruna dayanan, bireyin eşitliğ ve özgürlügünü tartışılmaz insan hakkı olarak gören, emeği üstün değer sayan bir rejimdir.

....

12 Mart'ın karanlık günlerinden 1 Mayıs ve öteki kitle katliamlarının kanının karıştığı Haziran 1977 seçimlerine dek Ecevit'le birlikte dilimizden düşürmediğimiz, milyonları inandırdığımız, yetki bulursak, yönetim erkini kullanırsak hesap soracağımızı açıkladığımız kurumlar içinde KONTRGERİLLA ilk sırayı almaktaydı. Yüzlerce faili mechul cinayetin sorumlusu olarak görünmekteydi. Bizce bilinen bilinmeyen ne varsa Türkiye halkının önüne çıkaracaktık. Bağımsız yargı aracılığıyla ilgililerden hesap sorduracaktık. Bizim çin büyük olan halktı. Halkın oyuydu. Onun yetki verdiği insanlardı, ulusal iradeydi. Bunun üstünde kuvvet yoktu, olamazdı.

Bomba patladı. Sırtımıza yapışan camların dışında bizde hasar yoktu. Evin salon ve mutfak yok olmuş, tavanı uçmuştu.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları