loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'nin Kırklareli adayı Mehmet Tuna Soykan'ın eşi Semra Soykan'dan Kılıçdaroğlu'na anlamlı hediye

CHP'nin Kırklareli adayı Mehmet Tuna Soykan'ın eşi Semra Soykan'dan Kılıçdaroğlu'na anlamlı hediye
Tarih: 20.03.2019 - 14:25
Kategori: Yurt

CHP'nin Kırklareli Belediye Başkan adayı Mehmet Tuna Soykan'ın eşi Semra Soykan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na marteniçka hediye etti. Kılıçdaroğlu bilekliği takarken bir dilek tuttu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz hafta 31 Mart yerel seçim çalışmaları kapsamında Kırklareli’ndeydi.

CHP'nin Kırklareli Belediye Başkan adayı Mehmet Tuna Soykan’ın eşi Semra Soykan, burada Kılıçdaroğlu’na marteniçka (martenitsa) hediye etti.

Kılıçdaroğlu’nun o günden beri kolundan çıkarmadığı kırmızı-beyaz bilekliğin anlamı dikkat çekiyor.

Bulgaristan’a has bir gelenek olan ve Türkiye’de de Bulgaristan göçmenlerinin yaşattığı bu bileklik 1 Mart’tan itibaren takılıyor. Yıl boyu sağlık ve güç dileğiyle hediye edilen marteniçka, inanışa göre leylek görünceye kadar çıkarılmıyor.

MARTENİÇKA NEDİR?

Martenitsa, 1 Mart’tan başlayarak martın sonuna kadar takılan, beyaz ve kırmızı yünden yapılan bir süstür. Baharın gelişi münasebetiyle geleneksel Baba Marta (Marta Nine) günleri başlar.

Çok eskilere dayanan Baba Marta, Bulgaristan'a has bir gelenektir. Bu günde Bulgarlar yakınlarına ve arkadaşlarına “martenitsa” olarak adlandırılan sembolleri, yıl boyu sağlık ve güç dileğiyle hediye ederler. Âdete göre, martenitsalar kırlangıç veya leylek görünceye kadar taşınırlar.

Marteniçkalar el yapımıdır, asla satın alınamaz, yalnızca hediye edilebilir, mütevazı bir dilekle bileğe bağlanır, baharda çiçek açan ilk ağaç dalına bağlanır ve yeterince beklenirse dilek mutlaka gerçekleşir.

Bu bayram Bulgarcada “Çestita Baba Marta!” şeklinde kutlanır. Baba Marta – Marta Nine, günümüze kadar korunmuş en saygın geleneklerden biridir. Bu takılar, meyve ağaçlarına, evlere, ev hayvanlarına da takılırlar. Bu şekilde yeni başlayan tarım yılının da bereketli ve verimli olması için dilekler tutulur.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları