loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'nin Tüzüğü hazır

CHP'nin Tüzüğü hazır
Tarih: 11.02.2012 - 18:44
Kategori: Siyaset

Mart’ta yapılması planlanan tüzük kurultayına sunulacak metinde genel başkan yardımcısı sayısında bir limitin bulunmaması öne çıkıyor...

Hürriyet'ten Okan Konuralp'in haberine göre CHP'de Mart’ta yapılması planlanan tüzük kurultayına sunulacak metinde genel başkan yardımcısı sayısında bir limitin bulunmaması öne çıkıyor.

Genel başkan adaylığı için gereken imza sayısı, delege tam sayısının yüzde 20’sinden yüzde 10’a düşürülüyor.

Başkanlık Divanı önünde imza verme şartı kaldırılıyor. Parti Meclisi (PM) seçimleri çarşaf listeyle yapılıyor.

Kongre üyelerinin 10’da birinin önerisi ve kongreye katılan üyelerin salt çoğunluğuyla yapılacak oylama sonucunda blok liste usulüyle seçim yapılabiliyor.

Kılıçdaroğlu ve ekibinin önereceği tüzük değişikliğine göre genel başkan, parti meclisi üyeleri arasından ihtiyaç gördüğü sayıda genel başkan yardımcısı ve bir genel sekreter atayabiliyor.

Genel başkan yardımcılarından en fazla 3’ü PM üyesi olmayan partililer arasından belirlenebiliyor. PM’nin üye sayısı ise 40’a iniyor. 

83 blok oy ihtimali

Kurultayın doğal üyeleri olan genel başkan, parti meclisi üyeleri, milletvekilleri, yüksek disiplin kurulu üyeleri ile kurultayın seçilmiş üyelerinin yanı sıra 81 il başkanı, kadın ve gençlik kolları genel başkanlarının da kurultay delegesi olması öngörülüyor.

Böylelikle genel merkez yönetimi lehine 83 oyluk bir bloğun oluşması mümkün olabilecek. Aday üyelik kaldırılıyor, partiye üyelik başvurularının 15 gün içinde sonuçlandırılması zorunluluğu getiriliyor. Parti yönetim organlarında görev almak için genel merkez tarafından belirlenen eğitimin alınması şartı getiriliyor. 

Muhalefetin amacı

Parti içi muhalefet de tüzük kurultayının gündemini kurultay salonunda değiştirmek için düğmeye bastı. Kurultaya kadar delege desteğini artırmaya çalışacak olan muhalefet, değişiklik önergesiyle olağanüstü kongrenin gündemine, “Parti Meclisi seçimi maddesi” koydurmaya çalışacak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları