loading
close
SON DAKİKALAR

"Çiftçiyi yokluğa mahkum ediyorlar"

"Çiftçiyi yokluğa mahkum ediyorlar"
Tarih: 17.01.2021 - 14:27
Kategori: Siyaset

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, "Domates üreticisi zorda, seslerini duyurmaya çalışıyor. Rusya’nın uyguladığı kotanın dolması ve açıklanan kota artışının gerçekleşmemesi ile ihracat durdu." dedi.

Rusya’nın uyguladığı 200 bin tonluk kotanın dolması ve açıklandığı üzere 50 bin tonluk artırımın hala açılmamış olması üreticiyi zora soktu. Domates ihracatının merkezlerinden Muğla Kumluova’da üretici isyan etti. Seydikemer’e bağlı Kumluova Toptancı Halinde toplanan üreticiler kendilerini ziyarete gelen CHP heyetine, kilo başına maliyeti 2.5 lirayı bulan domatesin haldeki satış fiyatının 1.5 liraya düştüğünü belirterek, “Bu fiyatla bu maliyeti karşılayamayız. Böyle giderse traktörlerimizi, tapulu arazilerimizi, seralarımızı kaybedeceğiz. Nefes alacak halimiz kalmadı” dediler.

UMARIZ SESİMİZ DUYULUR

CHP heyetinde yer alan Antalya Milletvekili Aydın Özer, Muğla Milletvekilleri Süleyman Girgin ve Suat Özcan, Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, Seydikemer İlçe Başkanı Cemil Daydır ve Kaş İlçe Başkanı Vural Arıkan ile dertlerini paylaşan üreticiler ayakta kalmak istediklerini belirterek şunları söylediler: “Maliyetlerimiz; mazot, gübre, ilaç, fide, işçilik, sera malzemeleri derken katlanarak gidiyor. Bu giderleri karşılamak için Tarım Kredi Kooperatifi, Ziraat Bankası ve zirai ilaç bayilerinden kredi alıyoruz. İhracatın ve özellikle Rusya pazarının bir an önce açılması ve kotanın tamamen kalkması gerekiyor. Borçlarımızın faizlerinin silinmesini ve yapılandırılmasını istiyoruz. Milletimizin efendisi biz köylü üreticilerin sesini umarız duyarlar.”

ÇİFTÇİYİ YOKLUĞA MAHKUM EDİYORLAR

Kendisi de bir üretici olan CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer Rusya kotasına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Rusya’dan milyarlarca dolara S-400 füzeleri aldık, dünyanın en pahalı doğalgazını alıyoruz, buğday alıyoruz, nükleer santraller yaptırıyoruz. Buna rağmen bu kotayı kaldıramıyorlar. Alışveriş karşılıklı talebe bağlıdır, talepte kota olmaz. Bu sorunu çıkaranlar çözmekle mükelleftir. Bu kota ayıptır, itibarsızlıktır. Bu domates Rusya’ya gitmediğinde iç piyasa bunu kaldırmıyor, fiyatlar aşağı düşüyor. Maliyeti 2.5 lira iken bunu 1.5-2 liraya sattırmak demek çiftçiyi yokluğa mahkum etmek demektir.” 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları