loading
close
SON DAKİKALAR

Cihan Kırmızıgül Tahliye Edildi

Cihan Kırmızıgül Tahliye Edildi
Tarih: 23.03.2012 - 21:01
Kategori: Gündem

'Puşi davası'nda iki yıldır tutuklu yargılanan Cihan Kırmızıgül tahliye edildi...

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Kırmızıgül katıldı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Rüstem Eryılmaz dışındaki mahkeme üyelerinin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun Ankara'da düzenlediği seminere katılması nedeniyle diğer mahkemelerde görevli üye hakimler heyette yer aldı.

Duruşmada, İstanbul Cumhuriyet Savcısı İsmail Işık, daha önce verilen esas hakkındaki mütalaayı tekrar ettiğini söyledi. Heyet Başkanı Rüstem Eryılmaz, mahkeme heyetindeki değişiklik nedeniyle bu celse karar verilmeyeceğini belirtti.

Kırmızıgül'ün avukatı Hasan Fehmi Demir de mahkeme heyetindeki değişiklik nedeniyle esas hakkında savunma yapmayacağını, sadece tahliye talebinde bulunacağını dile getirdi.

Demir, müvekkili hakkındaki iddianın gizli tanık ve olay yakalama tutanağına dayandırıldığını ifade ederek, gizli tanığın Kırmızıgül'ün olay yerinde bulunmadığını ifade ettiğini söyledi.

Olay tutanağını hazırlayan kolluk görevlilerinden 2'sinin yakalamaya bizzat katıldığını, duruşmada dinlenilen bu kişilerin beyanlarının da çelişkili olduğunu dile getiren Demir, polis tutanağının tek başına kanıt olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığını ve mahkumiyet kararı verilmesinin imkansız olduğunu kaydetti.

Demir, müvekkilinin suç işlemediğinin sabit olduğunu, savcının da duruşmalardaki çeşitli mütalaalarında çelişkili görüşlerinin bulunduğunu, savcılığın dahi şüphesini yenemediğini belirtti.

Avukat Demir'in konuşmasını yaptığı sırada Savcı İsmail Işık'ın cep telefonu çaldı. Savcı Işık, kısa süreliğine salondan dışarı çıkarken, avukat Demir de konuşmasına savcı geldikten sonra devam etti. Kırmızıgül'ün diğer avukatı Fikret İlkiz de mahkemenin tahliye kararı vermemesi için hiçbir neden olmadığını belirterek, bu nedenle tutuklama kararının kaldırılmasını istedi.

Kırmızıgül'ün tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, heyet değişikliği sebebiyle karar verilmek üzere dosyanın incelemeye alınmasına hükmetti. Duruşma, 11 Mayıs 2012 tarihine ertelendi.

Bu arada, Heyet Başkanı Eryılmaz, duruşma başladığı sırada izleyici olarak katılan avukatların sanık avukatları için ayrılan bölüme oturmalarına izin vermedi. Bunun üzerine avukatlar, izleyicilerin bulunduğu bölümden davayı izledi.

Duruşmaya ayrıca CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ile avukat Eşber Yağmurdereli de izleyici olarak katıldı.

Mahkeme heyetinin tahliye kararının ardından Kırmızıgül'ün babası ve kardeşi ile arkadaşları, kararı sevinç ve gözyaşlarıyla karşılarken birbirlerine sarıldı. Adliyenin önünde bekleyen üniversite öğrencileri de tahliye kararını sevinç ve alkışlarla kutladı.

Cihan Kırmızıgül'ün kardeşi Ferhat Kırmızıgül, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, tahliye kararından dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, ''Allah içerdekilere de bu mutluluğu yaşatsın'' dedi.

İddianameden

Dönemin özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılarından Kasım İlimoğlu tarafından hazırlanan iddianamede, Kırmızıgül'ün, bir markete PKK terör örgütü adına eylem yapmak amacıyla molotofkokteylli saldırıda bulunduğu, markette yangın çıktığı ve zarar oluştuğu, yüzünü poşuyla kapattığı, örgüt üyesi olarak tanınmamaya çalıştığı, örgütün eylemlerini benimseyip, organik yapısı içinde yer aldığı belirtiliyor. İddianamede, tüm bu suçlardan Kırmızıgül'ün 19 ile 61,5 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu'ndan öğrencisine destek 

Kırmızıgül'e destek vermek isteyen yüzlerce kişi, sabah erken saatlerden itiraben Çağlayan Adliyesi önünde bir araya geldi. Grup adına basın açıklamasını Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu okudu.

İnceoğlu, soruşturmanın derinleştirilmesi için yapılan taleplerin kabul edilmediğini belirterek, gerçeklere yüz çevrilerek adalet sağlanamayacağını belirtti.

Tek başına poşu takmanın yeterli delil olmasına şaşırırken, ders notları, kitaplar ve su faturalarının başka öğrencilerle ilgili hazırlanan iddianamelerde delil olarak yer aldığını ifade eden İnceoğlu, ''Basın açıklaması yapmak, halay çekmek, anma etkinliklerine katılmak gibi faaliyetler nedeniyle öğrenciler tutuklandı. Öğrencilerin örgütlenme özgürlükleri ve siyaset yapma hakları tutuklanmalar nedeniyle ellerinden alınıyor. Bugün tutuklu öğrencilerin sayıları yüzlerle ifade ediliyor'' diye konuştu.

Kırmızıgül'ün bugün mahkemenin karşısına 8'inci kez çıkacağını ve davanın karara bağlanma olasılığının bulunduğunu dile getiren İnceoğlu, ''Cihan'ın yanında olmak için ve bu kez de onu almak umuduyla geldik. Ne Cihan, ne de diğer öğrenciler günlük yaşamda giydikleri kıyafetler nedeniyle tutuklanmasın diye geldik'' dedi.

Türkçe ve Kürtçe okunan açıklama sonrası kısa bir konuşma yapan Barış ve Demokrasi Partisi İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel de "Cihan'ı almaya geldik" dedi. Sebahat Tuncel, Terörle Mücadele Kanunu'nun kaldırılması gerektiğini belirterek, ''Çünkü bu kanunun 7'den 70'e hepimizi terörist ilan eden bir yaklaşımı var. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar teröristi olan bir ülke yok. Düşünceyi ifade ediyorsunuz, söz söylüyorsunuz, poşu takıyorsunuz terörist ilan ediliyorsunuz. Bu ayıptan kurtulmanın bir tek yolu var; o da Terörle Mücadele Kanunu'nu kaldırmaktır'' dedi.

Cihan Kırmızıgül'e destek için gelenler arasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Melda Onur ve Hüseyin Aygün de bulunuyor. Protesto gösterisinde, ''Bandista'' adlı müzik grubu da kısa bir konser verdi.

Cihan Kırmızıgül'ün kardeşi ve babasının da aralarında bulunduğu grup, açıklamaların ardından bina önünde bekleyişe geçti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları