loading
close
SON DAKİKALAR

Çiller'in listesinden AKP'nin komisyonuna!

Çiller'in listesinden AKP'nin komisyonuna!
Tarih: 12.02.2012 - 15:02
Kategori: Gündem

TBMM’ye gelen Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı, Adalet Komisyonu’nda bekliyor

TBMM’ye gelen son kanun tasarısına göre sadece hükümete bağlı kurum ve bakanlıkların vereceği üyelerle oluşturulacak bir komisyon, kimin terörü finanse edip kimin etmediğine karar verebilecek ve isterse o kuruluşun malvarlığını dondurabilecek.
 
TBMM’ye gelen Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı, Adalet Komisyonu’nda bekliyor. Adında ‘terör’ olduğu için Meclis’ten jet hızıyla geçmesi beklenen tasarıysa, mali konularda hikmetinden sual olunmaz bir komisyonun kurulmasını öngörüyor.
 
‘Terörizmi finanse edenlerin malvarlıklarının dondurulması’ gerekçesiyle kurulacak olan Malvarlığının Dondurulmasını Değerlendirme Komisyonu, malvarlığının dondurulmasına, malvarlığının dondurulması kararının kaldırılmasına ya da yabancı ülkelerdeki malvarlığının dondurulması hususunda talepte bulunulmasına karar verebilecek.

YAFTAYI YERSEN 10 YIL HAPİS
Tasarının gerekçesi olarak Güvenlik Konseyi ile yabancı devletler ve Türkiye tarafından ‘terörizmin finansmanının önlenmesi amacıyla malvarlıklarının dondurulması yönünde alınan kararların’ gösterildi.
Tasarıyla, ‘terörizmin finansmanının önlenmesi amacıyla fon sağlanması ve toplanması’ yasaklandı. Buna göre, ‘terör örgütlerine veya teröristlere fon sağladığına veya topladığına’ karar verilen kişi, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Söz konusu suçların kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılacak.

KOMİSYONUN YAPISI TEK RENK
Komisyonun yapısını ise Bakanlıkların müsteşarları ve AKP’nin tepesine yeni başkanlar atadığı kurumların müsteşarları oluşturuyor.
Malvarlığının Dondurulmasını Değerlendirme Komisyonu; Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanının başkanlığında, Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürü, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşar Yardımcısı, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü, Dışişleri Bakanlığı Araştırma ve İstihbarat Genel Müdürü ve Hazine Müsteşarlığı Banka ve Kambiyo Genel Müdüründen oluşacak.

5 KİŞİNİN OYU BİLE YETECEK
Değerlendirme Komisyonu, üyeler veya bunların yerlerine usulüne uygun olarak atanan vekilleriyle toplanarak katılanların en az beşinin oyu ile malvarlığının dondurulmasına, malvarlığının dondurulması kararının kaldırılmasına ya da yabancı ülkelerdeki malvarlığının dondurulması hususunda talepte bulunulmasına karar verebilecek.
Değerlendirme Komisyonunun başkan ve üyelerine her toplantı için dörtbin gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunan tutar üzerinden toplantı ücreti ödenecek.

ÜLKELER ARASI TALEPLERDEN SORUMLU
Komisyonun yetkileri bununla da sınırlı değil. Tasarıya göre; Değerlendirme Komisyonu, ‘terörizmi finanse ettiği veya terör faaliyetlerinde bulunduğu hususunda makul sebeplerin varlığı durumunda kişi, kuruluş ve organizasyonlar’ın mülkiyetinde veya zilyetliğinde bulunan yabancı ülkelerdeki malvarlığının dondurulması hususunda talepte bulunulmasına karar verebilecek. Türkiye’de bulunan malvarlığıyla ilgili olarak ise Ceza Muhakemesi Kanunu’nun el koymaya ilişkin hükümlerinin uygulanması için ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacak. Bu karar gereği için ilgili devlete bildirilecek.

Birgün

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları