loading
close
SON DAKİKALAR

Çin: ABD’nin Asya-Pasifik’e füze konuşlandırmasını oturup izlemeyiz

Çin: ABD’nin Asya-Pasifik’e füze konuşlandırmasını oturup izlemeyiz
Tarih: 01.11.2019 - 11:04
Kategori: Dünya

Dünya kamuoyu ABD’nin Asya Pasifik Bölgesi’ne füze yerleştirme çalışmaları yaptığını düşünüyor. Konu hakkında açıklama yapan Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian, “Böyle bir durumda Çin ordusu oturup izlemeyecektir” dedi…

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian, ABD’nin Asya-Pasifik bölgesine orta menzilli füze konuşlandırmasına karşı çıktıklarını söyledi. Wu Qian dün Beijing’de yaptığı açıklamada, ABD’nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması’ndan (INF) çekilmesinin, tek taraflılık ve uluslararası sorumluluktan kaçmayla açıklanabileceğini ve bunun küresel stratejik dengeyi olumsuz etkileyeceğini belirtti. Wu, ABD’'yi Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması’ndan vazgeçerek tek taraflı askeri avantajlar kazanmaya çalışmakla suçladı. 
 
ABD’nin Asya Pasifik bölgesinde orta menzilli füze konuşlandırmayı planladığı belirtiliyor. Bu konuyu da değerlendiren Wu Qian, “ABD’nin bu girişimine kesinlikle karşı çıkıyoruz. ABD gelen eleştirilere kulak tıkarsa, Asya Pasifik ülkelerinin güvenliğine ve bölgesel barışa ciddi zarar verecek” ifadesini kullandı. 
 
“Çin ordusu füze yerleştirilmesine izin vermeyecektir”

Wu Qiang, “Çin ordusu böyle bir durumda boş oturup izlemeyecektir. ABD’nin Asya-Pasifik ülkelerine kara tabanlı orta menzilli füze yerleştirmesine izin vermeyecektir” ifadesini kullandı. 

Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygu da geçen hafta Beijing’de katıldığı bir forum sırasında yaptığı açıklamada, ABD’nin INF Antlaşması’ndan çekilmesini kınayarak, bu adımın Rusya ve Çin’i hedef aldığını söylemişti. Şoygu, ABD’nin Avrupa ve Asya’da füze konuşlandırma ihtimali konusunda uyarıda bulunmuştu. ABD, Rusya’yı anlaşmayı ihlal etmekle suçlayarak 2 Ağustos’ta INF’den resmen ayrıldı ve 19 Ağustos’ta daha önce yasaklanan ilk füze testini yaptı.
 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları