loading
close
SON DAKİKALAR

Çin: ABD'nin tehditleri Çin halkını korkutamaz

Çin: ABD'nin tehditleri Çin halkını korkutamaz
Tarih: 28.06.2019 - 13:00
Kategori: Dünya

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e karşı ek gümrük vergisi uygulama tehdidinin Çin halkını korkutamayacağını ve Çin halkının hiçbir zaman baskı ve tehditten korkmadığını belirtti.

Trump G-20 zirvesi sırasında anlaşma imkanı bulunduğunu, aksi takdirde Çin'e ek gümrük vergi getireceklerini söyledi.

Çinli sözcü Geng Shuang, bugün düzenlenen basın toplantısında Çin'in ticari sürtüşmeyi diyalog yoluyla çözmekten yana olduğunu, ancak kendi meşru çıkarlarını da kararlılıkla koruyacaklarını ifade etti. Sözcü Geng Shuang şu ifadeleri kullandı:

"Bir kez daha ABD tarafının dikkatini çekmek isteriz: Ticaret savaşı ve gümrük vergisi hem kendine hem de başkalarına zarar veriyor, bu tarz asla sorunları çözmez. ABD hükümeti kendi içinde gümrük tarifesine karşı çıkan seslere ve G20'nin çok taraflılığı koruma, ticari zorbalığa karşı çıkma iradesine saygı göstermelidir."

Çin'de "Güvenilmez Varlıkların Listesi" açıklanacak

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng bugün düzenlenen basın toplantısında "Güvenilmez Varlıklar Listesi'nin işlemden geçmekte olduğunu ve listeye ilişkin ayrıntıların yakında açıklanacağını ifade etti.

Sözcü Gao Feng açıklamasında listeyle ilgili olarak şu bilgileri verdi:

"Genellikle şu hususları dikkate alacağız. Birincisi, söz konusu şirketin, Çinli şirketlere ambargo, abluka ve ayrımcılık girişimlerinde bulunup bulunmaması; ikincisi, bu şirketin girişiminin ticaret amaçlı olup olmaması, pazar kuralı ve sözleşmeli ruha aykırı davranıp davranmaması; ilgili şirketin Çin şirketlerine ve sanayiine somut bir zarar verip vermemesi; dördüncüsü ilgili şirketin ulusal güvenliği tehdit edip etmemesi."

Çinli Sözcü Gao Feng, Çin'in "Güvenilmez Varlıklar Listesi" oluşturmasının ticaret dışı ve pazarı çarpıtan tedbirlere karşı koyacağını kaydederek, Çin yasalarına uyan, pazar kurallarına ve sözleşme ruhuna sadık kalan girişimcilerin hiçbir şekilde endişelenmemesi gerektiğini vurguladı.

"ABD yanlış adımları durdurmalı"

ABD 47 Çin şirketini veya kuruluşunu sözde ihracat kontrol listesine aldı.

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng, ABD'nin ulusal güvenlik kavramını suiistimal ederek ihracat kontrol tedbirlerini kötüye kullandığını ve piyasa rekabet kurallarına aykırı davranarak iki ülkenin olağan bilimsel iletişimi ve ticaret temasını engellediğini kaydetti.

Çinli sözcü, "ABD'nin girişimi hem Çin şirketine hem de kendi şirketlerine zarar veriyor" ifadesini kullandı:

"Her zaman, iki ülkenin ileri teknoloji alanında işbirliğini güçlendirerek iletişimi yoğunlaştırmasının halkların refahı ve mutluluğunu güçlendireceğini, aynı zamanda iki ülke ve dünyanın çıkarlarına uyacağı kanaatindeyiz. ABD'nin yanlış adımları durdurarak işbirliği yoluna geri dönmesini bekliyoruz."

ABD'li şirketler tarife siyasetine karşı

ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi kısa süre önce Çin'den ithal edilen 300 milyar dolar değerindeki ürünlere ek vergi uygulanması için Washington'da bir toplantı düzenledi. Toplantıya katılanların yüzde 96'sı gümrük tarifelerinin artırılmasına karşı çıktı.

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng söz konusu toplantıya dikkat çekerek şunları söyledi:

"Toplantıya elektrik ve makine, tekstil, giyim, şapka, ayakkabı, oyuncak, sportif ekipman, çelik ve alüminyum, kimyasal sanayi, donanım, gıda, tıp, oyun yazılımı alanlarından 314 temsilci katıldı. Katılımcıların yüzde 96'sı yani 303 temsilci gümrük vergisinin artırılmasına karşı çıktı. Amerikan kamuoyunda, gümrük vergilerinin istihdam ve ekonomiye zarar vereceği ve vergi yükünün Amerikalı tüketicilere bineceği görüş hakim. ABD Ticaret Odası'na göre, vergi artırılmasıyla ABD ekonomisi önümüzdeki 10 yılda 1 trilyon dolar zarar görecek. Amerikan Perakende Federasyonu'nun raporuna göre, vergi artırılması halinde ABD'de tüketiciler her sene giyime 4 milyar 400 milyon dolar, ayakkabıya 2 milyar 500 milyon dolar, oyuncaklara 3 milyar 700 milyon dolar ve muhtelif günlük ürünlere 1 milyar 600 milyon dolar fazla ödeyecek."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları