loading
close
SON DAKİKALAR

Çin: ABD'nin ticaretteki zorbalığı dünyaya zarar veriyor

Çin: ABD'nin ticaretteki zorbalığı dünyaya zarar veriyor
Tarih: 11.06.2019 - 10:18
Kategori: Dünya

Çin'in BM'deki Daimi Temsilcisi Ma Zhaoxu, ABD'nin ticaretteki zorbalığının dünyaya zarar verdiğine dikkat çekti.

Çinli temsilci, bu ifadeleri bizzat kaleme aldığı makalede kullandı. Söz konusu makale China Daily gazetesinde 7 Haziran'da yayımlandı.

ABD'nin "Önce Amerika" sloganıyla bir dizi korumacı önlem alarak ticaretteki büyük ortaklarını ek gümrük vergileriyle tehdit ettiği belirtilen makalede, ticaret savaşının Çin ve ABD dahil tüm dünya ülkelerine zarar verdiği vurgulandı.

Ma Zhaoxu, makalesinde ABD'nin dünyaya verdiği zararı şu ifadelerle dile getirdi:

ABD, Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) merkezinde olduğu çok taraflı ticaret sisteminin altını kazımaya çalışmaktadır. Ulusal yasalarına göre tek taraflı olarak Çin menşeli ürünlere ek gümrük vergisi getiren ABD, bu girişimiyle DTÖ'nün kurallarını ihlal etmiştir. Bu, Çin'in ve diğer üye ülkelerin çıkarlarına zarar vermekte ve örgütün otoritesini zayıflatmaktadır.

ABD, küresel ekonomik büyüme için de ciddi tehdit oluşturmaktadır. Küresel ekonomi 2008'deki finansal krizden tamamen toparlanamamışken gümrük tarifelerini artırmak uluslararası ticarette kaosa neden olmuştur. Neticede küresel ekonomi gerileme baskısı ile karşı karşıyadır.

ABD'nin çok taraflılığı tehdit eden önlemleri en büyük endişeyi yaratıyor. Ek gümrük vergileri uygulayıp devlet gücünü kullanarak Huawei gibi şirketlere baskı yapmak ABD'nin son yıllardaki diğer adımlarını akıllara getiriyor. ABD; yakın zamanda UNESCO, BM İnsan Hakları Konseyi, iklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşması ve İran nükleer anlaşmasından çekildi. BM'nin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ve Addis Ababa Eylem Gündemi gibi uluslararası toplumca kabul edilen mutabakatlara yüz çevirdi. Sınamalardan geçmekte olan, kurallara dayalı uluslararası düzen ve BM'nin otoritesidir.

Çok taraflılık ve çifte kazanç tüm ülkelerin çıkarınadır. Tek taraflılık ve ticari korumacılık ise tarihi eğilime karşıdır ve kimseyi hiçbir yere götürmeyecektir. Ticarette zorbalığa maruz kalan ülkeler sessizce bir kenarda oturamaz, bir sonraki kurban herhangi bir taraf olabilir.

Çin ile ABD arasındaki ticaret müzakerelerinin sekteye uğramasından da tamamen ABD sorumludur. Ticaret savaşı ABD'yi yeniden büyük yapmadı, aksine ekonomisine zarar veriyor. Çin'in duruşu ise nettir; Çin ticaret savaşı istemiyor, ancak bundan korkmuyor da. Ticaret savaşı kapımıza dayanırsa da sonuna kadar mücadele edeceğiz.

Çin yine de farklılıklar ile ekonomi ve ticaret cephesindeki sürtüşmeyi dikkate alarak ABD ile sorunları çözüme ulaştırmaya ve kazan-kazan odaklı bir anlaşmaya varmaya çalışmaya hazırdır.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları