loading
close
SON DAKİKALAR

Çin, Fransa’nın arabuluculuğuna sıcak bakıyor

Çin, Fransa’nın arabuluculuğuna sıcak bakıyor
Tarih: 27.08.2019 - 10:58
Kategori: Dünya

Fransa’nın, G7 zirvesinin gündeminde de yer alan ticaret savaşlarında arabuluculuk teklifine Çin’den olumlu yanıt geldi.

Ticaret savaşları konusundaki diplomatik girişimler, Fransa’da yapılan G7 Zirvesi’nde sonra hareketlendi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump'la gerçekleştirilen görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Çin ve ABD arasında yaşanan ticaret sürtüşmelerine değindi. İki ülke arasında bir an önce ticaret sorunu üzerinde mutabakat sağlanmasını beklediklerini kaydeden Macron, bunun dünya ekonomisine yönelik "belirsizlikleri" giderebileceğini kaydetti. Macron, dünya ekonomisi için Çin ve ABD arasında bir an önce ticaret anlaşmasına varılmasını beklediklerini de dile getirdi. 
Öte yandan G7 Zirvesi’nin ardından dün yayınlanan bir sayfalık sonuç bildirgesinde, anlaşmazlıkların daha çabuk çözülebilmesi ve ortadan kaldırılabilmesi için Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) işleyişinin değişmesi gerektiği belirtilmişti.
 
Fransa ile Çin arasında telefon görüşmesi başladı
 
Bu gelişmelerin ardından Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi dün, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un üst düzey diplomasi danışmanı Emmanuel Bonne ile telefon görüşmesi yaptı. 
 
Wang Yi görüşmede, Çin’in Fransa'nın diplomatik arabuluculuk çabalarını desteklediğini ve bunun için gerekli yardımı sağlamaya hazır olduğunu söyledi. Wang, Çin ve Fransa'nın Güvenlik Konseyi'nin iki daimi üyesi olarak, uluslararası barış ve güvenlik konusunda büyük sorumlulukları olduğuna dikkat çekti. 
 
Wang, iki tarafın eşgüdümü sürdürerek, İran Nükleer Anlaşması’nı kararlılıkla desteklemesi, çok taraflılık ile serbest ticaret sistemini savunması, adalet ve bölgesel güvenlik ile istikrarı koruması gerektiğini belirtti. 
 
Emmanuel Bonne ise Fransa'nın İran nükleer sorunuyla ilgili olarak yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bonne, Çin'le eşgüdüm ile işbirliğini güçlendirerek, gerginliği yumuşatmaya ve İran Nükleer Anlaşması’nı savunmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları