loading
close
SON DAKİKALAR

Çin Sanayi ve Ticaret Bankası'nın Adana’daki termik santral desteğine çevrecilerden tepki

Çin Sanayi ve Ticaret Bankası'nın  Adana’daki termik santral desteğine çevrecilerden tepki
Tarih: 05.12.2020 - 13:06
Kategori: Çevre

Çin Sanayi ve Ticaret Bankası Kenya’daki kömürlü termik santral projesinden çekilmeye karar verdi. Bu gelişmenin ardından #AdanayaTemizHava kampanyası altında bir araya gelen kuruluşlar bankanın Adana’daki termik santrala desteğini sonlandırmasını bir kez daha talep etti.

Kenya’da kömür karşıtı sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren Save Lamu (Lamu’yu Kurtar) Kampanyası’nın paylaştığı basın açıklamasına göre, Çin Sanayi ve Ticaret Bankası (ICBC) Kenya’nın Lamu kentinde yapılması planlanan Doğu Afrika’nın en büyük termik santralı projesinden çekileceğini duyurdu. Projenin yaratacağı çevresel ve sosyal riskler nedeniyle bankanın finansmanı geri çekmeye karar verdiği belirtildi.

1.050 MW’lık Lamu Kömür Santralı’nın Doğu Afrika’daki en büyük ve Kenya’daki ilk kömür santralı olması bekleniyordu. Kömür santralı için hazırlanan proje belgelerine göre, ICBC projeye 1,2 milyar dolar aktaracaktı. Daha önce ICBC’ye projenin çevresel tahribat ve sosyal etkilerini gösteren çeşitli dilekçe ve şikayetlerde bulunan Save Lamu’nun basın açıklamasına göre, ICBC’deki güvenilir bir kaynak artık bankanın bu yatırımı yapmayacağını iletti.

Bu gelişme akıllara yine ICBC’nin desteğiyle yapılmak istenen Adana’daki Hunutlu Termik Santralı projesini getirdi. Aynı şekilde çevresel ve sosyal tahribata sebep olacağı raporlarla ortaya konan kömür santralı projesine karşı sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının birçok itirazı bulunuyor. #AdanayaTemizHava kampanyası altında bir araya gelen kuruluşlar, bugüne kadar 50 binin üzerinde imza topladı. Koruma altındaki bir kaplumbağa yuvalama kumsalına kurulan santralın neden olacağı ekolojik yıkıma karşı çıkan kampanyacılar aynı zamanda, santralın faaliyette olacağı süre boyunca iki bin kişinin de erken ölümüne neden olacağını raporlarla ortaya koymuştu.

#AdanayaTemizHava kampanyasından Doğu Akdeniz Çevre Platformu sözcüsü Dr. Sadun Bölükbaşı “Yıllardır süren Save Lamu kampanyasının başarıya ulaşmasından ve ICBC yetkililerinin nihayet bu kömür yatırımından vazgeçmesinden mutluluk duyuyoruz. ICBC’den aynı hassasiyeti Adana’da da göstermesini istiyoruz ve kendilerine bir mektup daha gönderip Hunutlu santralına yönelik tutumlarını sorduk. Santralın Adana’da sebep olacağı ekolojik ve sosyal yıkımı birçok bilimsel çalışmayla ortaya koyduk, yatırımcı bankalara ve işletme sahibine defalarca bu konuları açıklayan detaylı mektuplar gönderdik. Santral, Türkiye’deki mevzuata, uluslararası sözleşmelere ve özellikle de yakın zamanda karbon nötr olmayı hedeflediğini açıklayan Çin’in yeşil finans politikalarına aykırı” dedi.

Kaynak : İklim Haber

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları