loading
close
SON DAKİKALAR

'Cinayete kader denmez'

'Cinayete kader denmez'
Tarih: 20.06.2012 - 13:10
Kategori: Sağlık, Yaşam

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt Türkiye'nin iş kazası karnesini açıkladı...

Dün İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı'nın görüşen TBMM Genel Kurulu'nda gece mesaisi vardı. Genel Kurul'da konuşan CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de iş kazaları ve işçi ölümlerine ilişkin çarpıcı bilgiler verdi.
Öğüt, önce Başbakan'ın türk ekonomisine ilişkin sözlerine değinerek, alıntılar aktardı. Erdoğan'ın dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisinin türk ekonomisi olduğunu söylediğini ifade eden CHP'li Öğüt, "Başbakanın sözde dinamik ekonomi söylemleri asla gerçekleri yansıtmıyor" dedi.

Hükümetin çizdiği ekonomik tabloyu eleştiren Öğüt, "Yüzde 8,5 büyüme diyeceksiniz, flüt, cips, şemsiye gibi ipe sapa gelmez ürün kalemleriyle hesaplanan yüzde 10'ları aşan enflasyon açıklayacaksınız, düşük ve orta gelirlinin sepetinde önemli kalemler ortalama enflasyonun üzerinde çıkacak, cari açık tarihin en yüksek seviyelerini görecek, bunun adına da "büyüme" diyeceksiniz. Böyle bir büyüme yok sayın milletvekilleri, bunun adı büyüme değil" diye konuştu.

"CHP'nin söylediği gerçekler hükümetin işine gelmiyor"

Başbakanın her konuşmasında CHP'yi hedef aldığını "Muhalefet gerçekleri konuşmuyor, genlerinde doğru konuşmak yok" dediğini vurgulayan Öğüt, parti olarak her zaman gerçekleri söylediklerini ancak bunun hükümetin işine gelmediğini söyledi.

Erdoğan'ın "OECD rakamlarıyla konuşun" dediğini de hatırlatan CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, "Şimdi Başbakan'ın istediği gibi resmi istatistiklerle konuşacağım. Bunlara da itirazı olmayacaktır herhalde" dedi.

"Türkiye yüzde 5,9'luk sendikalaşma oranıyla OECD ülkeleri arasında sonuncu"

Türkiye'deki sendikalaşma oranları hakkında da bilgiler veren Öğüt, "Sendikalı değilsen sosyal güvenlik hakların yok demektir. Yasaları düzenlemek önemlidir ancak bundan daha da önemlisi, bu yasaların uygulanmasını ve denetimini sağlamaktır. Bu da sadece iş yerlerinde güçlü bir sendikacılıktan geçer" diye konuştu.

OECD'nin son sendikalaşma verilerine göre Türkiye'nin yüzde 5,9'luk sendikalaşma oranıyla OECD ülkeleri arasında sonuncu olduğuna dikkat çeken Öğüt, ülkemizin nüfusu 40 milyon iken sendikalı sayısı 2,5 milyondu. Şimdi nüfusumuz 75 milyon, ancak günümüzde 900 bin bile sendikalı yok" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinin gerçek sendikalı sayısıyla örtüşmediğini, ancak TÜİK' ten yola çıkarak baktığımızda bile durumun içler acısı olduğunu ifade eden CHP'li Öğüt, "2011 Türkiye'sinde sendikaya üye olabilme potansiyeli bulunan en az 18 milyon çalışan vardır ancak sendikalı sayısı toplamı 2 milyon kişinin çok az üzerindedir. Bir başka deyişle, ülkemizde sendikalaşma oranı yaklaşık yüzde 12 civarındadır, sorun buradan başlamaktadır" ifadelerini kullandı.

"Cinayete kader denmez"

Türkiye'nin iş kazaları karnesine de değinen Öğüt, dünya genelinde iş kazaları oranının yüzde 44 iken Türkiye'de yüzde 99,3 olduğunu, bu oranın da kazayla açıklanamayacak kadar büyük olduğunu belirtti.

"AB istatistikleri Türkiye'de ölen işçilerin oranının AB ortalamasının 7 katı olduğuna işaret ediyor. Bu veriler içinde kayıt dışı çalışmanın neden olduğu kazaların büyük çoğunluğu yok. Türkiye'de, günde 172 iş kazası meydana geliyor. Uluslararası Çalışma Örgütü ILO Türkiye Temsilciliği Türkiye'nin iş kazalarında Avrupa 1'incisi, dünya 3'üncüsü olduğunu açıklıyor" diyen CHP İstanbul Milletvekili Öğüt, AKP'nin iş güvenliği karnesinin Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in işçi ölümlerine ilişkin önergeye verdiği cevapla ortaya çıktığını söyledi.

Her iş kazası sonrası bildik sözler sıralandığına işaret eden Öğüt, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Ailelere tazminat ödeneceği, sorumluların cezasız kalmayacağı hikayesi okunuyor. Bazı kazaları bizler unutmadık. Biz kadere inanırız. Sigortasız işçi çalıştıran, iş yerine sendika sokmayan patronların kâr hırsına kader denmez. Bunun adı cinayettir, cinayete kader denmez"

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları