loading
close
SON DAKİKALAR

Çin’de Jurassic dönemine ait sayısız dinozor ayak izi bulundu

Çin’de Jurassic dönemine ait sayısız dinozor ayak izi bulundu
Tarih: 07.12.2019 - 17:30
Kategori: Bilim

Ekim ayında Çin’in doğusunda 100 milyon yıllık dinozor ayak izi fosili bulan paleontologlar, şimdi de Kuzey Çin’deki eski krallık bölgesinde Jurassic dönemine ait çok sayıda dinozor izi buldu.

Paleontologlar, Kuzey Çin’deki eski kraliyet yazlık beldesinde Jurassic dönemine dayanan sayısız dinozor ayak izi fosili bulunduğunu duyurdu. Çok sayıda dinozor türünün ayak izleri, Hebei Eyaleti’nin Chengde kentindeki Qingde Hanedanı (1644-1911) imparatorluk beldesindeki Madigou adlı yerel tapınakta keşfedildi.
 
Keşif sırasında ortalama 13.4 cm uzunluğa sahip 140’dan fazla üç parmaklı theropod ayak izi, birkaç Koreanaornis veya eski kıyı kuşu benzeri izler ile 28.9 cm uzunluğunda 22.6 cm genişliğinde doğrulanmamış bir brontourur bulundu.
 
Çin Yer Bilimleri Üniversitesi araştırma ekibinin yöneticilerinden Doç. Xing Lida, keşfin bölgede yaşayan ve Kuzey Çin’deki dinozorların evriminin kayıtlarını sağlayan çeşitli bir dinozor grubunu ortaya çıkardığını söyledi. Xing, çok iyi korunan ayak izi miktarının dinozorların davranışları, alışkanlıkları, yaşam ortamı ve iklimin nasıl değiştiği üzerine yapılan çalışmalar için oldukça değerli olduğunu belirtti.
 
Bulunan ayak izlerinin nasıl korunacağı, turizm ve bilimsel araştırmalar için nasıl kullanılacağı konusunda Xing’in ekibi ile Chengde Belediye Emanetleri Bürosu görüşmelerini sürdürüyor.
Pekin’in 230 km kuzeyinde bulunan Chengde imparatorluk kalıntıları, 1703 yılında Qing Hanedanlığı döneminde inşa edildi. İmparatorların yaz aylarında yaşadığı bölgede diplomatlar ve diğer yöneticilerin evleri de bulunuyordu. Mountain Resort ve çevresindeki tapınaklar 1994 yılında Dünya Kültür Mirası listesine eklendi.
 
Öte yandan ekim ayında Doğu Çin’in Zhejiang Eyaleti’nde 100 milyon yıllık dinozor ayak izleri fosilini keşfedilmişti.
  

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları