loading
close
SON DAKİKALAR

Çocuk Masası Başkanı Çeltikçi: Çocuğun kendisini ilgilendiren karar ve politikalara katılarak kendini ifade edebilmesi çok önemli

Çocuk Masası Başkanı Çeltikçi: Çocuğun kendisini ilgilendiren karar ve politikalara katılarak kendini ifade edebilmesi çok önemli
Tarih: 26.11.2018 - 13:25
Kategori: Yaşam

Çocuk Hakları Zirvesi ve Kalkınma Derneği Başkanı ve Çocuk Masası Başkanı Ebrize Çeltikçi, TRT İstanbul Radyosu'nda yayınlanan Çerçeve programına katılarak çocuk hakları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Çeltikçi, "Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre çocuk haklarıyla donanımlı ve haklarına katılması gereken önemli bir vatandaştır, bireydir. Bu birey ve vatandaşlık özelliğini asla gözden kaçırmamız gerekir. Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni imzalayarak taraf olan ülkemiz; bu sözleşmenin çocuklar için refah ve özellikle gelişmişlik seviyelerine yönelik önemli ve kapsamlı bir uluslararası kanun niteliğinde bir belge olduğunu gözden kaçırmamalıdır. Buna göre her çocuk için eşit haklar var; yaşam hakkı, beslenme, barınma ve korunma hakkı, eğitim hakkı ve en önemlisi katılım hakkı. Yani çocuğun kendisini ilgilendiren karar ve politikalara katılarak birey olarak kendini ifade edebilme hakkı çok önemli" diye konuştu.

"İyi bir toplum için; iyi bir yerel ve resmi yönetim, sivil toplum yönetimleri ile işbirliğine ihtiyaç var" diyen Çeltikçi, "Bu çocukların küçük ve kendilerini koruyamaz durumda olmalarından kaynaklı. Onları yerelde; hem destekleyerek hem gelişmelerine yardım ederek hem de kendilerini ifade edip haklarını talep edebilecekleri bir sistemi yerleştirmek çok önemli. Biz bu kapsamda Bakırköy Çocuk Masası çalışmalarını başlattık. Okullarda öğretmenlerimize, velilerimize, çocuklarımıza hak ve beden sağlığı dersleri verdik" dedi.

Okullarda öğrenci sorunlarının öğrencilerle çözülmek yerine önce ailelere aktarıldığını ve bu durumun da çocukları oldukça rencide ettiğini belirten Çeltikçi, şöyle konuştu: "O zaman biz çocukların birey, vatandaşlık katılımından nasıl bahsedebiliriz? Çocukların haklarına, yaşamlarına, onları ilgilendiren tutum ve davranışlara önemle görüş bildirme istekleri ve heyacanları var."

Ebrize Çeltikçi, "1993 yılından itibaren çocukların aktif katılımları ile dünyada ve Türkiye'de ilk çocuklardan oluşan NGO Türkiye Çocuk Zirvesi çalışmalarını başlattık. Bugüne kadar devam eden süreçte senede bir gün değil her gün çocuklarımızla birlikte onları ilgilendiren her karar ve politikada etkin, ihmal istismar ve hak ihlallerindeki kurumsal eksikliklerin tespiti ile gerekli düzeltmeler için Anayasada çocuklar aleyhine ifadelerin düzeltilmesi öneri raporlarımız dahil olmak üzere kurumlar arası işbirliği ve düzenlemeleri protokollerle sağlayarak muhtarlıklara kadar inen çocukları yakın ve yerelde koruyup destekleyecek Bakırköy Çocuk Masası pilot çalışmasını başlatıp, Bakırköy Sağlık ve Sosyal Çocuk Destek İstasyonu'nu kurduk. Bu istasyonda Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı ile yapmış olduğumuz protokol ile istismar edilmiş ve kanunla ihtilaf halindeki çaresiz, koruma tedbir kararı verilmiş çocuklarımızın rehabilitasyon ve topluma kazandırılmaları çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.

"BİZ, BAKIRKÖY’DE ÇOCUK MASASI İLE HAKLARIMIZI ÖĞRENDİK, YA DİĞER ÇOCUKLAR?"

Geçtiğimiz günlerde Bakırköy Çocuk Masası'nın eğitim değerlendirme toplantısı yapıldı. Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Bakırköy Kaymakamı Nazmi Günlü ve Çocuk Hakları Derneği ve Çocuk Masası Başkanı Ebrize Çeltikçi, Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı temsilcileri ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı toplantı Bakırköy Titanic Otel’de gerçekleşti.

Toplantıda konuşan Bakırköy Çocuk Masası temsilcisi çocuklar, “Bakırköy’deki ilk, orta ve liselerde eğitim gören çocuklar haklarını biliyor ama Türkiye genelindeki çocuklar ne olacak?“ diye sordular.

Eğitim uzmanları tarafından okullarında verilen eğitimlerde haklarını çok iyi öğrendiklerini, ihmal ve istismarlardan korunmak için neler yapmaları gerektiğini bildiklerini, başlarına bir vaka geldiği zaman nereye başvuracaklarını öğrendiklerini belirten çocuklar, ”Biz haklarımızı çok iyi biliyoruz. Bakırköy Belediyesi ve Bakırköy Kaymakamlığı tarafından yürütülen bu örnek projenin tüm Türkiye’de uygulanmasını istiyoruz. Açıkçası, Türkiye’nin pek çok köşesindeki akranlarımız için endişe ediyoruz” dediler.

Toplantıda bir konuşma yapan Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu da, Avrupa Konseyi tarafından çocuk masası çalışmasının yakından takip edildiğini ifade ederek şunları söyledi: “Geçtiğimiz aylarda benim de üyesi bulunduğum Avrupa Konseyi Yerel Parlamentosu, çocuk masası çalışmasıyla Bakırköy Belediyesi’ni ‘Çocuk Dostu Belediye’ seçti. Biz Bakırköy Belediyesi olarak çocuk masası çalışmasının tüm Türkiye’de uygulanmasını arzu ediyoruz ve ilgilenen tüm kurumlarla da işbirliği yapmaya hazırız. Bu vesileyle tüm çocuklarımızın  20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nü kutluyorum. Tüm çocuklarımıza aile şiddet, suiistimal, akran zorbalığı, istismardan uzak bir yaşam diliyorum.”

Toplantının sonunda; Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu, Bakırköy Kaymakamı Nazmi Günlü, Çocuk Hakları Zirvesi Derneği ve Çocuk Masası Başkanı Ebrize Çeltikçi ve çocuklar, diğer misafirlerin de katılımıyla 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü için pasta kestiler.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları