loading
close
SON DAKİKALAR

Çocuk yurtlarında 18 yaş sendromu

Çocuk yurtlarında 18 yaş sendromu
Tarih: 06.09.2012 - 12:07
Kategori: Sağlık, Yaşam

18 yaşındaki genç kızın 2009 yılında 2 kardeşiyle birlikte adımını attığı Zübeyde Hanım Çocuk Sitesi'nden, reşit olduğu için ilişiği kesildi...

Devletin ilişiğini kestiği kıza, kendisi gibi insanların kurduğu Yetiştirme Yurdundan Ayrılanlar Kültür ve Dayanışma Derneği’nin (YURT-AYDER) yardım eli uzandı.

Naime Erkek, geçen ay Ağustos Çarşamba günü Antalya Zübeyde Hanım Çocuk Sitesi’nde 18’inci doğum gününü kutladı. 3 yıl önce 2 kardeşiyle birlikte geldiği Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağlı çocuk sitesinde kutladığı son doğum günü, Naime Erkek için yeni bir hayatın başlangıcı oldu.

Devlet ilişiği kesti

Devlet, reşit olduğu gerekçesiyle Naime Erkek’in çocuk sitesiyle ilişiğini kesti. Aynı zamanda tiroit kanseri olan ve tedavisi devam eden genç kız, kendisiyle aynı kaderi paylaşan insanların kurduğu YURT-AYDER’e başvurdu, yeni hayatı için yardım istedi. Önce bir sigorta acentesinde işe yerleştirilen Naime Erkek için 400 TL’ye ev tutuldu. Evin eşyaları ise YURT-AYDER Antalya Şubesi ve Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Antalya Şubesi Kadın Kolu üyeleri tarafından temin edildi.

Yeni evinde yeni bir hayata başlayan genç kızın ilk misafirleri; YURT-AYDER Şube Başkanı Şerife Demiralay Sarı, başkan yardımcısı Adem Özer, yönetim kurulu üyesi Hilmi Dönük, TEMAD Antalya Şubesi Kadın Kolu Başkanı Nuran Özkan ve patronu Faruk Yıldırım oldu. Naime, yeni evinin ilk misafirlerini evinde Türk kahvesi ikram ederek ağırladı.

Yeni evde ilk misafirler

Naime Erkek’in bir oda bir salondan ibaret evinde ağırladığı ilk misafirlerinin gündeminde ise çocuk esirgeme yurtları ve o yurtlardan sadece reşit olduğu için ayrılmak zorunda bırakılan çocuklar vardı. YURT-AYDER Şube Başkanı Sarı, çocuk sitelerinde kalan çocukların 18 yaşını doldurunca yurtla ilişiklerinin kesilmesinin bir sorun olarak yıllardan bu yan varlığını koruduğunu söyledi.

İlgili yasada çocuklara ilişkin reşit olma ile sınırlanan, ancak özel koşullar kapsamında uzatılan koruma süresinin makul olmadığını savunan Sarı, "Kimsesi olmadığı halde, sadece reşit olduğu için kurumla ilişkisi kesilen birçok gencimiz var. Naime’nin ne annesi var ne babası. Özellikle kız çocuklarının önemsenmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Yurtlarda 18 yaş sendromu

Antalya genelinde bu yıl içinde, yurtlarda kalan erkek ve kız 50 gencin 18 yaşını dolduracağını ve hali hazırda 15 kızın ilişiğinin kesileceği günü beklediğini anlatan Şube Başkanı Sarı, şöyle dedi:

"En iyi koşullarda hepsinin ortaokul mezunu olduğunu kabul edersek il genelinde devlet memuru olabilmeleri için açılan 23 kadro var. Geri kalan 27’sinin ne yapacağı belirsiz."

Başkan Sarı, çocuk sitelerinde görülen 18 yaş sendromuna ilişkin devletin bir uyum çalışması yapması gerektiğini savundu. Kendisi de ’yurt çocuğu’ olan Sarı, kaldıkları yurtlardan ayrılma yaşı gelen gençlerin, uzmanların belirleyeceği süreler içinde yurtlardan, yine devletin denetiminde evlere çıkarak ’dışarıdaki’ yaşama alıştırılması gerektiğini söyledi.

Eğitime yönlendirilmiyor

Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Hilmi Dönük ise koruma süresinin artırılmasına ilişkin en temel koşulun eğitime devam etmek olduğunun altını çizdi. Dönük, çocuk sitelerinde çocukların, gençlerin okumaya özendirilmediği, yönlendirilmediğini savundu. Çocuk sitelerinden, daha bilinen isimleriyle kimsesizler yurdundan, kendi tabirleriyle ’mezun’ olanların yüzde 80’inin ilkokul mezunu olduğunu anlatan Dönük, "O çocuklar aslında zekidir, ama teşvik etmeye, yönlendirmeye ilişkin bir sıkıntı var" dedi.

"Çeyizlerini de hazırlıyoruz"

TEMAD Antalya Şubesi Kadın Kolu Başkanı Özkan, çocuk sitelerinden reşit olduğu için ayrılan gençlere ilişkin çalışmalarının önce kuruma eşya bağışıyla başladığını söyledi. Sonrasında bu yardım yönteminde ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaç duydukları eşyalara ulaşmakta zorlukla karşılaşldığını anlatan Başkan Özkan, "Bunun üzerine ’Biz evleri kendi ellerimizle yerleştirmek istiyoruz’ dedik. O zamandan sonra evleri ellerimizle yerleştirmeye başladık" diye konuştu.
Bu yardım kampanyası için oturduğu sitede 10 deponun site yönetimi kararıyla ayrıldığını, bağışlarla toplanan ikinci el eşyaların bu depolarda toplanmaya başladığını aktaran Özkan, bugüne kadar kaç evi böyle dayayıp döşediklerini bilmediğini söyledi. Nuran Özkan, "Ev kurmamı isteyen hiçbir çocuğu geri çevirmedim. Sayısını sorarsanız ben de bilmiyorum, saymak istemiyorum. Onları, bu bekar evlerinden daha çok evlendirmek, gerçek yuvalarına kavuşturmak istiyorum. Şu an da çeyiz toparlıyoruz, hazırlıyoruz" diye konuştu. Naime’nin yeni evini iki günde dayayıp döşediklerini belirten Özkan, tek eksiklerinin bir buzdolabı ve çamaşır makinesi olduğunu aktardı.

"O kadar tuhaf bir yerdi ki"

Naime Erkek, şimdi 16 yaşına giren kız kardeşi ve 8 yaşındaki erkek kardeşiyle yaklaşık üç yıl önce Zübeyde Hanım Çocuk Sitesi’nin kapısında içeri girdiğini belirterek, "15 yaşına yeni girdiğim sıralardı. O kadar tuhaf bir yerdi ki 60- 70 kızla aynı yatakhaneyi, aynı yemekhaneyi paylaştım" dedi.
İdarenin kendisinden Ramazan bayramı öncesinde yurttan ayrılmasını istediğini, ama YURT-AYDER’in girişimleri sayesinde bu sürenin biraz daha uzadığını belirten Naime Erkek, henüz gece kalmadığı yeni evinde ilk gecenin korkusunu yaşadığını söyledi. Erkek, "Bu çok tuhaf. Bu ev hala benim mi diye inanmıyorum. Kendimi alıştırmaya çalışıyorum. Bugüne kadar tek başıma yatmadım. Tek korkum sabah tek uyanmak. Çünkü insan yurt ortamına alışıyor. O curcuna, o ses. Ama özler miyim, sanmıyorum" diye konuştu.

Anahtarlığı cezaevinden geldi

Evinin anahtarlarını ağabeyinin Manisa Cezaevi’nde boncuklarla işlediği ve üzerinde adı yazılı anahtarlığa takan Naime, geleceğe ilişkin planlarını, hayallerini ise şöyle anlattı:

"Kendimi bu seviyede tutmak istemiyorum. Benim hakkımda çok olumsuz düşünen bir sülalem var. Onlara kendimi göstermek istiyorum. Kimse bana ’Naime yurttan çıktı şu yola düştü, bu yola düştü’ demesin. Herkes ’Başardı. Ayakları üzerinde durdu’ desin ve ben bunu başaracağım. Bunu onlara söyleteceğim."

Naime Erkek, 2008 yılında kaybetitği annesi Fatma Erkek’in adını koluna dövme yaptırdığını, babası hakkında tek bilgisinin Antalya ’da ve sağ olduğunu bilmekten öte olmadığını kaydetti.

Naime’nin iki kardeşi, Zübeyde Hanım Çocuk Sitesi’nde kalmaya devam edecek.


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları