loading
close
SON DAKİKALAR

''Çocuklar canlı kalkan yapılıyor''

''Çocuklar canlı kalkan yapılıyor''
Tarih: 12.06.2012 - 12:26
Kategori: Sağlık, Yaşam

BM'nin yıllık "Çocuk ve silahlı çatışma raporu" Suriye'de askerlerin çocukları canlı kalkan haline getirdiğini belirtiyor...

BM'nin yıllık "Çocuk ve silahlı çatışma raporu"  Suriye'de çocukların çatışmalarda kullandılğı açıklandı.

 

Birleşmiş Milletler'in "Utanç Listesi" ismiyle hazırladığı rapora göre, Esad rejimi, Suriye'deki şiddet olaylarında çocukları hedef olarak seçiyor. Suriye'yi ilk defa bu listeye alan BM, çatışmalarda çocukların kalkan olarak kullanıldığını, işkence yapıldığını ve cinsel tacize maruz kaldığını açıkladı.

BM Çocuk ve Silahlı Çatışma özel temsilcisi Rahhika Coomaraswamy, Suriye'de çocukların gözaltında işkence gördüğünü, cinsel tacize uğradığını, bazı durumlarda tankların önünde "kalkan" olarak kullanıldığını ve katledildiğini söyledi.

ABD'nin New York kentinde açıklama yapan Coomaraswamy, Suriye ordusunun yanı sıra rejim tarafından kullanılan Şahiba milislerinin de çatışmalarda çocukları hedef aldığını belirtti.



BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'a sunulan 2011 yılını kapsayan raporda, "Suriye'de hemen hemen her askeri operasyonda, çocuklar Suriye ordusu, istihbarat elemanları, Şahiba milisleri ve diğer güvenlik güçleri tarafından şiddette maruz kalıyor" denildi.



BM Şiddetin daha da artmasndan endişeli

 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun da, Suriye'de son günlerde şiddetin daha da artmasından son derece endişe duyduğunu söyledi.



BM Sözcüsü Martin Nesirky tarafından yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın, son birkaç gündür Suriye'de silahlı şiddetin yoğunlaşmasından ve sivillerin bu yüzden daha da fazla tehlike içine düşmesinden derin endişe duyduğu belirtildi.



ABD'den katliam uyarısı

 
ABD de, Esad rejiminin, muhaliflerin karargahı Huffa'da katliam planlıyor olabileceğini ileri sürdü. ABD, katliam olursa Suriye ordusunu sorumlu tutacağı uyarısında bulundu.



ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın "Suriye rejiminin başka bir katliam düzenleyebileceği" görüşüne katıldıklarını söyledi.



Annan'ın sözcüsü Ahmed Fevzi, sivillerin ülkenin kuzeybatısındaki Haffa'da sıkışıp kaldığını ifade ederek, BM gözlemcilerinin bu kente girmesine izin verilmesini istemişti.



Suriye'nin Hula kentinde 25 Mayıs'ta çoğu çocuk ve kadın 108 kişi, geçtiğimiz hafta Kubeyir'de ise 55 kişi katledilmişti.


''87 kişi öldürüldü'' iddiası

 
Muhaliflerin oluşturduğu Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, ordunun çeşitli kentlerde yönetim karşıtlarına yönelik düzenlediği operasyonlarda güvenlik güçlerince açılan ateşte çoğu İdlib'de olmak üzere ölü sayısının 87'ye yükseldiğini ileri sürdü.



Londra merkezli örgüt, ülkenin kuzeyinde yer alan ve birkaç günden bu yana yoğun operasyonların düzenlendiği İdlib kenti ve çevresindeki köylerde 34 kişinin yaşamını yitirdiğini, onlarca kişinin yaralandığını belirterek, bölgede güvenlik güçlerini katliamlar gerçekleştiğini savundu.



 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları