loading
close
SON DAKİKALAR

Çorlu Tren Faciasında hayatını kaybeden 25 can 8 Temmuz 2022 Cuma günü 4. yılında anılacak

Çorlu Tren Faciasında hayatını kaybeden 25 can 8 Temmuz 2022 Cuma günü 4. yılında anılacak
Tarih: 05.07.2022 - 14:10
Kategori: Gündem

8 Temmuz 2018’de 25 kişinin hayatına mal olan Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki tren kazasının üzerinden 4 yıl geçti. Çorlu Tren Faciasının 4. yılı anma programı belli oldu.

8 Temmuz 2018’de 25 kişinin hayatına mal olan Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki tren kazasının üzerinden 4 yıl geçti.

Çorlu'da 7'si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 340 kişinin yararlı olarak kurtulduğu tren faciasının 4. yıl dönümü.

Kazada yaşamını yitirenlerin adları şöyle: Ersen Gül, Serhat Şahin, Melek Tuna, Ayşe Başaran, Ergün Kerpiç, Hakan Sel, Oğuz Arda Sel, Özge Nur Dikmen, Gülce Dikmen, Sena Köse, İrfan Kurt, Mavinur Tiflizden, Bahar Koçman, Yağmur Laçin, Özcan Cesur, Derya Kurtuluş, Beren Kurtuluş, Emel Duman, Bihter Bilgin, Ömer Alperen Can, Seyfi Ergül, Zübeyde Seven, Gani Kartal ve Rubize Kartal.

Çorlu tren katliamı aileleri facianın 4.yılında ilk olarak kayıplarını mezarları başında anacak.

Ailelerin katılımı ile ilk tören Trenin kalktığı Edirne Uzunköprü ilçesinde Uzunköprü Belediyesi ve Avcılar Belediyesinin  Demirtaş Mahallesinde beraber yaptırdığı 8 Temmuz Adalet Anıtı'nda saat:11.00'da yapılacak. Saat: 12.00-13.00 Cuma namazı öncesi Rıza Efendi Camii'nde Mevlit okunacak.

Aileler İkinci törende kazanın meydana geldiği Sarılar Köyü'nde bir araya gelerek kayıplarını anacaklar.

Kazanın meydana geldiği saatte Çorlu Belediyesi tarafından yapılan anıtta saat: 17.00 anma yapılacak.

Sarılar Köyü Camisinde 18.00'da Mevlit okunacak

Aileler, ihmaller sonucu meydana gelen faciada sorumluların yargı önüne çıkarılmasını bekliyor.

Olayın ardından bilirkişi heyeti toplandı ve kazaya ilişkin 33 sayfalık raporu 8 Ekim 2018 tarihinde savcılığa sundu. Bilirkişi heyeti, İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bekir Sıddık Binboğa Yarman, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Karaşahin, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Araştırma Görevlisi Engin Bıçakçı, inşaat mühendisi Hakan Bozbulut ile serbest makine mühendisi Bedri Duman’dan oluşuyordu. Heyet, hazırladıkları raporda asli kusurlu olarak Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Yol Bakım Onarım Şefi Özkan Polat, Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk ile Köprüler Şefi Çetin Yıldırım'ı buldu. Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı raporun ardından asli kusurlu olarak gösterilen dört kişi hakkında gözaltı kararı verdi. İfadeleri alınan dört şüpheli daha sonra  adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı.

Bilirkişi raporunun ardından, kazada hayatını kaybedenlerin aileleri rapora tarafsız ve objektif olmaması sebebi ile itiraz etmişti. Bilirkişi heyetinde bulunan Mustafa Karaşahin Ulaştırma Bakanlığı Danışmanı, Bekir Sıddık Binboğa Yarman ise hattın sinyalizasyon işlerini yapan şirketlerin yönetim kurulu başkanı olarak görev yapmaktaydı.

ADALET NÖBETİ

Kazada yakınlarını kaybeden acılı aileler, savcılığın sadece dört kişi hakkında dava açmasına, asıl sorumluların yargılanmamalarına tepki göstermek amacı ile 19 Nisan 2019 tarihinde Çorlu Adliyesi önünde ‘’Adalet Nöbeti’’ başlattı.

DAVA 1 YIL SONRA BAŞLADI

Çorlu Tren Faciasından tam bir yıl sonra, 3 Temmuz 2019 tarihinde ilk duruşma Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirilmişti. Duruşma öncesinde ailelerin mahkeme salonuna alınmaması sonucu aileler ve polis arasında arbede yaşanmış, polis, aileleri ve avukatları darp etmişti. Davada dört TCDD görevlisi ‘’taksimle ölüme sebebiyet’’ suçundan yargılanıyordu. Ancak mahkeme heyeti ilk duruşmadan davadan çekilme kararı almış ve dosyayı Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. 2. Ağır Ceza Mahkemesi ise heyetin davadan çekilme kararını reddetmişti.

İlk duruşmadan bugüne kadar Çorlu Tren Faciası için toplam 7 duruşma gerçekleştirildi. 7 duruşmadan geriye akıllardaki acı görüntüler kaldı.

BEN AĞLAYARAK BAKIYORUM ADAM BANA GÜLÜYOR

Görülen ilk duruşmada, Çorlu Tren Faciasında, çocuğunu, yeğenini ve iki kız kardeşini kaybeden Zeliha Bilgin’in “Ben ağlayarak bakıyorum adam bana gülüyor. Sanıklar bana gülüyor. Sen istediğin kadar kendini yırt, devlet beni koruyor diyorlar. Onlar baş köşeye oturdu biz dayakla girdik içeri…” sözleri akıllara kazınmıştı.

CUMHURBAŞKANIM TORUNUNU KUCAĞINA ALIP SEVEBİLİYORSUN

Çorlu’daki tren faciasında hayatını kaybeden Oğuz Arda Sel’in dedesi Mehmet Öz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘’ Cumhurbaşkanım, torununu kucağına alıp sevebiliyorsun. Benim torunum iki parçaydı, çuval gibi diktiler. Beni alın zindana atın. Çekin şu pis ellerinizi adaletin üzerinden’’ sözleri ile seslenmişti.

OĞLUM ÖLDÜ OĞLUM

TCDD İşletmesi Genel Müdürü İsa Apaydın’ın Oğuz Arda Sel’in annesi Mısra Öz’ü Twitter üzerinden engellemesi sonucu Mısra Öz Apaydın’a “Beni engellemek, yazdıklarımı görmemek bu faciayı önlemiyor. Gerçekler ortada 25 kişi öldü. Oğlum öldü oğlum!” ifadeleri ile tepki göstermişti.

KAZAYI ARAŞTIRAN GAZETECİYE TAZMİNAT DAVASI

Çorlu Tren Faciasını başından beri yakından takip ederek yapılan ihmalkarsızlıkları yazan gazeteci Mustafa Hoş’a ‘’Yargı otoritesini bilinçli bir şekilde hedef almak’’ suçlaması ile tazminat davası açılmıştı. Yargılamar sonucunda Hoş'a yaklaşık 50 bin TL'lik tazminat cezası verilmişti.

ÇORLU TREN KAZASI ARAŞTIRILSIN ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

Yaşanan faciaya ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi’nin Meclis Genel Kurulu’nda verdiği ‘’Çorlu tren kazası araştırılsın’’ önergesi AKP VE MHP oyları ile reddedilmişti.

EK BİLİRKİŞİ RAPORU

Davanın 16 Mart 2021 tarihinde görülen 7. Duruşmasında, Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım, Doç. Dr. Hüseyin Onur Tezcan, Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Kocabaş, Dr. Öğretim Üyesi İlker Üstoğlu, araştırma görevlileri Dr. Haluk Yılmaz ve Dr. Mehmet Ufuk Turan tarafından hazırlanan ek raporda, ‘’ Kaza mahallindeki menfezlerin ve boru geçişlerin kapasiteleri, havza debileri için yetersizdir. Ayrıca boru geçişlerin girişleri toprak altında kaldığından çalışmadıkları tespit edilmiştir. Kaza güzergahı üzerinde demiryolu hidrolik sanat yapıları ve akarsu yatak düzenlemeleri, kaza sonrası düzenlemeler dahil günümüz mühendislik hizmetine uygun değildir’’ görüşlerine yer verilmiş, dava 7 Eylül tarihine ertelenmişti.

OĞLUNU KAYBEDEN MISRA ÖZ’E DEFALARCA SORUŞTURMA AÇILDI

Tren faciasında oğlunu kaybeden Mısra Öz’e mahkeme heyetine hakaret ettiği gerekçesi ile, Çorlu tren faciasının 3. Yıl dönümüne bir hafta kala yeniden soruşturma açılmış, Mısra Öz bu haberi Twitter hesabından ‘’Çorlu’nun 3. Yıl dönümüne bir hafta kala, bugün karakoldan aranıp ifade vermeye çağırıldım. Üç yıldır bir kişiyi dahi tutuklamayan, gerçek sorumluları yargı önüne getiremeyen heyete sevgi sözleri söyleyip bağrıma mı basmalıyım? Evladım öldü benim be!” sözleri ile duyurmuştu.

DAVANIN AVUKATI CAN ATALAY GEZİ DAVASI NEDENİYLE TUTUKLU

Can Atalay: Her hal ve şartta Çorlu için adalet
Çorlu tren katliamı duruşmasına getirilmeyen tutuklu avukat Atalay: "Ölümlerin nedeni sistemiktir ve sorumluluk alt düzey çalışanlara yıkılamaz; siyasiler ve başta TCDD Genel Müdürü olmak üzere üst düzey bürokratlar yargılanmalıdır."

Çorlu tren katlimanı davasının 10. duruşması, Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görüldü. Mahkeme, tutuklu avukat Can Atalay'ın duruşmaya getirilmesi talebini reddetti.

Duruşma çıkışı yapılan basın açıklamasında, Avukat Can Atalay'ın Silivri 9 Nolu Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan gönderdiği mesajı okundu:

“Değerli Basın Emekçileri ve Sevgili adalet arayan aileler; Çorlu’da insanlarımızı göz göre göre ölüme gönderen, Binali Yıldırım dönemi ile başlayan demiryolu altyapısının aşama aşama piyasa koşullarına teslimi ve bu gerekçeyle güvencesizleştirilmesidir.

“Savcılık aşamasından itibaren biliyorduk ama mahkeme aşamasında alınan bilirkişi raporuyla gizlenemez hale geldi. Ölümlerin nedeni sistemiktir ve sorumluluk alt düzey çalışanlara yıkılamaz; siyasiler ve başta TCDD Genel Müdürü olmak üzere üst düzey bürokratlar yargılanmalıdır.

“Şu ana kadar ısrarlı bir takip sonucunda ortaya çıkan bu acı gereceğe karşın üst düzey sorumlularla ilgili iddianame düzenlememiş; iddianame düzenlemeyen Çorlu Cumhuriyet Savcısı hakkında suç duyurusunda bulunulması talebimiz Çorlu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından da kabul edilmiştir.

“Aradan aylar geçmesine rağmen iddianame düzenlemeyenler hakkında hiçbir işlem yapılmamış ve en acısı, üst düzey sorumlular hakkında düzenlenmesi hukuken zorunlu olan ek iddianame düzenlenmemiştir.

“Biz, insanlarımızın acılarına acı katan benzer sosyal cinayetlerin de cezasız kalması için organize bir faaliyet sürdürdüğü anlaşılanların adil yargılanmasının takipçisi olacağız. Her hal ve şartta Çorlu için adalet! Bu sosyal cinayet düzenini aşmak için mücadele! Birimiz hepimiz için hepimiz birimiz için!”

DAVANIN 11. DURUŞMASI 5 EKİM 2022'DE GÖRÜLECEK

Çorlu tren katliamı davasının 10. duruşması başladı: aileler asıl sorumlular ile ilgili iddianamenin hazırlanmaması nedeniyle salonu terk etti.

Çorlu Tren Katliamı davasında iddianemenin hazır olmaması nedeniyle kazazedeler ve hayatını kaybedenlerin aileleri duruşma salonunu terk etti.

Davanın 10. duruşmasını aileler asıl sorumluların yargılanması ile ilgili iddianamenin hazırlanmadığını belirterek, duruşma salonunu terk etti. Dava 5 Ekim 2022’ye ertelendi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları