loading
close
SON DAKİKALAR

Çorlu tren faciasının 1. yılında kaybettiğimiz 25 canımız olayın gerçekleştiği Sarılar köyünde anıldı

Çorlu tren faciasının 1. yılında kaybettiğimiz 25 canımız olayın gerçekleştiği Sarılar köyünde anıldı
Tarih: 08.07.2019 - 19:48
Kategori: Yaşam

Çorlu tren katliamı aileleri facianın yıl dönümünde kazanın meydana geldiği Sarılar Köyü'nde bir araya gelerek kayıplarını andı. Kazanın meydana geldiği saat 17.10'da kaza yerinde Çorlu tren faciası aileleri raylara karanfilleri bıraktılar; 'tren bu çiçekleri nasıl biçecekse bizim canlarımızı da ...

Uzunköprü-Halkalı seferini yapan yolcu treninin Tekirdağ'ın Muratlı ile Çorlu ilçeleri arasındaki Sarılar Köyü'nde devrilerek 25 kişinin hayatına mal olmasının üzerinden 1 yıl geçti.

Çorlu'da 7'si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 340 kişinin yararlı olarak kurtulduğu tren faciasının 1. yıl dönümü anması kazanın gerçekleştiği Sarılar köyünde yapıldı..

25 kişinin yaşamını kaybettiği Çorlu Tren katliamı'nın 1. yıl dönümünde aileler Sarılar Köyü'nden trenin devrildiği yere Adalet istiyoruz sloganı ile yürüyüş yaptılar. Aileler Tren raylarına 25 vatandaşımız için karanfiller bıraktılar. Çorlu tren faciası aileleri raylara karanfilleri bıraktılar; 'tren bu çiçekleri nasıl biçecekse bizim canlarımızı da öyle biçti” dediler. Trenin geçisişinde dualar, gözyaşları ve acı çığlıklarıyla isyan ettiler. 
 
Video: Mustafa Hoş
 
Anma törenine Aileler, olayda yaralananlar, olayı ilk günden beri izleyen ve kitaplaştıran Gazeteci Mustafa Hoş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ve CHP Çorlu belediye başkanı Ahmet Sarıkurt, sivil toplum kuruluşları yöneticileri, vatandaşlar katıldılar...
 
Aileler 1 yıldır Adalet istiyorlar
 

Aileler, ihmaller sonucu meydana gelen faciada sorumluların yargı önüne çıkarılmasını bekliyor.

Yetkililer 25 cana mal olan kazanın aşırı yağışa bağlı olarak menfezin kayması nedeniyle meydana geldiğini açıkladı. Ancak Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin Çorlu'daki faciaya ilişkin hazırladığı rapor ihamelleri ortaya koydu.

Rapora göre rayları askıda bırakan tren yolunun altındaki menfez betonarme değil yığma tuğladan yapılmış, yol bekçisi uygulamasının kaldırılması ile menfez ile ray arasındaki dolgunun aşınmış olduğu görülememişti.

Kazanın ardından Çorlu Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianame, Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Hazırlanan bilirkişi raporuna göre, "kazanın kontrol eksikliğinden meydana geldiği" bilgisine yer verildi. Ayrıca, Yol Bakım ve Onarım Şefliği'nin hat üzerinde yapması gereken kontrolleri yapmadığı, Bölge Yol Bakım ve Onarım Şefliği'nin aşırı yağmurlardan sonra gerekli hat muayenesini yaptırmadığı görüşü raporda yer aldı. Bilirkişi raporunda, hat bakım, onarım ve yenileme çalışmaları esnasında üst yapı çalışmalarında yeni teknolojinin kullanılmadığı, klasik yöntem ve malzemelerin kullanıldığının gözlendiği aktarıldı.

Bilirkişiler tanıdık!

Bilirkişiler Prof. Sıddık Binboğa Yarman ve Mustafa Karaşahin'in 41 kişinin yaşamını yitirdiği Pamukova tren faciasını aklayan heyette olduğu, bu iki ismin TCDD ile ticari ilişkileri olduğu ortaya çıktı.

İddianamede, hazırlanan bilirkişi raporunda, 'kazanın meydana gelmesinde asli kusurlu' bulunan TCDD 1'inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14'üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü'nde Demiryolu Bakım Müdürü olarak görev yapan Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım Şefliği'nde Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Yol Bakım Şefliği'nde Hat Bakım ve Onarım Memuru olarak görevli Celaleddin Çabuk ile TCDD bünyesinde çalışan ve geçen Mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım hakkında, 'taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezası talep edildi. İlk duruşma tarihi olarak 3 Temmuz 2019 belirlendi.

Adalet Nöbeti

Çorlu Tren Katliamı Aileleri, faciada ihmali ve sorumluluğu bulunanlar hakkında işlem yapılmaması, sadece 4 kişi hakkında dava açılması üzerine 19 Nisan'da Adalet Nöbeti tutmaya başladı. Çorlu Adliyesi önünde başlayan Adalet Nöbeti tren güzergahında yer alan istasyonlarda da sürdürüldü.

AYM önünde müdahale

Aileler Adalet Nöbeti'ni Anayasa Mahkemesi (AYM) önüne de taşıdılar. Aileler "Tüm sorumlular yargılansın" talebiyle 12 Haziran 2019'da AYM önünde toplandı. Basın açıklaması yapmak isteyen ailelere polis müdahale etti.

3 Temmuz ilk duruşma: Aileler salonuna alınmadı, mahkeme heyeti çekildi

1 yıl boyunca adalet bekleyen aileler 3 Temmuz'daki duruşma günü Çorlu Adliyesi'ne yürüyüş yaptı. Adliye önüne gelindiğinde ailelere adliye girişinde engel çıkarıldı. Tepkiler sonrası adliyeye girebilen aileler bu defa da duruşma solununda engelle karşılaştı.

Mahkeme heyeti duruşmadan çekildi

Yakınlarını kaybedenlerin bir kısmı 'salonun küçük olduğu' gerekçesiyle içeri alınmadı. Salona girmek isteyen ailelere polis copla müdahale etti. Protestoların sürmesi sonrası mahkeme heyeti kendi isteğiyle duruşmadan çekildiğini açıkladı.

Mahkeme sonrası aileler 'Biz 1 sene bunun için mi bekledik' sözleriyle karara isyan etti.

Mahkeme çekilme kararının gerekçesini şöyle açıkladı:
"Bir kısım müştekiler vekilinin duruşma öncesinde meydana gelen olaylar ve emniyet görevlilerinin görev kapsamı dışında fiili tecavüzlerine yönelik olarak halihazırda mahkememiz heyetince işlem yapılmasına, duruşma açılmadan önce bu hususta müştekilerin dinlenmesine ve suç duyurusunda bulunulmasına yönelik taleplerinin belirtilen eylemlerin duruşma başlamadan önce gerçekleşmesi nedeniyle reddine, bir kısım müştekiler vekilinin belirtilen hususlarda suç duyurusunda bulunma hususunda muhtariyetlerine oy birliği ile karar verildi.”

Konuyla ilgili talebi sorulan savcının “Yapılan işlemlerin duruşma düzenini sağlamaya yönelik olduğu ancak emri aşar güç kullanmaya yönelik olduğu için ilgililer hakkında gereğinin takdir ve ifası için suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmesi talep olunur” dediği tutanağa yansıdı.

Mahkeme heyetinin duruşmadan çekilme kararı tutanakta “Celsede kimlik tespitine başlanmadan ve duruşma öncesinde adliyemiz çevresinde ve içerisinde meydana geldiği belirtilen olaylara ilişkin iddialar bir bütün halinde değerlendirildiğinde 5230, 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 22-31. maddeleri kapsamında mahkememiz heyetinin duruşmadan çekilmesine..."

Çekilme kararı reddedildi

Çorlu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi heyetin davadan çekilme kararını değerlendirdi. Mahkeme heyetinin çekilme kararı reddedildi.

Çorlu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin aldığı kararda şöyle denildi:

"Bir kısım müştekiler vekillerinin yapmış olduğu taleplerin duruşma başlamadan önce gerçekleştiği iddia olunan olaylara ilişkin ilgililer, hakkında suç duyurusuna yönelik olduğu, mahkeme heyetine yönelik başkaca bir iddianın bulunmadığı, yapılan suç duyurusu talebinin ya da taraflarca bu konudan bahis yapılabilecek şikayetin muhatabı mahkeme heyeti olsa bile, sadece suç duyurusu ya da şikayetin varlığının davanın konusu ve tarafları bakamından mahkeme heyetinin tarafsızlığını şüpheye düşürmeyeceği, bu hali ile dosya kapsamında heyetin tarafsızlığını şüpheye düşürecek bir durum bulunmadığı, Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin çekilme kararının uygun olmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır. Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin mahkeme heyeti tarafından verilen çekinme kararının CMK'nın 30/2 maddesi uyarınca uygun olmadığına, heyetin duruşmadan çekilmesi kararının kaldırılmasına, dosyanın gerekli işlemlerin yapılması için Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne iade edilmesine dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda isteme uygun ve kesin olarak oy birliği ile karar verildi.

Tekirdağ Valiliği'nden skandal açıklama

Yaşanan olayların ardından Tekirdağ Valiliği de bir açıklama yayınladı. Skandal açıklamada, içeri girmek isteyen ailelerin 'provokatif hareket'te bulunduğu belirtilerek 'marjinal gruplar' ifadeleri kullanıldı.

Valiliğin açıklaması şöyle:

"Adliye binasının en büyük salonu olmasına rağmen, duruşma salonuna giriş esnasında Mahkeme Heyetinin talimatları doğrultusunda dolan salonun kapılarının kapatılması sırasında salon dışında kalanların içeriye girmek için kapıyı kırmaları neticesinde Polis ve duruşmaya katılanlar karşı karşıya gelmiş, her türlü provakatif harekete rağmen Emniyet görevlilerimiz soğukkanlılığını muhafaza ederek müessif bir olay yaşanmasının önüne geçmiştir.

Bazı basın organları ve sosyal medya paylaşımlarında yer aldığı gibi, görev alan personelimiz tarafından hiçbir şekilde zor kullanılmamıştır. Emniyet Görevlilerimiz sadece Mahkeme Heyeti talimatıyla, dolan duruşma salonunun kapılarının kapatılması sonrası mahkemenin güvenli bir şekilde yapılabilmesi için tedbirlerini almış, sözlü ve fiziki taarruza teşebbüs ederek kargaşa yaratmaya çalışan şahıslara ve marjinal gruplara prim vermeyerek içine çekilmeye çalışıldığı kaosa dahil olmamış, sağduyu ile hareket etmiştir. Tüm yaşananlar ile ilgili görevlilerimiz tarafından gerekli tespitler yapılmıştır."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları