loading
close
SON DAKİKALAR

Çorlu tren katliamı ailelerinden 10 Aralık'taki duruşma öncesi açıklama: Adalet arayışımızı yükselterek sürdüreceğiz

Çorlu tren katliamı ailelerinden 10 Aralık'taki duruşma öncesi açıklama: Adalet arayışımızı yükselterek sürdüreceğiz
Tarih: 06.12.2019 - 10:00
Kategori: Gündem

Çorlu tren faciasında yaşamını yitirenlerin aileleri Çorlu Cumhuriyet Savcılığı önünde basın açıklaması yaptı.

8 Temmuz 2018'de meydana gelen Çorlu tren faciasında 25 kişi hayatını kaybetmiş 328 kişi yaralanmıştı. Davanın 10 Aralık'ta görülecek duruşması öncesinde yaşamını yitirenlerin aileleri dün (5 Aralık 2019) Çorlu Cumhuriyet Savcılığı önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, "25 canımızı aramızdan alan ve 328 insanın yaralanmasına neden olan bu organize ihmaller zincirinden sorumlu olanlar bilmelidirler ki biz aileler olarak gerçeklerin ortaya çıkması, gerçek sorumluların cezlandırılması ve bir katliamın daha üstünün örtülmemesi için adalet arayışımızı yükselterek sürdüreceğiz" denildi.

Zehra Bilgin'in okuduğu basın açıklaması şöyle:

"Bilirkişi heyet raporunda sübjektif deerlendirme ile olayda asli sorumluluğu buluna n TCDD yetkililerine hiçbir kusur atfedilmemiş, sadece alt kademede çalışan 4 personel hakkında iddia düzenlenerek dava açılmıştır. Şüpheli ismi belirtilmeksizin 'TCDD üst yönetimi' denilerek yöneticiler hakkında takipsizlik verilmiştir. TCDD 1. Bölge yetkilileri, diğer yöneticiler hakkında tefrik kararı verilmiştir. TCDD dosyasında yürüyen soruşturmada 1 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen bir arpa boyu yol gidilmemiştir. TCDD üst yönetimi olarak kimlerin soruşturulduğu tespit edilmemişken TCDD'nin dava dosyasında yargılanan sanıklarla eş güdümlü olarak duruşmayı yönlendirmeye ve sınırlamaya çalıştığı görülmektedir. Hem sanıklar hem TCDD Bakım Dairesi Başkanlığı Köprüler Bakım Şube Müdürlüğü aynı savunmayı yaparak kazanın asıl sebeplerini gizleme ve üst yönet koruma gayreti içine girmiştir. 

TCDD Bakım Dairesi Başkanlığı Köprüler Bakım Şube Müdürlüğü, savcılık tarafından istenen hususları 2017-2018 senelik muayene raporlarının demiryolları bakım daire başkanlığına sunulduğu söyleyerek geçiştirmek istemektedir.  Verilen cevapta balast tutucu duvarın menfeze dair yapılmadığını, sefer emniyetini olumsuz etkileyen bir durum olmaması sebebiyle aciliyet taşımadığından bahisle bakım programına dahil edilmediği izaha çalışılmış, sorumluların isminin verilmesinden kaçınılmıştır. Savcılık tarafından ısrar edilmesi üzerin Mümin Karasu, Tevfik Baran Önder, Çetin Önder, Turgut Kurt ve Özkan Polat'ın isimleri verilmekle yetinilmiştir. Ancak ne TCDD 1. Bölge Bakım Müdürü, ne TCDD  genel müdürü ne üst düzey sorumlulardan bahsedilmemektedir.

Sadece balast tutucu işlemler sorulmakta diğer hususlar görmezden gelinmektedir. Aynı umursamaz tutumun sonucu olarak TCDD ve MGM arasında işbirliği sağlanmış ve adım atılamamış olması, 2 havzadan gelen suyun tek menfeze bağlanmasına, son 15 yılda hiçbir alyapı çalışması yapılmaması, yol yapısının yenilenmemiş olması, hızlı trene uygun olmaması, hiçbir denetim faaliyetinin yürütülmemesi, yol bekçilerinin kaldırılması, personele hiçbir eğitim verilmemiş olması gibi önemli olgular soruşturma dışı bırakılmak istenmektedir. Aileler ve avukatlar olarak bunu kabul etmediğimizi, soruşturmanın etkin yürütülmesi için araştırılmasını istediğimiz hususların, TCDD yönetimi olarak kimlerin soruşturulması gerektiğini bir kere daha duyurmak için Çorlu Savcılığındayız. 25 canımızı aramızdan alan ve 328 insanın yaralanmasına neden olan bu organize ihmaller zincirinden sorumlu olanlar bilmelidirler ki biz aileler olarak gerçeklerin ortaya çıkması, gerçek sorumluların cezlandırılması ve bir katliamın daha üstünün örtülmemesi için adalet arayışımızı yükselterek sürdüreceğiz."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları