loading
close
SON DAKİKALAR

Çorlu tren katliamı davası 7 Eylül'e ertelendi

Çorlu tren katliamı davası 7 Eylül'e ertelendi
Tarih: 16.03.2021 - 09:50
Kategori: Gündem

Çorlu'da 8 Temmuz 2018'de 25 kişinin hayatını kaybettiği, tren katliamının 7. duruşması bugün görüldü.

Çorlu'da 8 Temmuz 2018'de meydana gelen tren katliamında 7'si çocuk 25 kişi hayatını kaybetmiş, 328 kişi de yaralı olarak kurtulmuştu.

Tren katliamına ilişkin davanın 7. duruşması Çorlu Halk Eğitim Merkezi'nde bugün görülecek. Tren katliamında yakınlarını kaybedenler ve yaralı kurtulanlar Çorlu santralde toplanarak duruşmanın görüleceği halk eğitim merkezine yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüş sırasında "Hak, hukuk, adalet, kaza değil cinayet" sloganını atan aileler TCDD üst yönetiminin davaya dahil edilmemesini protesto ederek ellerinde TCDD eski Genel Müdürü İsa Apaydın, Genel Müdür İhsan Uygun ve eski Servis Bakım Müdür vekili Mümin Karasu'nun fotoğraflarını da taşıdılar.

18 Şubat'ta davaya ilişkin bilirkişi raporu açıklanmış, facianın olduğu menfez için "hizmet ömrünü doldurmuş ve hidrolik olarak yetersiz" denilmişti. Bilirkişi raporunda menfezin her iki yanında balast duvarının olmamasının kazaya neden olduğu bilgisi yer almıştı.

10 Mart'ta ise bilirkişi ek raporu hazırlanmış, ek raporda ise 'alt yapının uygun olduğu' ifade edilmişti.

Duruşmadan notları Sosyal Haklar Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi'nin Twitter hesaplarından aktarıyoruz...

Mahkeme heyetinin talebi üzerine dosyaya giren bilirkişi ek roporu okundu.

TCDD Genel Müdürlüğünün dosyaya katılma talebi reddedildi.

Hazırlanan ek bilirkişi raporunda demiryolundaki menfezlerin yeterli olmadığı, bölgede gerekli sayıda yol ve geçit kontrol memuru da çalıştırılmadığı, TCDD'nin 25 insanın ölümünde kurumsal olarak sorumlu olduğunu delillerle ortaya koyuyor. 

Av. Sevgi Evren: Sayın Mahkeme Başkanı, 09.30’da başlayan duruşmada 10.15’e kadar duruşma salonunda bulunan hiç kimsenin telefonuna sinyal ulaşmamıştır. Kamuya açık bir yargılamada, güvenlik ve sağlık koşulları açısından bu konuda tedbir almanızı talep ediyoruz. 

Kazada kızını ve eşini kaybeden Melih Kurtuluş: Sayın heyet, yargı mensubu kimliğinizden bağımsız, bir aile ferdi olduğunuzu düşünerek bu adalet bir gün bu salondaki herkese lazım olacak, asıl sorumluların karşımıza çıkarılmasını istiyoruz.Dileriz bugün buradan hayırlı bir karar çıkar.

Av. Deniz Özen esas yargılanması gerekenlerin sanık sandalyesinde olmayıp, 4 sanık dışında bu katliamla ilgili ailelerin, avukatların, gazetecilerin yargılandığını belirtti, dönemin TCDD müdürü, dönemin Ulaştırma Bakanı hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Avukat Akçay TaşçıBiz bilirkişilerin vereceği isimlerin peşinde koşmuyoruz. Bilirkişiler bize olayı açıkladı. Belirtilen pozisyonlardaki kişilerin tespiti ve bütçeden sorumlu olan kişinin tespiti ve yargılanması için suç duyurusunda bulunulması gerekir. Başta ulaştırma bakanlığı ve genel müdür olmak üzere raporda belirtilen daire başkanları ve müdürler hakkında suç duyurusunda bulunmanızı talep ediyoruz.

Avukat Onur Şahinkaya, görsel bir sunumla tran katliamının detaylarını ve bu konuda TCDD'nin sorumluluğunu ortaya koyuyor. Mahkeme heyetinden daha fazla vakit kaybedilmemesini talep ediyor. 

Müşteki avukatları TCDD Genel Müdürü başta olmak üzere sorumlu olabileceklerin adını tek tek sıralayarak sanık olmak üzere ek iddianame talep ettiler.

Savcılık, mevcut sanıklar açısından kusur durumunun tespiti açısından tekrar bilirkişi raporu alınmasını, müşteki vekillerinin taleplerinin ihbar olarak kabul edilip Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilmesini talep etti.

Ara karar

Duruşmada ara karar açıklandı.

Mahkeme, avukatların sunduğu ve TCDD üst yönetimi dahil tüm sorumluların yargılanmasına yönelik 15/03/2021 tarihli dilekçe doğrultusunda savcılığa ihbarda bulunulmasına, alınan bilirkişi raporları doğrultusunda faillerin tespiti için Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2019/2966 soruşturma dosyasının neticelenmesinin beklenmesine, neticelendiğinde dosyaların birleştirilmesine, duruşmanın 7 Eylül 2021 saat 9:30’a ertelenmesine karar verdi.

Ailelerin avukatlarından Akçay Taşçı duruşma sonunda yaptığı açıklamada, "2 buçuk yıldır süren bir soruşturmada başa dönmüş durumdayız. Baştan beri söylediğimiz bu soruşturmanın TCDD üst yönetiminden başlaması gerektiğiydi. Savcılığın artık başka bir seçeneği kalmamıştır. Savcılığın oyalama şansı kalmamıştır. Yapması gereken gerçek sorumluları tespit edip iddianame hazırlamasıdır" dedi.

 
Video: twitter.com/sosyalhukuk

Fotoğraflar: Mustafa Hoş

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları