loading
close
SON DAKİKALAR

Çorlu tren katliamı davasının 15. duruşması başladı; ara verildi karar çıkması bekleniyor!

Çorlu tren katliamı davasının 15. duruşması başladı; ara verildi karar çıkması bekleniyor!
Tarih: 01.09.2023 - 11:17
Kategori: Gündem

Çorlu Tren Katliamı davasının Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 15. duruşması Halk Eğitim Merkezinde 1 Eylül 2023 Cuma Saat; 09.30'da görülmeye başlandı..

Çorlu Tren Katliamı davasının 15. duruşması yoklama işlemi ile başladı.

Duruşmada Tanık Gürel Yaprak dinlendi.

Tanık Gürel Yaprak: Katılanları iş sebebiyle tanıyorum. 2018 Ocak ve Mayıs ayında menfez temizliğini yaptık. Üst amirim Özkan Polat, altımda Celalettin Çalık var. Özkan Polat olmadığında şefliği vekaleten ben yaparım. Önceki kontrollerde menfezde bir sıkıntıyla karşılaşmadım. Dolgu temizliği yapılıp yapılmadığına ilişkin bir şey görmedim. Kazanın meydana geldiği yerdeki menfezlerin içinin temizlenip temizlenmediğini hatırlamıyorum. Nöbetçi ekip sadece uzun süreli bayram dönemlerinde kurulurdu. Nöbette mıntıkamızı turne yapıyorduk, hava durumunu takip ediyorduk. Olaydan önce hava durumunu takip etmiyorduk. Nöbetçi ekip turne yapıyordu,mıntıkamızın sonuna kadar gidip geri dönüyorduk.Trenlerin durumunu, hava durumunu takip ediyoruz.Hafta sonları vs nöbetçi ekip kurulmuyordu. Kendi kısım şefimizle nöbetçi ekip iletişim kuruyordu bölgeyle doğrudan irtibatımız yok. Yol bekçiliği kadrosunda personel eksikliği vardı.' dedi.

Davacıların Avukatı Akçay Taşçı: Yargılananlardan hiçbirinin bir menfezi yapıp, tadilatını ortaya çıkarabilecek, katliamdan 3 saat sonra başlatılan tadilatı başlatmaya yetkisi yok. Raporlarda bir ihale sürecinin yapıldığı, alt yapının ihaleye ihtiyaç duyulduğunu ve iptal edildiğini dolayısıyla riskin öngörülebilir olduğunu ortaya koydu. Genel Müdürlük seviyesinde bu durumun tespit edildiğini açıkça görüyoruz. Biz, genel müdürlük seviyesinde riskin tespit edildiğini, adımlar atıldığını ancak hiçbir şey yapılmadığını görüyoruz. Bilirkişi raporunda TCDD nezdinde bazı daire başkanlıklarının da sorumlu olduğu tespit edildi. Karar mekanizmamız hangisi? Burada yüksek mühendislere, 35 yıllık mühendislere sorduk, kimin karar verdiğini söylemediler, ben karar vermedim demekle yetindiler. Eğer ki herhangi biri bunu söylemediyse genel müdürlüğe bakılması gerekir. Bu kadar büyük olmayan bir alt yapı ihalesinde bile, menfezin yapılmasında bile genel müdürlük karar veriyor. Biz bu yüzden size bu yargılamanın burada kalmaması gerektiğini söyledik. Bir çok sanık müdafiileri ile de ortaklaştık, bu yargılama bu salondakilerle sınırlı kaldığı sürece gerçek sorumluları ortaya çıkarmamış olacağız. TCDD’nin alt yapıyı ön plana almadığını raporlarla tespit ettik, bu bir yönetimsel tercihtir. Yatırımları başka yerlere yapmaları, alt yapıyı, personel eksikliğini gidermemeleri yönetimsel bir tercihtir. Önleme yükümlülüğü konusunda makamların her birini uzun uzun tartıştık ancak isim alamıyoruz. Savcılık soruşturmayı bitirdi biz buna itiraz ettiki her duruşmada önümüze yeni deliller çıktıi AYM bunların varlığını tespit etti ve yargılama devam ediyor.' dedi.

Mahkeme heyeti davaya 12.00 a kadar ara verdi. Adan sonra karar çıkması bekleniyor.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları