loading
close
SON DAKİKALAR

Çorlu tren katliamının bilirkişi raporu tamamlandı: 'Kazanın en önemli nedeni menfezin hizmet ömrünü doldurması ve hidrolik yetersizlik'

Çorlu tren katliamının bilirkişi raporu tamamlandı: 'Kazanın en önemli nedeni menfezin hizmet ömrünü doldurması ve hidrolik yetersizlik'
Tarih: 18.02.2021 - 17:20
Kategori: Gündem

8 Temmuz 2018'de Çorlu'da meydana gelen, 25 kişinin hayatını kaybettiği tren katliamına ilişkin davanın bilirkişi raporu tamamlandı.

8 Temmuz 2018'de Çorlu'da meydana gelen tren katliamında 7'si çocuk 25 kişi hayatını kaybetmişti. 3 yıldır ailelerin adalet mücadelesi verdiği davanın bilirkişi raporu tamamlandı.

Gazeteci Mustafa Hoş, bilirkişi raporuna ilişkin ayrıntıları paylaştı.

Mustafa Hoş, raporda facianın olduğu menfez için "hizmet ömrünü doldurmuş ve hidrolik olarak yetersiz" denildiğini vurguladı.

Hoş, "Raporun en çarpıcı tespitlerinden bir diğeri de 'hat boyunca gözlem yapılacak yeterlilik yok', 'dolgu şevlerinde yabani bitkiler var bu da zayıflık yarattı' deniyor. Yani hattın seçim öncesi apar topar açılışı faciaya neden oldu. Bu kararı alan bakanlık ve TCDD üst yönetimi" ifadelerini kullandı.

Mustafa Hoş'un bilirkişi raporuna ilişkin paylaşımları şöyle:
"Çorlu tren faciasında 950 gün sonra tefrik soruşturmasında da bilirkişi raporu tamamlandı. 55 sayfalık raporda davanın seyrini değiştirecek tespitler var. Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD üst yönetimi için yakalama kararı çıkaracak çok şey olan o raporun ayrıntılarını yazıyorum...

Bilirkişi raporu oldukça teknik bilgilerle hazırlanmış. İki ayrı bölümde yazılan raporun sonuçlar kısmında facianın olduğu menfez için “hizmet ömrünü doldurmuş ve hidrolik olarak yetersiz” deniliyor. Yani yağışla ilgisi yok bu menfezlerle hızlı tren taşımacılığı yapılmamalıydı.

Yine raporda menfezin her iki yanında balast duvarının olmamasının kazaya neden olduğu yazıyor. Zaten benim daha önce yayınladığım umumi muayene raporunda da bu vardı. Zamanında bu duvarlar yapılsaydı tren devrilmeyecekti.

Raporun en çarpıcı tespitlerinden bir diğeri de “hat boyunca gözlem yapılacak yeterlilik yok”, “dolgu şevlerinde yabani bitkiler var bu da zayıflık yarattı” deniyor. Yani hattın seçim öncesi apar topar açılışı faciaya neden oldu. Bu kararı alan bakanlık ve TCDD üst yönetimi.
Rapordaki en korkutucu olan bölüm, halen var olan menfezlerde de yeni bir facia olma ihtimalinin yüksek olma uyarısı. Bunun için bir an önce önlem alınması uyarısında bulunuluyor."

Mustafa Hoş'un paylaştığı bilirkişi raporundan bölümler şöyle:

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları