loading
close
SON DAKİKALAR

Cumartesi Anneleri 716. haftada: 'Adaleti olmayan ülkede adalet aramaya devam edeceğiz'

Cumartesi Anneleri 716. haftada: 'Adaleti olmayan ülkede adalet aramaya devam edeceğiz'
Tarih: 15.12.2018 - 17:24
Kategori: Yaşam

Cumartesi Anneleri 716. haftada, kaybedilen Agit Akipa ve İbrahim Demir için adalet istedi. Agit Akipa’nın oğlu Fehmi Akipa, “Kayıplarımızın davasından 27 yıldır vazgeçmedik. Babam, amcam ve Tahir Elçi için adaleti olmayan ülkede adalet aramaya devam edeceğiz” dedi

Cumartesi Anneleri, 716. hafta eyleminde, 27 yıl önce gözaltına alındıktan sonra öldürülen İbrahim Demir ve Agit Akipa dosyasındaki hukuksuzluğun son bulmasını ve faillerinin cezalandırılmasını talep etti. Agit Akipa’nın oğlu Fehmi Akipa, dosyanın avukatı Tahir Elçi’nin de öldürüldüğünü hatırlatarak, “Bu kanlı tarih müvekkilden avukatına devroldu. Babam, amcam ve Tahir Elçi için adaleti olmayan ülkede adalet aramaya devam edeceğiz” dedi.

Zorla kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılması için adalet talebiyle 23 yıldır mücadele veren Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirdiği buluşma, 15 haftadır polis zoruyla engelleniyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatı ile Beyoğlu Kaymakamı tarafından 700. haftasında yasaklanan Cumartesi Anneleri eylemi bu hafta da İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde yapıldı. HDP Milletvekili Hüda Kaya ve insan hakları savunucularının katılımıyla gerçekleşen 716. hafta buluşmasının basın metnini kayıp yakınlarından Besna Tosun okudu.

‘KOMUTAN SİZİ YAŞATMAYACAĞIZ DİYE TEHDİT ETTİ’

Tosun, 27 yıl önce kaybedilen İbrahim Demir ve Agit Akipa’nın kaybedilme sürecini anlattı: “36 yaşındaki İbrahim Demir ve 39 yaşındaki Agit Akipa Şırnak’ın İdil ilçesindeki Çukurlu köyünde yaşıyordu. Köylüler üzerinde ağır bir koruculaştırma baskısı vardı. Köye giriş çıkışlar asker kontrolü altındaydı. Köy okulu karakol haline getirilmiş, askerler bazı köylülerin evlerine el koymuştu. Aynı zamanda köyün muhtarı olan Agit Akipa ve İbrahim Demir, askerlerin okulu, evleri ve köyü boşaltması için Kaymakamlığa ve İçişleri Bakanlığına başvurdu. Başvurudan sonra Karakol Komutanı tarafından ‘sizi yaşatmayacağız’ diye tehdit edildiler. 12 Aralık 1991’de Demir ve Akipa İdil’den köye dönmek için diğer köylülerle birlikte traktöre bindiler. Traktör yolda askerler tarafından durduruldu ve Demir ile Akipa Dargeçit Anıtlı Tabur Komutanlığına bağlı Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı ve askerleri tarafından gözaltına alındılar.”

İŞKENCE GÖRMÜŞ BEDENLERİ MAĞARADA BULUNDU

Tosun, olayın ardından jandarma karakoluna giden ailelere Karakol Komutanının “Onları hiç görmedik” dediğini aktardı: “Bir asker gizlice aileleri ‘mağaralara gidin’ diye yönlendirdi. Bölgeyi köylülerle birlikte arayan aileler, 13 Aralık 1991’de girişi taşla örülerek kapatılmış bir mağarada, kayıpların işkence görmüş, gözleri ve elleri bağlanmış haldeki cansız bedenlerine ulaştı. Olay hakkında başlatılan soruşturmada İdil Cumhuriyet Başsavcılığı Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı Üsteğmen ve ilgili er ve erbaşların ‘adam öldürme’ suçundan şüpheli olduğuna kanaat getirdi ve 18 Aralık 1991’de soruşturma açma izni almak için dosyayı Dargeçit Kaymakamlığı İlçe İdare Kurulu’na gönderdi. Kaymakamlık 20 Mayıs 1992’de ‘men’i muhakeme’ kararı verdi. 2011 yılında aileler avukatları Tahir Elçi aracılığıyla İdil Cumhuriyet Başsavcılığı’na tekrar başvuruda bulundu. Savcılık dosyaya ulaşmak için ilgili kurumlara başvurdu. Ancak bütün kurumlar arşivlerinde herhangi bir dosya, bilgi veya belgeye rastlamadıklarını bildirdi. Bunun üzerine İdil Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Akipa ve Demir’in zorla kaybedilmesi ve dosyayı kaybeden Dargeçit Kaymakamlığı görevlileri hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’tan yeni bir soruşturma başlatıldı. Ancak yürütülen soruşturmalardan bugüne kadar bir sonuç alınmadı. Dosyanın avukatı Tahir Elçi de müvekkilleri gibi 28 Kasım 2015 tarihinde infaz edildi.” Tosun, yargı makamlarını Demir, Akipa ve Tahir Elçi dosyalarında etkin bir soruşturma ve yargılama faaliyetinin icrası için göreve çağırdı.

‘ADALET İSTİYORUZ’

Açıklamada İbrahim Demir’in kızı Deniz Demir de konuştu: “Babamız, amcamız ve avukatımız için adalet istiyoruz. Nereyi yasaklarsa yasaklasınlar bu davanın peşini bırakmayacağız.” Agit Akipa’nın oğlu Fehmi Akipa da, “Kayıplarımızın davasından 27 yıldır vazgeçmedik. Adaleti olmayan devletten adalet aramak zor ama peşini bırakmayacağız. Katiller de isimleri de belli. Adaleti olmayan ülkede katillerin yargılanmasını talep ediyoruz. Bu kanlı tarih müvekkilden avukatına devroldu. Babam, amcam ve Tahir Elçi için adaleti olmayan ülkede adalet aramaya devam edeceğiz.” dedi

Kaynak : Evrensel

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları