loading
close
SON DAKİKALAR

Cumartesi Anneleri 750. haftada Ferhat Tepe için adalet istedi

Cumartesi Anneleri 750. haftada Ferhat Tepe için adalet istedi
Tarih: 10.08.2019 - 14:45
Kategori: Gündem

Cumartesi Anneleri, 750’inci haftada Özgür Gündem muhabiri Ferhat Tepe için bir araya geldi.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve adalet talebini dillendirmek için 750. haftada İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi önünde bir araya geldi.

750. haftada 28 Temmuz 1993’te gözaltına alındıktan sonra işkence ile öldürülen Özgür Gündem gazetesi muhabiri Ferhat Tepe için adalet istendi.

Basın açıklamasını gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren okudu.

İkbal Eren'in okuduğu basın açıklaması şöyle:

"750. haftamızı bayram arifesinde gerçekleştiriyoruz. Ferhat Tepe dosyasında cezasızlığa son, adalet istiyoruz. Doğru ve çarpıtılmamış bilgiye erişmenin mümkün olmadığı, halkın haber alma hakkının engellendiği yerde sağlıklı bir kamuoyu oluşması mümkün değildir. 

Önce halka ve gerçeğe karşı sorumluyum, diyen gazeteciler dün de bugün de ağır bedellerle karşı karşıya kaldılar. O gazetecilerden biri de Ferhat Tepe oldu. 

1974 doğumlu Ferhat Tepe Özgür Gündem gazetesi Bitlis muhabiriydi. 90'lı yılların karanlığında bölgede işlenen insanlık suçlarını haberleriyle kamuoyuna taşıyordu. 28 Temmuz 1993'te Bitlis şehir merkezinde sivil polis olarak bilinen silahlı, telsizli 3 kişi tarafından kaçırıldı. Ferhat'ı kaçıran otomobillerden biri daha sonra bölgedeki karakolun önünde görüldü. Ferhat'ın kaçırılmasının ardından HEP Bitlis İl Başkanı olan babası İshak Tepe'yi arayan bir kişi oğlunun hayatına karşılık HEP il örgütünü kapatmasını ve fidye vermesini istedi. İshak Tepe, telefondaki kişinin sesini Tatvan 6. Zırhlı Tugay Komutanı Generl Korkmaz Tağma'ya benzettiğini açıkladı. Tepe ailesi, Bitlis Asayiş Şube Başkanlığına, Emniye Müdürüğüne, Valiliğe, Başbakanlığa, İçişleri Bakanlığa başvurarak oğlullarının bulunmasını istedi. Ailenin ısrarlı arayışı sonucunda gözaltına alındığı inkar edilen Ferhat'ın ağır işkence görmüş bedenine 13 gün sonra meçhul kişi olarak gömüldüğü Elazığ kimsesizler mezarlığında ulaşıldı. Ailenin avukatlığını üstlenen Şevket Epözdemir tüm tehditlere rağmen davadan vazgeçmeyince kaçırılarak katledildi. Baba İshak Tepe güvenlik güçlerini tehdit ve tahkirden 3 yıla mahkum oldu. Konu AİHM'e taşındı. General Tağma'nın ifade vermesi sağlanamadı.  Olayın aydınlanması için hükümetin AİHM’le işbirliği yapmadığı, gerekli bilgi, belge ve tanıklara ulaşım sağlamadığı ve etkin bir cezai soruşturma yapmadığı için Türkiye’yi mahkum etti. İç hukukta ailenin yaptığı tüm başvurular gerekçesiz reddedildi. Ferhat’ı Diyarbakır Jandarma Alay Komutanlığı’nda işkenceli sorguda gördüğünü söyleyen 14 tanığın ifadesine başvurulmadı. Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma 2013 yılında zamanaşımı gerekçesiyle kapatıldı. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne taşınan davada mahkeme, ‘savcılığın soruşturmayı genişletmek için somut hiçbir talimat vermediğini, olayı aydınlatacak işlem yapmadığını, soruşturmanın sürüncemede bırakıldığını’ kayıt altına aldı ve hak ihlali kararı verdi. Ancak değerlendirmesini uluslararası hukuka aykırı biçimde ‘insanlığa karşı suç’ kapsamında yapmayarak, zamanaşımı gerekçesiyle soruşturmanın yeniden açılmasını engelledi.

Failler yargılanıp cezalandırılmazken, Ferhat’ın gözaltında kaybedilmesinde sorumluluğu olanlardan Korkmaz Tağma’nın başvurusuyla, içinde TBMM tutanağı, AİHM kararı ve Diyarbakır Barosu’nun veri tabanında olduğu 56 web sitesi Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime engellendi. Ferhat’ın kaybedilişinin 26. yılında bir kez daha hükümeti ve idari makamları, soruşturma ve kovuşturma makamlarını, uluslararası insan hakları hukukuna uygun davranmaya çağırıyoruz.

Ferhat Tepe ve tüm kayıplarımız için adalet talebimizden vazgeçmeyeceğiz. 50 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz."

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları