loading
close
SON DAKİKALAR

Cumartesi Anneleri 757. haftada Hüseyin Morsümbül'ün akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri 757. haftada Hüseyin Morsümbül'ün akıbetini sordu
Tarih: 28.09.2019 - 15:30
Kategori: Gündem

Cumartesi Anneleri’nin 757. haftasında eylemi İnsan Hakları Derneği(İHD) İstanbul Şubesi önünde polis ablukası altında toplandı.

Cumartesi Anneleri/İnsanları, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için  757. Kez bir araya geldi. Galatasaray Meydanı’nın engellenmesi nedeniyle Cumartesi Anneleri, bu hafta 12 Eylül darbesinin ardından 18 Eylül 1980’de gözaltına alınan ve kaybedilen Hüseyin Morsümbül için bir araya geldi. 

Basın açıklamasını gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un kızı Besna Tosun okudu.

Tosun, Hüseyin Morsümbül’ün gözaltına alındığında lise öğrencisi olduğunu belirterek “18 Eylül 1980 akşamı Morsümbül ailesinin Bingöl'deki evi asker ve polisler tarafından basıldı. Bingöl Lisesi'nde öğrenci olan çocukları Hüseyin gözaltına alındı. Oğlumu nereye götürüyorsunuz diyen annesine ifadesi alınacak, kısa bir süre sonra gelir. Denilerek susturuldu. Hüseyin geri gelmeyince ailesi Bingöl Askeri Tugay Komutanlığına gitti. Ancak kendilerine “Bizde yok” cevabı verildi. Aile arayışını sürdürünce Hüseyin’in yüksek güvenlik önlemleri ile korunan taburdan kaçtığı söylendi. Oğullarını aramaya devam eden anne ve baba gözaltına alındı. Baba Hanefi Morsümbül ağır işkence gördü.Fatma ve Hanefi Morsümbül askeri savcılığa giderek ifade verdi, sorumlular hakkında şikayetçi oldu ama Hüseyin’in kaybedilmesiyle ilgili hiçbir işlem yapılmadı” dedi ve şöyle devam etti: 

“İHD avukatının 2011 yılında yaptığı suç duyurusu ile Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı yeni bir soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında savcıya ifade veren dönemin Bingöl İl Merkez Jandarma Bölük Komutanı Durmuş Çoşkun Kıvrak, olay tarihinde izinli olduğunu, izin dönüşü masasına isimsiz bir ihbar mektubu bırakıldığını, mektupta Hüseyin Morsümbül'ün gözaltında astsubaylarca dövülerek öldürüldükten sonra alay komutanı ve astsubaylar tarafından arabaya konularak götürüldüğünün yazılı olduğunu söyledi.

“Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı derinleştirme görevini yerine getirmedi. Olayın üzerinden uzun zaman geçmesi nedeniyle dava açmayı gerektirecek yeterli delil elde edilemediği gerekçesi ile ek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar' verdi.

"20 Ekim 2015 tarihinde bu karar için Bingöl Sulh Ceza Hakimliğine yapılan itiraz ise henüz sonuçlanmadı. Yıllardır söylüyoruz, söylemeye devam edeceğiz: Hüseyin Morsümbül'ün kaybedilmesinden başta dönemin Bingöl İl Merkez Jandarma Bölük Komutanı Durmuş Çoşkun Kıvrak ve Bingöl İl Alay Komutanı Beşir Akın sorumludur.Hüseyin Morsümbül'ün kaybedilmesinden olayın gerçekleştiği dönemde Bingöl Jandarma Komutanlığında görev yapan amir ve personeller sorumludur. Hüseyin Morsümbül'ün kaybedilmesinden 12 Eylül Darbesinin tüm aktörleri sorumludur.”  

Morsümbül ailesinin avukatı ve İHD Eş Genel Başkanı ise şöyle konuştu:  “Morsümbül ailesi hep bir dava ve soruşturma var zannediyordu ama böyle bir dosya hiç olmadı. Aileye bilgi verilmediği gibi yoğunca baskılara maruz bırakıldı. Bu baskılardan kaynaklı Kürdistan’dan göç etmek zorunda kaldılar. Olayla ilgili girişimlerde bulunduk. Cumartesi Annelerine ‘çocuklarınızı bulacağız’ diyen AKP hükümeti 2003 yılında Morsümbül’ü vatandaşlıktan çıkardığını öğrendik. 4 yıl dosya savcılıkta kaldı. 4 yılın sonunda hiçbir araştırma yapılmadığını gördük. Davaya ilişkin hala bir sonuç alınabilmiş değil.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları