loading
close
SON DAKİKALAR

Cumartesi Anneleri 761. haftada Yurtseven, Sarıtaş ve Özeken'in akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri 761. haftada Yurtseven, Sarıtaş ve Özeken'in akıbetini sordu
Tarih: 26.10.2019 - 13:32
Kategori: Gündem

Cumartesi Anneleri 761. hafta oturma eyleminde A.Kerim Yurtseven, Münür Sarıtaş ve Miktad Özeken için buluştu.

Cumartesi Anneleri, bu hafta 27 Ekim 1995’te Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde gözaltında kaybedilen 73 yaşındaki Abdülkerim Yurtseven, 18 yaşındaki Mikdat Özeken ve 13 yaşındaki Münür Sarıtaş’ın akıbetini sordu.

 
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri eylemlerinin 761’inci haftasında Galatasaray Meydanı’na gitmek isteyen Cumartesi Anneleri, bu hafta da polis tarafından engellendi. Cumartesi Anneleri, engelleme üzerinde İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nin bulunduğu sokakta eylemlerini gerçekleştirdi. Cumartesi Anneleri, üzerinde kayıpların fotoğraflarının olduğu tişörtler giyerek, gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarıyla karanfiller taşıdı. Eyleme Halkaların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu ve Cumhuriyeti Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı.

Bu hafta 27 Ekim 1995’te gözaltında kaybedilen 73 yaşındaki Abdülkerim (Şemsettin) Yurtseven, 18 yaşındaki Mikdat Özeken ve 13 yaşındaki Münür Sarıtaş’ın akıbeti soruldu.

‘İKTİDARLAR SESİMİZE KULAKLARINI TIKADI’

Basın metnini 21 Mart 1995’te gözaltında kaybedildikten sonra cenazesi kimsesizler mezarlığında bulunan Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak okudu. “Sevdiklerimiz genç, yaşlı, çocuk demeden gözaltında kaybedildiler. Onların kaybedilmelerinden devlet sorumludur” diyen Ocak, kayıplarının akıbetinin açıklanmasını istedi. Bugüne kadar devleti yönetenlerin hukuka uygun hareket etmediklerini dile getiren Ocak, “Bütün iktidarlar sesimize kulaklarını tıkayarak, inkar siyasetinin devamcısı oldu. Hukuku ve temel insan haklarını tanımayan bir yargı sistemi yaratarak adalete ulaşmamızı engelledi” dedi.

Ocak, Abdülkerim (Şemsettin) Yurtseven, Mikdat Özeken ve Münür Sarıtaş’ın hikayesini okudu.

‘SOMUT HİÇBİR ADIM YOK’

Olayla ilgili sorumlular hakkında açılan davanın 12 Kasım 1999’da “delil yetersizliği” gerekçesiyle beraat hükmüyle sonuçlandığını hatırlatan Ocak, yapılan temyiz başvurusunun da Yargıtay tarafından reddedildiğini söyledi. İç hukuktan sonuç alamayan ailelerin davayı AİHM'e taşıdığını belirten Ocak, davanın 2003 yılında sonuçlandığını ifade etti. "AKP’nin AİHM’de yaptığı savunmada suçu kabul ettiğini" dile getiren Ocak, “3 kişinin kaybolması nedeniyle üzgün olduğunu belirtti ve kayıplarla ilgili etkin soruşturma yapmayı taahhüt etti. Ancak üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen somut hiç bir adım atmadı” diye konuştu.

Ocak, hükümeti etkin soruşturma yapma taahhüdünü yerine getirmesini isteyerek, Yurtseven, Özeken ve Sarıtaş'ın akıbetlerini açığa çıkartılması ve onları kaybedenlerin yargılanıp cezalandırılmasını sağlayacak mekanizmaları oluşturmak için harekete geçmeye çağırdı.

‘GALATASARAY MEYDANI AÇILSIN’

Abdulkerim Yurseven’in torunu Emrah Yurtseven, dedesinin onlarca köylünün gözü önünde gözaltına alındığını belirterek, daha sonra gözaltına alındığının inkar edildiğini söyledi. Yurtseven, “Hiç bir zaman yılmadık. Her zaman davamızın peşinden olduk. Geçmişte olduğu gibi failler, suçlular yargılanıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz. Sorumlular cezalandırılsın. Gözaltında kaybedilen kayıplarımızı aradığımız Galatasaray Meydanı bize yeniden açılsın” dedi.

#CumartesiAnneleri761Hafta eylemimizde A.Kerim Yurtseven, Münür Sarıtaş ve Miktad Özeken için adalet arıyoruz. https://t.co/BxxAr5SxgI

— Cumartesi Anneleri (@CmrtesiAnneleri) October 26, 2019

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları