loading
close
SON DAKİKALAR

Cumartesi Anneleri 847'nci haftada İsmail Ağaya için adalet istedi

Cumartesi Anneleri 847'nci haftada İsmail Ağaya için adalet istedi
Tarih: 19.06.2021 - 13:00
Kategori: Gündem

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin bu haftasında Özgür Ülke gazetesi dağıtımcısı İsmail Ağaya’nın akıbetini sordu.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılmasını talep etmek amacıyla her hafta düzenledikleri eylemlerinin 847’ncisini online olarak gerçekleştirdi. Bu haftaki açıklamada 27 Mayıs 1994’te kaybettirilen Özgür Ülke gazetesi dağıtımcısı İsmail Ağaya’nın akıbeti soruldu. 
 
İlk olarak konuşan Ağaya’nın annesi Müfide Ağaya, 27 yıldır oğlunu aradığını belirterek, “Hiç bir şey istemiyorum, oğlumu istiyorum. Sadece kemiklerini istiyorum. 27 yıl geçti çocuğumu kuşlar mı götürdü. Kim nerede olduğunu biliyorsa Allah rızası için bana göstersinler. Hiç bir şey istemiyorum onlardan. Ben oğlumu istiyorum. Kim gördüyse desin bana. Oğlumu istiyorum, kemiklerini istiyorum, kefenini istiyorum” dedi.
 
DOSYA TOZLU RAFLARDA 
 
İHD Batman Şube Eşbaşkanı Devran Yıldız da 27 yıldır Ağaya’nın dosyasında bir gelişmenin olmadığını belirterek, “İsmail Ağaya kaybettirildiği gün İsmail’i gördüğünü söyleyen komşuların ve tanık beyanlarına savcılık hiçbir şekilde tenezül edilmemiş ve hiçbir araştırmaya konu olmamıştır. Yine anne Ağaya’nın tüm ısrarlarına rağmen olay üzerinde detaylı bir araştırma yapılmamıştır. 27 yıl boyunca dosya tozlu raflarda durmasından başka bir işlem yapılmadı” dedi. 
 
CEZASIZLIK POLİTİKASI
 
Bu haftanın açıklamasını ise İHD Batman Şubesi EşBaşkanı Rümeysa Deniz Kaya okudu. Kayıplar mücadelesi yürütürken karşılaşılan en büyük zorluğun devletin inkar ve cezasızlık politikaları olduğunu belirten Kaya,“Toplumun gerçeklerle arasına çektiği ilgisizlik duvarı bu politikaları besleyen önemli bir işlev görmektedir. Bugün Peker’in ifşaatlarıyla bir kez daha gündeme gelen ve devletin çeteleşmesi sonucunda işlenmiş olan suçlar aslında herkesin bildiği ama sustuğu “sırlar”dır. Ortaya saçılan bu çürüme devletin hukukla, adaletle bağını kopartmasının yarattığı bir sonuçtur. Yaşadık biliyoruz; devleti hukuksuzlaştırma zora dayanan keyfi ve kişiselleşmiş iktidarlar yaratıyor. Adalete giden yolların bizzat devlet eliyle tıkandığı koşullarda, haksızlığa uğrayan hiç kimse başvuracak mekanizma bulamıyor. Bu yüzden hukukun sağlıklı bir biçimde işlemesi yalnız bizim için değil tüm yurttaşlar için hayati önem taşıyor. Kime yapılmış olursa olsun hukuksuzluğu, adaletsizliği kanıksamayın. Adalet hepimizin ortak talebi haline gelmezse her şeyin mümkün olduğu bu hukuksuzluk cehenneminden çıkamayız” dedi. 
 
BAŞVURULAR SONUÇSUZ KALDI
 
İsmail Ağaya için adalet istediklerine vurgu yapan Kaya şöyle devam etti: “20 yaşındaki İsmail Ağaya ailesi ile birlikte Batman’da yaşıyordu. Yaklaşık üç aydır 90’lı yıllarda yaşanan ağır hak ihlallerini kamuoyuna taşıyan Özgür Ülke gazetesinin dağıtımını yapıyordu. Dağıtım işinden kalan zamanlarda da inşaat işçisi olarak çalışıyordu. 29 Mayıs 1994 akşamı bir akrabasına uğramak üzere evden ayrıldı. Ancak ne akrabasının evine gitti ne de kendi evine geri döndü. Oğlunu arayan anne Müfide Ağaya, civarda yaşayan kadınlardan bir gencin sivil giyimli ve silahlı 3 kişi tarafından zorla otomobile bindirilerek kaçırıldığını öğrendi. Kadınlar, hava karardığı için yüzünü net olarak göremeseler de kaçırılan kişinin kot pantolon ve kot ceket giyen biri olduğunu belirttiler. İsmail evden çıktığında üzerinde kot pantolon ve ceket olduğu için annesi telaşlandı. Ailesi İsmail’in gazeteden çalışma arkadaşları ile birlikte Merkez Polis Karakolu’na başvurdu. İsmail’i kaçıranların tespit edilmesini ve onun can güvenliğinin sağlanmasını talep etti. Ancak ailenin ilgili kurumlara yaptığı tüm başvurular sonuçsuz bırakıldı. İsmail’den bir daha haber alınamadı. Anne Ağaya arayışını ‘ömrüm oğlumu sormak için gittiğim karakollarda geçti’ diyerek özetledi.”
 
ETKİN SORUŞTURMA YÜRÜTÜLSÜN
 
Zorla kaybedilişinin 27’nci yılında İsmail Ağaya’nın akıbetini açığa çıkartacak, suçun fail ve sorumlularını tespit ederek yargılanmasını sağlayacak etkinlikte bir soruşturma yürütülmesi çağrısında bulunan Kaya, “Kaç yıl geçerse geçsin; İsmail Ağaya için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 148 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.  

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları