loading
close
SON DAKİKALAR

Cumartesi Anneleri'nin mücadelesi 25. yılında

Cumartesi Anneleri'nin mücadelesi 25. yılında
Tarih: 28.05.2020 - 09:45
Kategori: Gündem

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için mücadele veren Cumartesi Anneleri mücadelelerinin 25. yılında barikatlarla kapalı Galatasaray Meydanı'na karanfiller bıraktı.

Gözaltında kaybedilen ya da faili meçhul cinayetlerde öldürülen yakınlarının akıbetini öğrenmek, hesabını sormak için her cumartesi Galatasaray'da toplanan Cumartesi Anneleri'nin mücadelesi 25. yılına girdi.

12 Mart 1995'te Alevilerin yoğun olarak yaşadıkları Gazi Mahallesi'nde kimliği belirsiz kişiler bir kahvehaneye silahlı saldırı gerçekleştirdi. 3 gün süren olaylarda 22 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı. Hasan Ocak, olayların ardından 21 Mart 1995'te gözaltına alındıktan sonra kayboldu. Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak, ailesi ve arkadaşlarının 55 gün süren aramaları sonrasında Hasan Ocak'ın cansız bedeni 15 Mayıs'ta, işkence edilmiş şekilde kimsesizler mezarlığında bulundu. Ocak'ın cesedi gözaltına alındıktan 5 gün sonra Beykoz Ormanı'nda köylüler tarafından fark edilmişti.

Hasan Ocak'ın cesedine ulaşılmasının ardından kayıplara karşı adalet arayan bir insan hakları mücadelesine dönüştü ve ilk kez 27 Mayıs'ta 15-20 kişilik bir grup, Galatasaray önünde oturma eylemi yaptı.

Yakınlarını kaybedenler 25 yıldır ısrarla kayıplarının akıbetini ve hesabını soruyorlar.

Cumartesi Anneleri adına, oturma eyleminin 700. haftasında başlayan ve 91 haftadır toplanmalarına izin verilmeyen Galatasaray Meydanı'na karanfiller bırakıldı. Cumartesi Anneleri'nin sosyal medya hesabından "25 yıl önce bugün 27 Mayıs 1995'de “Kayıplarımızı İstiyoruz!”diyerek Galatasaray’a çıktık. Kayıplarımızdan ve kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha karanfillerimizle Galatasaray’dan haykırdık" denildi.

 
 

Cumartesi Anneleri'nin sosyal medya hesabından şu paylaşımlar yapıldı:

"25 yıldır ısrarla gözaltında kaybetme faillerinin cezasızlıkla korunduğunu, insan haklarının yaygın ve sistematik olarak ihlal edildiğini anlatıyoruz.

25 yıldır gözaltında kaybetme gerçeğinin toplumun hafızasında yer etmesi ve bu suçun bir daha işlenmemesi için mücadele ediyoruz.

Gözaltında kaybedilen sevdiklerimiz için hakikat ve adalet talebimizden vazgeçmeyeceğiz. 92 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.

25. yılımızda bu topraklarda yaşayan herkese sesleniyoruz: Kayıplar mücadelesini destekleyin. Hakikat ve adalet talebimize sesinizi katın. Adaletsizliği kanıksamak da, adaletsizliği üretmek kadar utanç vericidir. Kanıksama, susma, unutma."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları