loading
close
SON DAKİKALAR

Danıştay, Karadeniz’deki ‘Yeşil Yol’ adlı betonlaşma projesini durdurdu

Danıştay, Karadeniz’deki ‘Yeşil Yol’ adlı betonlaşma projesini durdurdu
Tarih: 13.07.2020 - 12:02
Kategori: Çevre

Danıştay, AKP’nin ‘Yeşil Yol’ adını verdiği Karadeniz yaylarını betonlaştıracak projeyi durdurdu. Yüksek mahkeme, projenin ‘yayla yerleşmelerinin özgünlüklerinin zayıflamasına neden olacağını’ vurguladı.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki ‘Yeşil Yol’ adlı betonlaşma projesini durdurdu. Kurul, Doğu Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayan yolların yaylaların varlığını yok edeceğine dikkat çekerek yol boyunca sürekliliği olan bir yapılaşmaya neden olacağını vurguladı.

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2016 yılında onaylanan Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Gümüşhane-Artvin planlama bölgesini etkileyen çevre düzeni planı revizyonunun iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan davada karar verdi.

Bilirkişi raporuna atıfta bulunan kurul kararında özetle “Öngörülen yaylalar arası ulaşım koridorunun, kendi özgün koşulları ve doğal çevresi ile yayla yerleşmelerinin öne çıkmaları yerine, yaylanın tanımı ve niteliğine aykırı bir biçimde yaylalar arasında yatay bir ilişki yaratarak yayla yerleşmelerinin özgünlüklerinin zayıflamasına sebebiyet vereceği sonucuna ulaşılmıştır” denildi. Kurul oybirliğiyle Yeşil Yol projesinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

SAMSUN’DAKİ MAHKEME DE İPTAL ETTİ

Ayrıca, Samsun Bölge İdare Mahkemesi de Yeşil Yol kapsamındaki Karadeniz’in doğa harikası yaylaları Ayder - Kavrun ve Samistal yaylaları arasındaki yolların iptaline karar verdi. Bölge halkı 5 yıldır süren yol inşaatının yaylaları, dağları parçaladığını belirterek kararların bir an önce uygulanmasını istedi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Rize, Artvin, Trabzon, Gümüşhane, Giresun ve Ordu illerindeki vadilerin doğal varlıklarının değerlendirildiği 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı, 2011 yılının Ağustos ayında Çevre ve Orman Bakanlığı’nca hazırlandı.

TEMA Vakfı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma ile ilgili olarak, bir haftalık askı süresi içerisinde planın 36 maddesine itiraz etti. Ancak itirazlardan sonuç alamayan TEMA, planın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle 2011 yılının Aralık ayında Danıştay’a dava açtı.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, bilirkişi raporunda bölgedeki önemli doğa koruma alanları, su havzaları ve tarım alanlarını korumadığına vurgu yapılan 6 ilin Çevre Düzeni Planı’nın yürütmesini durdurma kararı verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanliğı 1/100.000 ölçekli 6 ilin Çevre Düzeni Planı’nı yeniden düzenleyerek onayladı. Ağustos ayında yeniden onaylanan ve bu ay askıya çıkartılan Çevre Düzeni Planı’nda, Yeşil Yol’a da, yeniden yapılan düzenleme ile yer verildi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları