loading
close
SON DAKİKALAR

Danıştay savcısı: Bakanlar Kurulu kararı Anayasa’ya aykırı, iptal edilsin

Danıştay savcısı: Bakanlar Kurulu kararı Anayasa’ya aykırı, iptal edilsin
Tarih: 25.10.2018 - 13:18
Kategori: Gündem

Danıştay savcısı, TMMOB'a bağlı bazı odaları bakanlıkların mali ve idari denetimine bağlayan Bakanlar Kurulu kararının Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi. Danıştay savcısı "Bakanlar Kurulu kararı Anayasa’ya aykırı, iptal edilsin" dedi. ...

Kimya Mühendisleri Odası'nın 2014 yılında yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararının iptal edilmesini gerekçesiyle açtığı dava Danıştay 8. Daire'de görüldü. Duruşmada Danıştay savcısı görüşünü açıklayarak, “Anayasada bu meslek kuruluşları üzerinde devletin idari ve mali denetimi kanunla düzenlenir” maddesi olduğunu ifade ederek değişikliğin Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılamayacağını söyledi.

“ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURULMALIDIR”

Danıştay savcısı görüşünde Bakanlar Kurulu kararı ile yapılan “Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği üzerinde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca ihtisas dallarına göre odalar üzerinde ise ilgili bakanlıklarca idari ve mali denetim yapılır. İlgili Bakanlıklar Bakanlar Kurulu kararnamesi ile tespit edilir” ve “Bakanlar Kurulu'nun birlik ve odaların karar ve işlemleri hakkındaki tasarruflarına uyulması zorunludur” maddesinin Anayasaya aykırılığı konusunda karar verilmek üzere Anayasa Mahkemesi'ne başvurulması gerektiğini belirtti.

“ANAYASAYA AYKIRI”

Danıştay savcısı, “Anayasaya aykırılığı tespit edilen kanun hükümlerine dayanılarak yürürlüğe konulan Bakanlar Kurulu Karanının hukuka uygun olmadığı açıktır. Bakanlar Kurulu Kararının iptaline karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir” ifadelerini kullandı.

Danıştay 8. Dairesinde görülen davanın duruşmasına katılan Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Erkin Etike Danıştay savcısının görüşüne aynen katıldıklarını söyledi.

“SAVCININ GÖRÜŞÜNE KATILIYORUZ”

Davaya ilişkin Sözcü'den Can Özçelik'e konuşan Etike şunları söyledi: “Biz mühendis odaları olarak denetim yapılmasın demiyoruz. Zaten hem yargısal denetim ve hem de iç denetim yapılmaktadır. Her türlü kararlarımız ve mali belgelerimiz tüm şeffaflığıyla internet sitelerimizde kamuoyunun erişimine açıktır. Bizim itirazımız Anayasa’nın kanunla düzenlenir dediği denetim kurallarının Bakanlar Kurulu kararı veya tebliğ gibi işlemlerle düzenlenmesinedir. Kuralları kanunla düzenlenmemiş bir denetimi kabul etmemiz mümkün değildir. Böyle bir denetim Anayasa’ya aykırıdır. Kuralsız ve kanunsuz denetim olmaz.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları