loading
close
SON DAKİKALAR

Davutoğlu: Hangi görüşte olursa olsun, partilerin kapatılmasına karşıyım

Davutoğlu: Hangi görüşte olursa olsun, partilerin kapatılmasına karşıyım
Tarih: 27.02.2021 - 09:35
Kategori: Siyaset

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, ‘HDP’nin kapatılması gerektiğini düşünüyor musunuz?’ sorusuna “Hangi görüşte olursa olsun, partilerin kapatılmasına karşıyım." dedi.

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, partilerin kapatılmasına karşı olduğunu ifade ederek, “Partilerin içinde şahıslar suç işlemişse, terörle irtibatları varsa o zaman ayrı bir hukuki süreç işletilir” dedi. Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı yönündeki soruya da cevap veren Davutoğlu, “Ülkede oluşan korku ortamını dağıtacak şekilde en güçlü iktidar ve Cumhurbaşkanı adayı bizden çıkacak. Biz tek başımıza iktidar ve Cumhurbaşkanı adayı olarak da bu iddia ile yola çıktık. Gereğini yaparız” ifadelerini kullandı.

Haber Global’de Buket Aydın’ın sunduğu ‘Koltuk’ programına konuk olan Davutoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

AKP’den ayrılıp yeni bir parti kurarak AKP’ye ihanet mi ettiniz?

  • Asla. Ya düşük profilli bir başbakan olacaktım ya da ilkelerimi savunacaktım. Savunduğunuz vefalar her zaman önde gelir. Ak partinin kitlesine ve değerlerine asla ihanet etmedi.

Koltuğu bıraktıktan sonra başıma gelecekleri göz aldım derken ne demek istediniz? 

  • Koltuğu bırakmak daha çok cesaret gerektirir. Ben gücümün zirvesindeyken ülke zarar görmesin diye koltuğu bıraktım.
  • Ben bir akademisyen ve bilim insanıyım. Benim yüzümden eşimin konferansları iptal edildi, hiçbir siyasi olay olmazken. Baskılar yapıldı. Hiçbirini o süreç içinde söylemedim. Hala bir umudum vardı. 3,5 yıl sustum. Kendinizden fedakarlık yaparsınız, ülkenizden yapamazsınız.

Gelecek Partisi’ni neden kurdunuz? 

  • Tam bağımsız, itibarlı, vatandaşların başı dik dolaştığı bir ülke inşa etmek istedik. Cumhurbaşkanı ile ateş çemberinden kaç kere geçtik.
  • Çok üzgünüm, kırgınım ama hiçbir intikam isteğim yok.
  • Biz bu partinin adını ‘Gelecek’ koyduk. Geçmişin üstüne sünger çekip geleceğe bakmak için ‘Gelecek’ koyduk. Benim bu partiyi kurmaktaki tek sebebim, hiçbir adaletsizlik karşısında sessiz kalmamak.

Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili neden “talimatı bizzat ben verdim” açıklaması yaptınız ve sonra neden geri adım attınız?

24 Kasım sabahı benim talimatımın aksine Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamadır. Cumhurbaşkanıyla görüştüğümde “Sayın Cumhurbaşkanım bu açıklama yanlış oldu. Putin ile görüşün.” Ben arasam Başbakan olarak bu sefer başka sorun çıkıyor.

  • Siz görüşün, biz de perde gerisinden Ruslar ile görüşelim. Ruslar da kim düşürdü diye araştırma yapmaya başlamışlardı. Bu krizi yönetmek var. Krizin yönetilmemesinde hiçbir dahilim yok. Ama Türk hava sahasının korunması Silahlı Kuvvetlerin, hükümetin ve benden önce de Sayın Erdoğan’ın verdiği talimattır. Talimat o anda verilmez.
  • Ben hiçbir zaman benimle birlikte çalışan insanları zor durumda bırakmam. Onlara talimat verip geri çekilecek bir şey yapmam. Birilerinin üzerine yükü atıp kenara çekilmem. Hiç yapmadım bunu.

HDP’nin kapatılması gerektiğini düşünüyor musunuz?

  • Hangi görüşte olursa olsun, partilerin kapatılmasına karşıyım. Partilerin içinde şahıslar suç işlemişse, terörle irtibatları varsa o zaman ayrı bir hukuki süreç işletilir.

Bir Boğaziçili olarak üniversitede yaşanan olaylara tepkiniz ne oldu? 

  • Derin bir üzüntü duydum. Sadece Boğaziçi’ne has bir konu değil bu. Bugünkü üniversite sisteminde rektörlerin tek bir kişi tarafından atanmasını kesinlikle doğru bulmuyorum. Bu akademik özgürlükleri ve iklimi bozan bir durum. Burada çok ciddi bir hata olmuştur. Verilmek istenen mesaj da şudur: Türkiye’deki üniversiteler herhangi bir devlet bürokrasisi gibi muameleye mahkum ettiler. Üniversiteler memurluk yerleri değildir. Rektörler memur değildir. Üniversiteler de devlet kurumu değildir. Özerkliği olan ve kendi başına o özerkliği kullanması gereken kurumlardır.

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları