loading
close
SON DAKİKALAR

Davutoğlu Süleyman Şah operasyonunu anlattı

Davutoğlu Süleyman Şah operasyonunu anlattı
Tarih: 22.02.2015 - 13:41
Kategori: Gündem

Operasyona 39 tank, 57 zırhlı araç ve 572 personel katıldı. 38 asker Türkiye'ye getirildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Süleyman Şah'a düzenlenen operasyonun detaylarını açıkladı. Buna göre aynı anda 2 operasyon düzenlendi. Bir birlik Süleyman Şah'a giderken, ikinci birlik Süleyman Şah'ın yeni mekanı için Suriye Eşmesi'nde bir toprak parçasını kontrol altına alıp bayrak dikti.

Operasyona 39 tank, 57 zırhlı araç ve 572 personel katıldı. 38 asker Türkiye'ye getirildi.

Operasyonda Süleyman Şah'ın naaşı ve kutsal emanetler de alındı. Başbakan, "Saat 00.30’da birliklerimiz Süleyman Şah Saygı Karakolu’na ulaşmışlardır. Nakli kubur için dini tören yapılmıştır. Manevi değer taşıyan tüm unsurlar alınmıştır. 04.45’te son askerimizi buradan ayrılmıştır. Bayrağımız yeni yere dikilmek üzere buradan alınmıştır" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, "Operasyon kararı Ankara'da alınmıştır. Hiçbir merciden izin alınmamıştır" dedi.

BİZİM KARARIMIZDIR, KİMSEDEN İZİN TALEP EDİLMEMİŞTİR

Başbakan Davutoğlu, "Bu operasyon kararı hukuk devleti içerisinde Ankara'da alınmıştır. Hiçbir merciden ne izin ne yardım talep edilmiştir. Karar ve talimat Türkiye Cumhuriyeti'nden alınmış, TSK tarafından uygulanmıştır.
Çatışma söz konusu olmamıştır, sivil bir kayıp olmamıştır. Bu bizim kararımızdır, önümüze ne çıkarsa çıksın bu karar uygulanacaktı. Suriye içerisinde bir toprak bizim kontrolümüz altındadır. Karakozaktaki bayrak inmeden, başka bir yerde Türk bayrağı dalgalanmaya başlamıştır. Suriye içerisindeki Türkiye toprağı silahlı kuvvetler kontrolü altındadır" diye konuştu

Davutoğlu'nun operasyonla ilgili sözleri şöyle:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile birlikte Süleyman Şah Türbesi ve burasını koruyan askerlerin bulunduğu Saygı Karakolu’ndaki askerlerin yurda getirilmesi ile ilgili düzenlenen ’Şah Fırat Operasyonu’na ilişkin basın toplantısı yaptı. Başbakan Davutoğlu, Suriye’de iç çatışmaların çıkması, savaşın yaygınlaşması ile birlikte birçok kez Türkiye’nin bu toprağın korunması için önlemler aldığı, oradaki Türk Silahlı Kuvvetleri sayısının arttırıldığını söyledi.Başbakan Davutoğlu, Saygı Karakolu’nda asker sayısının son olarak 38’e kadar çıkarıldığını anlatırken şu bilgileri verdi:



"Yakından takip ile her türlü çalışma yapılmış. Son dönemde özellikle bölgede çatışmaların artması üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gördüğü askeri zaruretler neticesinde hükümetimiz tarafından bir direktif ile gerekli tedbirlerin alınması direktifi verilmiştir. Burada Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan haklarının korunması, manevi mekan olarak bu mekanın kutsiyetini ve manevi emanetlerin korunmasını ve silahlı kuvvetlerimizin güvenliklerini de teminat altına alınması prensipleri etrafında her türlü tedbirin alınması yönünde geçtiğimiz ay içinde silahlı kuvvetlerimize direktif verilmiştir. Bu direktif sonrasında sayın Cumhurbaşkanımızın talimat ve onaylarından geçtikten sonra bu hafta yani geçtiğimiz hafta içinde nihai aşamaya gelmiş. Zamanlaması son ana kadar gizli tutulan bir operasyon."

SAAT 21.00’DE EŞ ZAMANLI OLARAK İKİ OPERASYON

Eş zamanlı olarak iki operasyon birlikte başlatılmıştır. Birincisi Murşit Pınar’dan birliklerimiz Suriye’ye girmiştir. 09.02’de bir başka birliğimiz ve tank birliğimiz Eşme civarından yine Suriye topraklarına girerek yakında bir mekanda Suriye toprakları içinde Süleyman Şah’ın yeni kutsal mekanının tanzimi ve nakli korun gerçekleştirmesi için bir toprak parçasını kontrol altına almış ve bayrağımızı saat 09.02 itibari ile Suriye içindeki bu toprak parçası üzerinde dalgalandırmıştır."



39 TANK, 57 ZIRHLI ARAÇ, 100 ARAÇ VE 572 PERSONEL

Şu ana kadar da gerek ben, gerek Genelkurmay Başkanımız, Milli Savunma Bakamız, kuvvet komutanlarımız ve operasyona katılan bütün subaylarımız bu çalışmayı aralıksız takip etmişlerdir. Bu çerçevede 39 tank, 57 zırhlı araç, 100 araç ve 572 personel ile Suriye’ye girilmiştir. Saat 00.30’da birliklerimiz Süleyman Şah Saygı Karakolu’na ulaşmışlardır. Nakli kubur için dini tören yapılmıştır. Manevi değer taşıyan tüm unsurlar alınmıştır. 04.45’te son askerimizi buradan ayrılmıştır. Bayrağımız yeni yere dikilmek üzere buradan alınmıştır."

1 ASKERİMİZİ KAZA NEDENİYLE ŞAHADET ŞERBETİNİ İÇMİŞTİR"

Davutoğlu, herhangi bir istismara yol açmamak için bu bölgede kalan yapılarınr kullanılamaz hale getirildiğini vurgulayarak, "Saat 04.45 itibari ile son askerimizin de çekilmesi ile geri dönüş başlamış. 06.03 civarında ilk askeri birliklerimizi ülkemize giriş yapmışlardır. Bütün birliklerimiz salimen ülkemize dönmüşlerdir. Maalesef tek bir kaybımız olmuştur. O da çatışma sonucu değil. Harekat başladığı sırada bir askerimizi kaza nedeniyle şahadet şerbetini içmiştir" diye konuştu.

ASKER KONTROL ALTINA ALINDI, DİNİ TÖREN YAPILDI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçici olarak bu emanetler muhafaza edilecek. İnşallah kontrol altına aldığımız Eşme Suriye Eşmesi tarafındaki bölgede şu anda orada bayrağımız dalgalanmaktadır. Askerlerimiz orayı kontrol altına almışlardır. Bu mekan üçüncü kez yer değiştirmiş. Yine Suriye sınırları içinde kalmıştır. Bu da geçici bir nakildir. Suriye’de şartlar düzeltildiğinde ümit ederiz ki asıl yerine nakli kubur yapılabilir. Dinen manen ve milli olarak yapılması gereken her şey hiçbir eksik bırakılmadan yapılmıştır.

SÜLEYMAN ŞAH'IN NAAŞI DEFNEDİLECEK

Davutoğlu, "Kontrol altına aldığımız Suriye Eşmesi tarafındaki bölgedeki şu anda orada bayrağımız dalgalanmaktadır. Askerlerimiz orayı kontrol altına almışlardır. Dolayısıyla uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızın bir sonucu olarak daha önce iki kez yer değiştirmiş olan bu mekan, üçüncü kez yer değiştirmiş ama yine Suriye sınırları içinde kalmıştır. Bu tören bugün yapılacak. Bir kaç gün içinde de bütün birlikleri tam teçhizatlı olarak Karapazar'dan aldığımızı bayrağı da göndere çekerek yeni mekanında Süleyman Şah'ı ebedi istirahatgahında emanet yine onun aziz gördüğü topraklara defnedilmiş olacak. Bütün diğer orada muhafaza edilen emanetlerde yeni türbede bundan sonra muhafaza edilecektir" diye konuştu,

GEÇİCİ BİR NAKİL, UMARIM CABER KALESİNE...

Davutoğlu, bunun da geçici bir nakil olduğunu ifade ederek, "Suriye'de şartlar düzeltildi. Ümit ederiz ki eski Caber Kalesine asıl yerine ki şimdi baraj altında kaldı ama oraya daha yakın bir mekana tekrar nakli kubur yapılabilir. Dinen manen ve milli olarak yapılması gereken her şey hiç bir eksik bırakılmadan yapılmış son derece başarılı bir operasyon bu saat itibariyle tamamlanmıştır" dedi.

KAYI BOYU'NDAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NE...

Başbakan Davutoğlu, Genelkurmay Başkanına, kuvvet komutanlarına, bütün birliklere, oraya giren birlik komutanına, aylardır Süleyman Şah Saygı Karakolunda büyük bir vakar sabır ve cesaretle görevini yürüten subay ve askerlere bütün millet ve tarih adına Süleyman Şah'tan bugüne kadar gelen bütün ecdat adına, Kayıboyu'ndan Osmanlı Devleti'nden, Türkiye Cumhuriyeti Devletine intikal eden onurlu geçmiş adına teşekkürü bir borç bildiğini söyledi.

TARİHİ SEMBOLLERİNE SAHİP ÇIKAMAYANLAR...

Davutoğlu, "Manevi değer itibariyle diğer Suriye toprakları içinde her türlü korunak altında alınmıştır. Bu konuda gerekli bildirimleri de yapılmıştır" dedi. Bir milletin ancak tarihine sahip saygı çıkmasıyla geleceğini inşa edebileceğini vurgulayan Davutoğlu, tarihine ve tarihi sembollerine sahip çıkamayan milletlerin geleceği inşa edemeyeceğini ifade etti.

GECE BOYU UÇAKLARLA...

Milletin aziz tarihinden gelen bu emaneti omuzlarda hissederek gece boyu an be an bir taraftan insanlı keşif uçakları görüntüleriyle, bir taraftan insansız hava aracı görüntüleriyle bütün kolların her bir alanda yaptığı faaliyetleri takip ettiklerini belirten Davutoğlu, tek bir insan hareketliliğinin bile gözleyerek harekatın başarılı olması için gereken talimatların verildiğini söyledi.

06:03'TE İLK KOL TÜRKİYE'YE GELİNCE...

Operasyonu bizzat takip ettiğini, Türk Silahlı Kuvvetlerinin organizasyon ve operasyon kabiliyetini görmekten onur duyduğunu dile getiren Davutoğlu, saat 06.03'de ilk kol girdikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da bilgilendirdiğini, bu harekatın baştan itibaren seyrini yakından takip ettiğini kaydetti.

SÜLEYMAN ŞAH'IN RUHU ŞAD OLSUN

Süleyman Şah'ın şehit düştüğü andan bugüne kadar o toprakların muhafazası, vatanın ve istiklalin devamı, devletin bekası, milletin onuru için şehit düşenlere rahmet dileyen Davutoğlu, ebediyete kadar Süleyman Şah'ın emanetine sahip çıkılacağını dile getirdi. Davutoğlu, "Süleyman Şah'a hitaben de ruhun şad olsun, bize toprak kıldığın vatan ebediyen vatanımızdır, emanetin emanetimiz ve onurumuzdur diyorum. Allah o bayrağı o gönderden indirmesin o emanete sahip çıkacağı gücü ve kudreti nasip eylesin" dedi.

KAZA SONUCU 1 ASKER ŞEHİT

Bir gazetecinin "Operasyon için herhangi bir izin alındı mı? Herhangi bir ülkeye haber verildi mi? Bölgedeki PYD, Özgür Suriye Ordusu gibi güçlerle işbirliği yapıldı mı?" sorusuna Davutoğlu, şu cevabı verdi:

"Operasyonun kararı Ankara'da alınmıştır. Hukuk devleti kuralları içinde, bize verilen yetkiler çerçevesinde tabii elimizdeki Meclis tezkeresi de göz önüne alınarak, tamamiyle hukuk devleti kurallarıyla içinde Ankara'da alınmıştır. Hiçbir merciden ne izin ne yardım talep edilmiştir. Eğer önümüze bu operasyon esnasında kim çıkmış olursa olsun, bu talimat verildikten sonra şerefli Türk Silahlı Kuvvetleri her türlü engeli aşar, her türlü çatışma riskini de göze alır, yeni Süleyman Şah Karakolu'na kadar iner ve o emanetleri salimen ülkemize getirir."

Davutoğlu, hiçbir şekilde herhangi bir izin söz konusu olmadığını, karar ve talimatın Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinden alındığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayından geçtiğini, TSK tarafından uygulandığını söyledi.

KARA KUVVETLERİ, ZIRHLI BİRLİKLER, ÖZEL KUVVETLER

Başbakan Davutoğlu, bu süreç içinde, herhangi bir sivil kayıp olmaması için, Özgür Suriye Ordusu ile koalisyon güçlerine operasyon başladıktan sonra süreç esnasında gerekli bildirimlerde bulunduğunu bildirdi. Kara kuvvetleri, mekanize ve zırhlı birlikleri, komando ve özel kuvvet timlerinin operasyona katıldığını, hava kuvvetlerinin bütün ihtimalleri gözönüne alarak hazır bekletildiğini ancak ihtiyaç hissedilecek bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

BİR MÜDAHALE OLSA KARŞILIK GÖRECEKTİ

"Operasyon anından itibaren 21.00 itibariyle bütün taraflar biliyorlardı ki bu operasyona yönelik her hangi bir müdahale en sert şekilde karşılık görür, vazife sonucu ne olursa olsun yerine getirilir. Bunun bilinmesi suretiyle Türkiye'nin caydırıcı gücünden herkesin haberdar olduğu ve bunu yakınen bildiği için çatışma söz konusu olmadı. Sivil bir kayıp söz konusu olmamıştır. Tek askerimizin kaybı da kaza suretiyle olmuştur. Bu bizim kararımızdır, önümüze kim çıkmış olsaydı da bu karar uygulanacaktı. Bu konuda milletimizin, hem hükümetimize hem silahlı kuvvetlerimize güvenmesini, bundan sonra da ne zaman her hangi bir emanete sahip çıkmak gerekirse ve ne zaman ülkemizin istiklali ülkemizin bekası için her hangi bir adım atmak gerektiğinde, hiç bir tereddüde mahal verilmeyeceğinin de bilinmesini isterim."

TOPRAK KALMADI İDDİASINA YANIT

Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki askerlerin tahliyesinin ardından kamuoyunda Türkiye'nin yurtdışında toprağının kalmadığı yönünde oluşan algının doğru olup olmadığının sorulması üzerine Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bu algı doğru değil. Çünkü zaten 1921 Ankara Antlaşması ile bizim hukukumuza geçmiş olan Türk toprağı, şu anda baraj gölünün altında kaldığı için iki kez bu taşındı. Yani önemli olan burada, Süleyman Şah'ın mukaddes emanetine, mirasına sahip çıkılmasıdır. Bu daha önce Karakozak'ta yani dün akşama kadar Karakozak'ta olan topraktan belki daha fazla da olabilecek bir toprak parçası Suriye sınırları içerinde yine Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kontrolü altındadır. Bu topraklar üzerinde, dün 21.02 itibariyle Mürşitpınar'dan birliklerimizin güneye Karakozak'a hareket ettiği anda Eşme'den de yine tank birliklerimiz Suriye topraklarına girerek korunulması açısında daha önceden tespit edilen bir mekan kontrol altına alınmış, tepe ve etrafı çevrelenmiş ve hemen 21.02'de oraya Türk Bayrağı çekilmiştir.

BAYRAK İNMEDEN YENİ YERDE BAYRAK DİKİLDİ

Karakozak'taki Türk Bayrağı inmeden yine Suriye toprakları içerinde başka bir mekanda Türk Bayrağı dalgalanmaya başlamış ve Karakozak'tan gelecek olan bayrağımız da inşallah bu yeni mekanda dalgalanmaya devam edecek. Dolayısıyla Türkiye'nin Suriye sınırları içerindeki toprağı süreklilik vefa edecek şekilde Silahlı kuvvetlerimizin kontrolü altındadır." 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları