loading
close
SON DAKİKALAR

Davutoğlu’ndan İran’a kritik ziyaret

Davutoğlu’ndan İran’a kritik ziyaret
Tarih: 12.02.2012 - 00:28
Kategori: Siyaset

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün 15.00’de İran’a gitti. Davutoğlu’nun iki gün boyunca İran’da temasları sürdürmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Davutoğlu ile İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi’nin yılda en az iki kere bir araya gelerek istişarelerde bulunma kararları çerçevesinde, Davutoğlu’nun, 10-11 Temmuz 2011 tarihlerinde Tahran’a, Salihi’nin ise 21 Ekim 2011’de Ankara’ya çalışma ziyaretinde bulunduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, Davutoğlu’nun ziyaretinin söz konusu mutat istişarelerin devamı olarak gerçekleşeceği kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Davutoğlu’nun ziyareti sırasında İran Dışişleri Bakanı Salihi ile yapacağı görüşmelerde ikili ilişkiler ile bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alınması, bu kapsamda Suriye ve Irak’taki gelişmeler ile İran’ın nükleer programı gibi güncel konularda görüş alışverişinde bulunulması öngörülüyor.

Hürmüz Boğazı’nın kapatılması olasılığı üzerine ABD ve İran arasında artan gerginliğe ilişkin gelişmelerin de gündemin ana maddesi olması bekleniyor.

2012 yılını ve İran temaslarını değerlendiren Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Bölgesel bir ‘soğuk savaş’ çıkarmak isteyenler var, bunu açık söyleyeyim. Bölgesel bir soğuk savaşı engellemeye kararlıyız. Bölgesel bir mezhep gerilimi, bütün bölge için bir intihar olur. Siyasal bağlamda da ister İran-Arap gerilimi, isterse belli eksenler oluşturma çerçevesinde olsun, Türkiye bütün bu kutuplaşmalara karşıdır. Benim Tahran’a götüreceğim önemli mesajlardan biri de budur” dedi.

Davutoğlu, Ortadoğu’da kutuplaşmaların artıp artmadığının sorulması üzerine, yaptıkları değerlendirmelerde sadece Irak’ta ve Suriye’de değil, bütün bölgeye sirayet edecek bir tansiyon yükselmesi riski gördüklerini kaydetti. Bölgesel bir soğuk savaşı engellemeye kararlı olduklarını ifade eden Davutoğlu, İran ziyaretinin ardından bir ay içinde Rusya ve ABD’ye gideceğini, AB ve Körfez ülkeleri ile toplantılar yapacağını, çeşitli ülkelerin dışişleri bakanlarının da Türkiye’ye geleceğini aktardı.

Davutoğlu, “Bazı çevrelerde ‘Tahran-Şam-Bağdat’ ittifakına karşı Türkiye’nin bulunduğu şeklinde senaryolar dillendiriliyor. Bölgede sizce de kutuplaşmalar var mı?” sorusu üzerine şu cevabı verdi: “Böyle bir şey söz konusu değil. Tabii birilerinin gönlünden böyle bir şey geçebilir. Maalesef bölgemizde ister mezhepsel, ister bölgesel kutuplaşmalara zemin hazırlamak isteyenler olabilir. Türkiye Ortadoğu bölgesinde hiçbir kutuplaşmaya taraf değildir, hiçbir kutuplaşmanın çıkmasını da istemez, kutuplaşmalara karşı aktif politika takip eder. Bölgesel bir soğuk savaş çıkarmak isteyenler var, bunu açık söyleyeyim.

Bölgesel bir soğuk savaşı engellemeye kararlıyız. Bazı çevreler Sünni-Şii gerilimi etrafında bir soğuk savaş çıkarmaya eğilimliler, etkileri on yıllarca sürebilecek olan... Zaten bu ziyaretimde bu konuyu özellikle gündeme alacağım ve gündeme getireceğim. Bölgesel bir mezhep gerilimi, bütün bölge için bir intihar olur. 

Biz Türkiye olarak bunun karşısındayız. Onun için de bölgedeki bütün taraflarla sadece Şiiler, Sünniler değil, Hıristiyanlarla da, Asurilerle de, Keldanilerle de, yani farklı din mensuplarıyla da temaslarımız var. Sayın Başbakanımızın Mısır ziyaretinde Kıpti Patriğini ziyaret etmesinin arkasındaki asıl neden buydu. Siyasal bağlamda da ister İran-Arap gerilimi, isterse belli eksenler oluşturma çerçevesinde olsun Türkiye bütün bu kutuplaşmalara karşıdır. Benim Tahran’a götüreceğim önemli mesajlardan biri de budur.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları