loading
close
SON DAKİKALAR

Defineciler Kayseri’deki Bizans yapısında metrelerce kuyu kazdı

Defineciler Kayseri’deki Bizans yapısında metrelerce kuyu kazdı
Tarih: 24.05.2021 - 14:57
Kategori: Kültür & Sanat

Kayseri’de Bizans döneminde karargah olarak kullanılan kayaya oyulmuş tarihi yapı defineciler tarafından hiltiyle tahrip edildi.

Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesi Gülbayır Mahallesi!nde yer alan kayaya oyulmuş tek katlı yapı, Bizans döneminde komutanlarının karargâhı olarak kullanıldı. Yaklaşık 80 metrekarelik iki girişi olan yapı, zamanla defineciler tarafından tahrip edildi.

İki odalı tarihi yapının içine yaklaşık altı metre derinlikte kuyu kazan defineciler, çıkardıkları molozları diğer odaya doldurdu. Molozlarla doldurulan odaya girişler tamamen kapandı.

Definecilerin hazine dedikoduları nedeniyle bu yapıyı delik deşik ettiklerini belirten tarihçi Metin Çetin, “Bizans komutanlarının çevreden topladığı vergiler ve baskınlarla elde ettiği hazineler efsanesi dilden dile dolaşarak günümüze kadar abartılarak gelmiştir. Bu fikir doğrultusunda bazı hazine avcıları bölgeyi kazarak, tarihi katliama yol açmaktadır. Tarihi katliama biran evvel son vererek, bu güzelim toprakların kurtarılması bizim milli borcumuzdur.” dedi.

Definecilerin hiltiler ile çalıştığını belirten Gülbayır Mahalle Muhtarı Ümit Karaca ise, “Burası Bizans komutanının karargahıymış. Defineciler burayı talan etmeye başladı. Her geçen gün buradaki molozlar artıyor. Bu tarihi yerleri tahrip ediyorlar. Yazık, günah. Tarihi yerlerin bu şekilde yok olması insanın zoruna gidiyor. Bu karargahın giriş bölümünü defineciler kazmış. Bu bölgenin turizme kazandırılması için yetkililerden yardım bekliyoruz. Defineciler burada modernleşmişler. Burayı hiltiyle kazıyorlar. Yerin 6-7 metre altına inerek, sağ tarafa doğru gitmeye başlamışlar. Maalesef burayı çok tahrip etmişler.”

Kaynak : arkeofili.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları