loading
close
SON DAKİKALAR

Demokrasi İçin Birlik'ten 'Boğaziçi' açıklaması: 'Kabul etmiyoruz' iradesinin yanındayız, gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalı

Demokrasi İçin Birlik'ten 'Boğaziçi' açıklaması: 'Kabul etmiyoruz' iradesinin yanındayız, gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalı
Tarih: 06.01.2021 - 16:31
Kategori: Gündem

Demokrasi İçin Birlik Girişimi, Boğaziçi Üniversitesi'ne AKP'li rektör atanmasını okul önünde protesto ettikleri için gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılamsı çağrısında bulundu.

Boğaziçi Üniversitesi'ne AKP'li Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına öğrenciler ve öğretim üyeleri tepki göstermiş, üniversite önünde eylem gerçekleştirilmişti. Eylemler bugün de sürerken protesto gösterilerine katılanların ev baskınlarıyla gözaltına alınması tepki çekti.

Demokrasi İçin Birlik (DİB) Girişimi de bir açıklama yayınlayarak gözaltına alınanların serbest bırakılmaları çağrısında bulundu.

DİB'den yapılan açıklamada, "Boğaziçi Üniversitesi ve diğer üniversitelere yapılan demokratik seçim sonucu olmayan bütün rektör atamalarının iptal edilmesini, demokratik seçimler sonucu seçilen kişilerin ve kurulların akademik ve idari konularda yetkili olmasını talep ediyoruz" denildi.

Açıklamada, "Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından dile getirilen 'kabul etmiyoruz' iradesinin yanındayız" ifadelreine yer verildi.

DİB'in açıklaması şöyle:
"Boğaziçi Üniversitesi’ne seçim yapılmadan, üniversite dışından AKP eski Milletvekili adayı Melih Bulu’nun rektör olarak atanması öğrenci ve öğretim üyelerinin protestolarına neden oldu.

Üniversite’nin akademik özgürlüğünü yok eden bu atamaya karşı demokratik protesto haklarını kullanan öğrenciler şiddet kullanılarak dağıtıldı, Üniversitenin Güney Kampüsü kapısına kelepçe takıldı ve eyleme katılan bazı öğrenciler, sabaha karşı ev baskınlarıyla gözaltına alındı.

Tek adam rejimi tarafından zapturapt altına alınmaya çalışılan üniversitelere cumhurbaşkanı tarafından partili isimlerin atanması bir süredir gözlenen bir uygulama. Bu uygulama ile üniversitelerin bilimsel ve akademik özgürlüğü yok edilmeye çalışılmakta, özerk anayasal kurumlar olan üniversiteler iktidara bağımlı hale getirilmeye çalışılmaktadır.

Kuşkusuz Saray rejiminin hedefi aynı zamanda toplumun en dinamik muhalif kesimi olan öğrencileri ses çıkaramaz hale getirmektir. Yerel yönetimlerde olduğu gibi üniversitelerde de yönetimin demokratik seçimler sonucu oluşması yerine kayyımlar atanarak, hukuksuz, bütün demokratik geleneklere ve kurallara aykırı bir yönetim tarzının yerleştirilmeye çalışılması tek adam rejiminin karakteristiğidir.

Üniversitelerde karar alma yetkisinin, demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda olması hem akademik özgürlük, hem üniversitelerin özerkliği, hem de bilimsel, toplumsal gelişim ve yaratıcılığın desteklenmesi için temel şarttır.

Boğaziçi Üniversitesi ve diğer üniversitelere yapılan demokratik seçim sonucu olmayan bütün rektör atamalarının iptal edilmesini, demokratik seçimler sonucu seçilen kişilerin ve kurulların akademik ve idari konularda yetkili olmasını talep ediyoruz

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından dile getirilen “kabul etmiyoruz” iradesinin yanındayız. Gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları