loading
close
SON DAKİKALAR

Deney yaparken ellerini ve gözünü kaybeden Özışık, yeni bir projeyle TÜBİTAK'a başvurdu

Deney yaparken ellerini ve gözünü kaybeden Özışık, yeni bir projeyle TÜBİTAK'a başvurdu
Tarih: 20.08.2018 - 09:53
Kategori: Yaşam

Bilimsel deney yaptığı sırada yaşanan patlamayla iki kolunu ve bir gözünü kaybeden Altuğ Özışık çalışmalarını anlattı.

Antalya'da bilimsel bir deney yaptığı sırada yaşanan patlamada bilek kısmından iki elini ve sol gözünü kaybeden Altuğ Özışık (17), 21’incisi düzenlenen TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Şenliği’ne, üç boyutlu yazıcı teknolojisinde 6 bacaklı örümcek robot projesiyle katıldı. Özışık, daha çok robotik protez alanında çalıştığını, şu ana kadar 6 model ürettiğini söyledi. Özışık “Yedinci model konusunda çalışmalarım devam ediyor. Tamamen kendi dizaynım olan bu yedinci modele uğraşıyorum şu sıralar. Yakında üretimine, prototipine geçeceğim” dedi.

"Bir ayda bitirdik"

Robottaki mikro işlemciye komut yükleyerek istedikleri şekilde çalışmasını sağladıklarını anlatan Özışık, şunları dile getirdi:

“Örümceğin bacaklarında ikişer motor bulunuyor. Dönme, yürüme hareketleri ve 12 yönde eğilme sağlayabiliyoruz. Bu önceden yapılmış bir proje. Biz sadece kendi sürümümüzü ortaya koyup, birkaç değişiklik ekleyerek insanların neler yapabileceğini anlatmaya, göstermeye çalıştık. Üç boyutlu yazıcılar geleceği değiştirebilir. Bu projeyi biz bir ayda bitirdik. Çok hızlı çalışsak iki haftada bile bitirebileceğimiz bir projeydi. Başka bir yerde aylar sürebilir. Üç boyutlu yazıcının bu şekilde hızlı çalışabilme yeteneklerini göstermek, kanıtlamak istedik. Bu konuda altı çeşit model ürettim. Tamamen kendi dizaynım olan 7’inci model konusunda çalışmalarım devam ediyor. Yakında üretime geçeceğim. Prototipleri yapıyorum.”

Yaşanan olaya ilişkin konuşmak istemediğini ve bilimsel çalışmalarla anılmak istediğini vurgulayan Özışık, “Robotik protez alanında çalışmak, kendimi geliştirmek istiyorum. Hem kendime hem de başkalarına yarayacak bir alanda çalışmak istiyorum” dedi.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde Başuzman olarak görev yapan Tuncay Özışık’ın oğlu Altuğ Özışık, 24 Temmuz’da evlerinin balkonunda hazırladığı deney roketinin kartuşunu taktığı sırada patlama meydana gelmişti. Geçen yılki patlamada Altuğ Özışık, yanında bulunan babası Tuncay ile annesi Hatice Özışık yaralanmıştı. Altuğ Özışık’ın patlamada iki eli bileğinden kopmuştu.

Kaynak : DHA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları