loading
close
SON DAKİKALAR

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Cumhurbaşkanlığı'na lüks ‘gemicik’

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Cumhurbaşkanlığı'na lüks ‘gemicik’
Tarih: 08.12.2019 - 08:36
Kategori: Gündem

Cumhurbaşkanlığı, Ankara’daki “Beştepe’deki Saray”, Okluk Koyu’ndaki “Yazlık Saray” ve Katar şeyhi tarafından hibe edilen “Uçan Saray”ın ardından şimdi de “Yüzen Saray”a sahip oldu.

Cumhurbaşkanlığı’nın daha önce protokol gemisi olarak inşa edilen ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan Yakamoz Yatı’nı restore ettirerek, kendi himayesi aldığı ortaya çıktı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in 6 ay önce TBMM gündemine taşıdığı “yat siparişi” sorularına 9 ay sonra yanıt geldi. Konuyu 2020 bütçe görüşmelerinde yeniden gündeme getiren Çakırözer, sorularını bir kez daha Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a iletti. Cumhurbaşkanlığı’nın daha önce protokol gemisi olarak inşa edilen ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan “Yakamoz Yatı”nı restore ettirerek, kendi himayesine aldı.

Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre, Çakırözer’in yata ilişkin komisyondaki sorusunu yazılı olarak yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Cumhurbaşkanlığı için siparişi verilen ancak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nca kullanılan Yakamoz yatı, 16 Mart 2018 tarihinde, Cumhurbaşkanlığı tarafından devralınmıştır” dedi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinden çıkarılan Yakamoz’un, Protokol Maksatlı Gemi (PMG) olarak inşa ettirildiği ve yıllarca personel taşıma gemisi olarak kullanıldığı belirlendi. Yakamoz’un Eğitim Filotillası Komodorluğu emrinde, İstanbul’da Tuzla bölgesine konuşlandırıldığı, deniz okulları öğrencilerinin intikalleri ve kültürel gezilerinde görev yaptığı öğrenildi.

Yakamoz yatı için ne kadar harcandığı sorularını yineleyen CHP’li Çakırözer, “Ekonomik krizin derinleştiği; geniş toplumsal kesimlerin asgari ücretle geçinmeye çalıştığı; yoksulluğun arttığı koşullarda Cumhurbaşkanlığı için bir yata gerçekten ihtiyaç var mıydı? Bu yat hangi amaçla, hangi hizmetler için kullanılacak? Halkın vergilerinden ayrılan ödeneklerin bu tip lüks yaşam koşulları için kullanılması, şatafat eleştirilerinden hiç ders alınmadığını gösteriyor” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı’na devredilen yatın yaklaşık 50 metre boyunda ve “megayat” klasmanında olduğu öğrenildi. Azami hızı “15 knots” yani saatte 28 kilometre olan yatın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan devredilmesinin ardından Saray için yeniden restorasyona alındı. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları