loading
close
SON DAKİKALAR

Deniz ulaşımına akın

Deniz ulaşımına akın
Tarih: 21.06.2012 - 15:28
Kategori: Şehir

FSM Köprüsü ve Haliç Köprüsü’nde hafta başında başlayan onarım çalışmaları, binlerce kişiyi deniz ulaşımına yöneltti...

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Haliç Köprüsü’nde hafta başında başlayan onarım çalışmaları İstanbul trafiğini içinden çıkılmaz hale getirirken, binlerce kişi çareyi deniz ulaşımında aradı. İDO, Şehir Hatları İdaresi ve Turyol ek seferler koyarken, söz konusu hatları kullanan araç ve yolcu sayısı 4-5 kat arttı. İDO, Harem-Sirkeci hattında kullanılmak üzere Çanakkale'den 2 gemi daha getirme kararı aldı. Gemiler öğle saatleri itibari ile Çanakkale'den yola çıktı.

İDO'nun işlettiği Harem-Sirkeci arabalı vapur hattının kapasitesi iki katına çıkarılıyor. Daha önce 4 tane arabalı vapurun çalıştığı hata köprülerdeki çalışma yüzünden yaşanan yoğunluk nedeniyle önce iki arabalı vapur eklendi. Bu arabalı vapurlar Eskihisar-Topçular hattından kaydırılırken, şimdi de Çanakkale Boğazı'nda çalışan iki feribot GESTAŞ firmasından kiralandı.

Bu feribotların da katılması ile hatta çalışan arabalı vapur sayısı 8'e yükselecek. Böylece gün içinde araba taşıma kapasitesi de 20 bin araca çıkacak.

Onarım çalışması İkinci Köprü’de yapıldığı için deniz ulaşımında özellikle Sirkeci, Harem, Bakıköy-Bostancı hatlarında ciddi yoğunluk yaşanıyor.

İDO kaynaklarından edinilen bilgiye göre normal sefer günlerinde Sirkeci-Harem arabalı vapur hattını kulanan araç sayısı 4 bin. Ancak bu sayısı yoğunluğun zirve yaptığı pazartesi günü 14 bine kadar çıktı.

Yine İDO Bakırköy-Kadıköy Bostancı hattı için normal zamanda günde 20 sefer yapılırken 10 yeni sefer eklenerek sayı 30’e çıkarıldı. Her bir seferde yolculuk yapan kişi sayısı ise 450-500 dolayında.

İDO’nun şehir içindeki diğer hatlarında ise söz konusu yoğunluktan ötürü ciddi bir artışın olmadığı ifade edildi. Normal zamanlarda olduğu gibi günde 6’şar sefer yapılmaya devam edildi.

Şehir hatlarında yüzde 10'luk artış

Bir diğer yoğunluk alanı ise İBB’ye bağlı İstanbul Şehir Hatları’nda yaşandı.

15 ayrı hatta taşımacılığının yapıldığı Şehir Hatları’nda taşınan yolcu sayısı 165 bini aştı. Bu rakam geçtiğimiz hafta pazartesi günü 153 bin olarak hesaplandı.

Firmalar servis için bizimle görüşüyor

İstanbul'da deniz motorları ile taşımacılık yapan Turizm ve Yolcu Deniz Taşıyıcılar Kooperatrifi'nin (TURYOL) İkinci Başkanı Kasım İnandı, yolcu sayılarında çok büyük olmasa bile belirli artışlar görüldüğünü söyledi. Yaşanan trafik nedeniyle şimdiye kadar yaklaşık 10 büyük firmanın kendilerine başvurarak personelini deniz yolu ile aldırıp aldıramayacaklarını sorduklarını anlatan İnandı, şöyle konuştu:

"Firmalardan servis yapılması yönünde talepler geliyor. Ancak bir otobüs veya bir midibüs dolusu personelin tekne ile taşınması biraz pahalı geliyor. Biz de toplu taşımaya yönlendirmeye çalışıyoruz.

Şu anda firmalarla görüşmelerimiz sürüyor. Firmalar personelini hangi noktalar arası taşıyabileceğimize bakıyor. Fakat İstanbul'un her yerinden deniz taşımacılığı yapamazsınız, mutlaka iskele olması lazım. Bazı firmalar iskeleler arası bizimle taşımayı, servislere iskelelerden bindirmeyi planlıyor."

TURYOL olarak her türlü yoğunluğa karşı hazırlıklı olduklarını anlatan İnandı, "eğer talep yığılırsa biz de ek seferler koyup önlemimizi alırız. Ama şu an için öyle bir gereklilik yok" dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları