loading
close
SON DAKİKALAR

Denktaş uğurlanıyor

Denktaş uğurlanıyor
Tarih: 11.02.2012 - 21:13
Kategori: Gündem

Rauf Denktaş için yapılan cenaze töreni başladı. Denktaş, yarın defnedilecek.

Cuma günü hayata gözlerinin yuman Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş bugün için cenaze töreni düzenleniyor.

Denktaş için ilk tören, hayatını kaybettiği Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi önünde düzenlendi. 
Törene Denktaş'ın ailesi, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Hasan Bozer, KKTC'nin İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan İrsen Küçük, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgenaral Adem Huduti, diğer üst düzey komutanlar, bakanlar, parti başkanları, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Denktaş'ın Türk ve KKTC bayrağına sarılı tabutu askerlerin omzunda hastane önünde bulunan katafalka taşındı. Rauf Denktaş'ın tabutu dışarı çıkarılırken tekerlekli koltukta oturan eşi Aydın Denktaş, "beni ayağa kaldırın" diyerek eşinin tabutunu ayakta karşıladı.

Din görevlisi duasında Kıbrıs semalarında ay yıldızlı ve ak yıldızlı bayrakların ve minarelerden ezanın eksik olmamasını isteyerek, "Davasını davamız, mücadelesini mücadelemiz, ideallerini ideallerimiz eyle Ya Rabbi" ifadesini kullandı.

Yaslı ailesine metanet dileyen din görevlisi, "Allah'tan, Denktaş'ı cennetine nail eylemesini, evliyalara ve Peygamber Efendimize komşu olması" duasını ederek, Atatürk, Dr. Fazıl Küçük, bütün merhum devlet büyükleri, şehitler ve gaziler ile Denktaş'ın ruhu için Fatiha duası okunmasını istedi.

Din görevlisinin duasının ardından önce eşi Aydın Denktaş, daha sonra diğer aile fertleri Denktaş'ın tabutunun başına gelerek dua etti.

Denktaş'ın naaşı daha sonra askerler tarafından cenaze aracına taşındı. Aydın Denktaş cenaze aracı önünden geçerken "Kocam, nur içinde yat" diye el salladı. Kızı Değer Denktaş ise, "Babam, babam" diye ağladı.

Bu arada Denktaş'ın naaşının geçtiği yol boyunca, öğrenciler yola çıkarak cenaze aracını selamladı. Yol boyunca bazı elektrik direklerine Denktaş'ın posteri ile Türk ve KKTC bayraklarının asıldığı görüldü.

Rauf Denktaş'ın naaşı daha sonra Yakın Doğu Üniversitesi'nden Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na götürüldü.Burada yapılan törende, Denktaş'ın eşi Aydın Denktaş, çocukları ve aile bireylerinin yanı sıra yakınları, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC'nin ikinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan İrsen Küçük, Meclis Başkanı Hasan Bozer, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgenaral Adem Huduti, diğer üst düzey komutanlar, bakanlar, parti başkanları, üst düzey bürokratlar, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'ndeki tedavisiyle ilgilenen doktorlar ve vatandaşlar katıldı.

Törene katılanların yerlerini almasından sonra Denktaş'ın, yarısı KKTC yarısı Türk bayrağına sarılı tabutu askerlerin omzunda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın bahçesine getirildi. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından KKTC Meclis Başkanı Bozer tarafından Denktaş'ın özgeçmişi okundu.

Törende bir konuşma yapan KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, sözlerine ''Duygulu ve hassas günler yaşıyoruz. Rauf Denktaş gibi halkına, devletine çok büyük hizmetleri olan çok yönlü bir önder hakkında konuşmak kolay değil'' diye başladı.

Denktaş ile bakan, başbakan ve cumhurbaşkanı olarak birlikte çalışma şerefine eriştiğini ifade eden Eroğlu, siyasete girerken tek hedefinin Dr. Fazıl Küçük ve Denktaş'ın ifade ettiği gibi anavatan Türkiye ile daima sıcak ilişki içinde olan, Rum tarafı karşısında boynu eğik değil, başı dik, özgür, refah ve mutluluk içinde yaşayan Kıbrıs Türk halkı noktasına gelinmesi olduğunu söyledi.

Denktaş ile uzun yıllar bir çok konuyu görüştüklerini ve birlikte çalıştıklarını anlatan Eroğlu, ''Şimdi onu ebediyete uğurlarken konuşmak içimi burkuyor'' dedi. Siyaset yaptığı dönemde Denktaş'a rakip olduğunu ve cumhurbaşkanlığı seçimini kaybettiğini anımsatan Eroğlu, Denktaş'ın siyasetten çekildikten sonra cumhurbaşkanı adayı olması için kendisini desteklediğini belirtti. Eroğlu, Denktaş ile ilişkilerinin hep karşılıklı saygıya dayandığını dile getirerek, ''Biz onu hep baba gibi sevdik, saydık. İnanıyorum o da bizi evladı gibi gördü, sevdi ve siyasetçi olarak saygı gösterdi'' diye konuştu.

Denktaş'ın kişiliğine ve devlet adamlığına da değinen Eroğlu, şunları söyledi:

''Denktaş bir kahramandı. İngiliz'in adamlığını, savcılığını değil Kıbrıs Türk halkının mücahidi olmayı seçti. Ateşten gömlek giydi. Ada'nın Yunanistan'a bağlanması için silahla, şiddetle harekete geçen EOKA terör örgütü karşısında Türk Mukavemet Teşkilatı'nı kurdu ve yönetti.

Denktaş, Atatürk milliyetçisiydi. Yunanistan'ın yayılmacı emellerinin durdurulabilmesi için Atatürk'ün Anadolu'da verdiği Kurtuluş Savaşı'na benzer bir mücadelenin burada da verilmesi gerektiğine inanıyordu. Anavatan Türkiye'nin Kıbrıs Türklerini sahiplenmesini, koruması altına almasını istiyordu. Anavatan Türkiye'ye yürekten bağlıydı. 'Önce Türkiye' diyebilecek kadar Türkiye sevgisine sahipti. Çünkü Denktaş'a göre Türkiye güçlü kalmazsa Kıbrıs Türk halkı özgür olamazdı.

İnançlı bir insandı. Pek çok kez elinde Kur'an ile gördüğümü hatırlarım. İyi bir babaydı. Belli etmese de ailesini çok severdi.

Rauf Denktaş, bir vatansever, Kıbrıs aşığıydı. Denktaş tüm bunlardan öte tam da Büyük Önder Atatürk'ün 'Bağımsızlık benim karakterimdir' sözlerinde ifade ettiği gibi bağımsızlıktan, egemenlikten yana devletçi bir dava adamıydı.

Girit olayından çok etkilenmişti ve sağlam bir anlaşma yapılmazsa Kıbrıs Türkü'nün Girit'te olduğu gibi yerinden, yurdundan olabileceğini bıkmadan, usanmadan sürekli anlatırdı.''

Denktaş'ın naaşı yarın yapılacak törenlerle defnedilecek. Saat 10.00'da naaş top arabasına alınarak, 10.15'de Cumhurbaşkanlığından Selimiye Camisi'ne götürülecek. 

Cenaze namazının kılınmasının ardından saat 12.45'te naaş top arabasına konularak Selimiye Camisi'nden Girne Kapısı'na götürülecek, saat 14.00'te ise Girne Kapısı'ndan Cumhuriyet Parkı'na intikal ettirilecek ve saat 14.30'da burada tören yapılacak. Denktaş'ın naaşı saat 15.00'te defnedilecek.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları