loading
close
SON DAKİKALAR

'Deprem vergisi diye bir şey yok'

'Deprem vergisi diye bir şey yok'
Tarih: 12.02.2012 - 20:45
Kategori: Siyaset

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, deprem vergisi diye bir verginin olmadığını söyledi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bilgi Teknoloji Proje Yarışması (BİLTRONİK) ödül töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Otomotiv sektöründeki ÖTV artışının Otomobil Strateji Belgesi ile çelişmediğini kaydetti.

Ergün, ÖTV artışının Türkiye'nin üretmiş olduğu otomobil segmenti ile ilgili bir artış olmadığını, 'çok lüks otomobiller' diye sıralanabilecek kategorilerle ile ilgili bir ÖTV artışı olduğunu dile getirerek, bu ÖTV artışının nedenlerinin Maliye Bakanlığı'nca açıklandığını anlattı.

Otomotivdeki ÖTV artışını ağırlıklı olarak cari açıkla ilgili alınan önlemler çerçevesinde görmek gerektiğine işaret eden Ergün, bu ÖTV artışı ile lüks otomobil ithalatının bir miktar önüne geçilmesinin amaçlandığını söyledi.

Bakan Ergün, bir gazetecinin 'Maliye Bakanı'nın dünkü açıklamalarından sonra, 'deprem vergilerinin' bütçedeki konumlandırılmasıyla ilgili' sorusu üzerine şunları kaydetti: 'Deprem vergisi' diye bir vergi yok.

Zaten ortada olan vergi Özel İletişim Vergisi. 1999 yılında depremden sonra konulmuş bir vergidir. Türkiye'nin bütün vergi gelirleri bütçe içerisinde kayıtlıdır. Dolayısıyla bütçenin hangi amaçla harcandığı da TBMM'de Plan Bütçe Komisyonunda net olarak ortaya konulmaktadır.

Dolayısıyla 'deprem vergisi' diye özel bir vergi bütçe kalemleri içerisinde zaten yer almıyor. Ama deprem olduğu zaman veya olmadan önceki çalışmalar yine bütçeden ayrılan ödeneklerle gerçekleştiriliyor.

Dolayısıyla bütçeden afetlerle veya afetlerin önlenmesiyle ilgili çalışmalara kaynaklar toplanan genel vergilerin içerisinden zaten ayrılmaktadır. Özel İletişim Vergisi toplanmamış olsaydı bile afetle ilgili çalışma yapmayacak mıydı Türkiye? Bütçesinden buna kaynak ayırmayacak mıydı? Zaten ayırmaktadır. 

Dolayısıyla olaya şimdi, 'Van'da bir deprem oldu, nasıl olayı ekonomik ve politik yönden istismar edebiliriz( diye düşünenlerin bunu fırsat olarak görmeye çalışması yanlış oluyor. Şimdi bir depremle karşı karşıyayız bunun yaralarını hep beraber nasıl saracağız, Allah'a şükür saracak imkanlarımız da var, onları da sarıyoruz.'

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları