loading
close
SON DAKİKALAR

Depresyon Alzheimer'ı Tetikliyor mu?

Depresyon Alzheimer'ı Tetikliyor mu?
Tarih: 11.02.2012 - 23:31
Kategori: Söyleşi

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner, depresyonun Alzheimer’ı tetiklediğinin kesinleştiğini belirtiyor.

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü. Bilim dünyasının Alzheimer’ı daha anlaşılır kılacak önemli çalışmalar yaptığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner, Depresyon sizden ne kadar uzaksa Alzheimer yanınıza o kadar zor yaklaşabilir. Beynin en önemli besin kaynağının neşe olduğunu unutmamalıyız" diyerek, , “Depresyon ve Alzheimer” ilişkisine yönelik önemli açıklamalarda bulunuyor. 

Depresyon Alzheimer ilişkisi

Prof. Dr. Türker Şahiner, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Depresyon ile Alzheimer ilişkisi de bu yeni araştırma sonuçları ile açıklığa kavuşuyor. Bugüne dek Alzheimer hastalığının, bellek kusurları henüz ortaya çıkmadan önce psikiyatrik bulguların, özellikle depresyonun görüldüğünü iyi biliyorduk. Yani, aktif çalışan yaşlı bir bireyin erken 
emeklilikle birlikte sakin bir yaşam sürmeye başlamasının bazen depresyona neden olması ve bazı bireylerde bu durumun Alzheimer tipi bunama ile devam etmesi sık rastlanan bir hastalık öyküsüdür. 
Yeni çalışmalarda, genç yaşlarda plazma amiloid beta 42 seviyesinin plazmada 
düşük olarak bulunması ileri yaşlarda depresyona zemin hazırlayan önemli bir neden olarak görülüyor. Bireyin genetik riski yüksek olmasa bile eğer amiloid beta seviyesi düşükse depresyona daha kolay yakalandığı biliniyor. Yani artık, ruhsal yakınmalar ile amiloid beta düzeyi arasında bir ilişki olduğunu biliyoruz. Tüm bu sonuçlarla kısaca şunu söyleyebiliriz: Depresyon sizden ne kadar uzaksa Alzheimer yanınıza o kadar zor yaklaşabilir. Beynin en önemli besin kaynağının neşe olduğunu unutmamalıyız.” 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları