loading
close
SON DAKİKALAR

Ders müfredatında AKP övgüsü

Ders müfredatında AKP övgüsü
Tarih: 05.07.2012 - 15:35
Kategori: Eğitim

Yeni müfredatta AKP'nin dış politikaları isim vermeden övüldü...

Talim ve Terbiye Kurulu (TTK), Ortaöğretimde seçmeli olarak okutulan Uluslararası İlişkiler dersinin müfredatında değişikliğe gitti. Yapılan değişiklikle, 2002 yılında iktidara gelen AKP’nin dış politikasıyla ilgili olarak isim vermeden, "2000’li yıllardan itibaren Türkiye’nin bölgesel ve küresel ölçekte etkili bir dış politika izlediği açıklanır " ifadeleri kullanıldı.

AKP'nin dış politikasına övgü

ANKA’nın haberine göre, yapılan müfredat değişikliğiyle Türkiye’nin Dış Politikasıyla ilgili ünitede soğuk savaş sonrası dönemle ilgili dikkat çeken bir ifadeye de yer verildi. İsim verilmeden 2002 yılında başa gelen AKP hükümetinin dış politikası övüldü ve "2000’li yıllardan itibaren Türkiye’nin bölgesel ve küresel ölçekte etkili bir dış politika izlediği açıklanır " denildi.

İnönü müfredattan çıkıyor

İsmet İnönü'nün İkinci Dünya Savaşı döneminde izlediği dış politikayla ilgili olarak programda yer alan, "İsmet İnönü’nün izlediği tarafsızlık politikasının Türk dış politikasına yansımaları vurgulanır" ifadesi metinden çıkarıldı. Programın önceki halinde, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde Adnan Menderes hükümetinin Batı bloğuyla birlikte hareket ettiği yönündeki ifade de "Türkiye’nin Batı Bloğuyla birlikte hareket ettiği" şeklinde yenilendi.

Silahlar yerine eğitime ve sağlığa bütçe kısmı müfredattan çıkarıldı

Programda dikkat çeken bir diğer değişiklik de silahsızlanma konusunda yapıldı. Programın önceki halinde yer alan silahlanmanın zararlarıyla ilgili kısma dokunulmazken, "silahsızlanma" ile ilgili kazanıma programın yeni halinde yer verilmedi. Silahlanma olmasaydı bu alana aktarılan kaynakların hangi alanlara aktarılabileceği yönündeki tartışma etkinliği de yeni müfredatta yer almayan bir diğer unsur oldu.

İran politikası da değişti

Türkiye’nin kuruluşundan bu yana "barışçıl bir politika" izlediğinin vurgulandığı müfredatta dikkat çeken bir değişiklik de Türkiye’nin İran’la bölgesel güç dengesini korumaya çabaladığına dair ifadede yapıldı. Müfredatın önceki halinde yer alan "Türkiye’nin, Cumhuriyet Dönemi’nden itibaren bölgesel bir güç olarak, sınırlarda bir değişiklik talep etmediği; bölgesel güçler dengesini (İran’la) korumaya çalıştığı vurgulanır" ifadesi, "Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgesel bir güç olarak barışçıl bir dış politika izlediği açıklanır " şeklinde değiştirildi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları