loading
close
SON DAKİKALAR

Derslerde başarılı olmanın sırrı

Derslerde başarılı olmanın sırrı
Tarih: 12.02.2012 - 20:50
Kategori: Eğitim

SBS, YGS ve LYS için hazırlanan öğrencilerin en önemli sorunu verimli ders çalışamama.

Başarılı olmak isteyen öğrenci, önce kendini gerçekçi bir biçimde tanımalı, öğrenme stillerinin farkında olmalı. "Ben neden ders çalışmalıyım?" sorusuna cevap veren bir öğrenci, çalışmalarını anlamlandıracağından dolayı hem motivasyonu yüksek olacaktır hem de başarılı olma yönünde sıkıntı yaşamayacaktır.

Öğrencilerin başarılı olmasını sağlayan değişkenlerden birisi de çalışmalarını, okulunu ve öğretmenlerini olumlu görme algısıdır. Okulu ve öğretmenleri başarılı olma yönünde önemli unsurlar olarak algılama eğilimi, öğrencide ders çalışmaya yönelik olumlu tutumlarının oluşmasına neden olur.

Bu farkındalığa sahip olan öğrenciler, çalışmalarından keyif alır. Artık öğrenci için test çözmek, not almak, denemeye girmek, yazılıya çalışmak birer mutluluk kaynağı haline gelir.

Çalışıyorum ama olmuyor! Şu sıralarda sınavlara hazırlanan öğrencilerin en çok yakındığı durum, çok çalıştıkları halde sınavlarında istedikleri başarıyı yakalayamaması.

Önce şu bilinmelidir ki; öğrenme, göreceli bir kavramdır. Bazıları için bir kez okuma, öğrenme için yeterli iken bazıları için bu okuma birden fazla olabilmektedir. Bu tür yakınmaların temel nedeni, konuya ilişkin ön bilgilerin yetersizliğinden kaynaklanabilir. Bu durumda yapılması gereken ise öncelikle konuya ilişkin temel bilgilerin öğrenilmesidir.

Bilginin kazanılması belli basamakları izler. Eğitim psikologları, insanların bir şeyler öğrenebilmesi, hatırlaması, bilgiler arasında transferi sağlayabilmesi için zihinsel bazı basamaklardan geçilmesi gerektiğini ifade etmektedirler. Bunun ilk basamağı "bilgi" olmaktadır. Öğrencilerin en çok zorlandığı da bilgi basamağıdır. Çünkü bilgi basamağı, hatırlamaya dayalı olduğundan unutulması en kolay bu basamaktır.

Öğrenilen bilgilerin unutulmaması için tekrar çok önemlidir. Bilgi basamağını "kavrama" basamağı izler. Bir dersin kavranması, konunun anlamlandırılmasını anlamasını ifade eder. Bunun için öğrencilerin gördüğü konuları evde özetleyerek yazması veya tekrar etmesi en akıllıca yoldur. Kavrama basamağından sonra "uygulama", yani problem çözme basamağı takip eder.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları