loading
close
SON DAKİKALAR

Dev KCK operasyonu

Dev KCK operasyonu
Tarih: 11.02.2012 - 22:02
Kategori: Gündem

Terör örgütü KCK'ya yönelik operasyonda, 33 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Terör örgütü KCK'ya yönelik operasyonda, 33 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Toplam 49 şüpheli hakkında gözaltı kararının bulunduğu belirtilen operasyon kapsamında, 17 ilde 123 adreste arama yapıldığı kaydedildi. Gözaltına alınanlar arasında, BDP eski milletvekili Fatma Kurtulan da bulunuyor.

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı doğrultusunda, PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK'ya yönelik bazı adreslerde arama yapıldı.

Operasyon kapsamında 17 ilde 33 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcıları Bilal Bayraktar ve Sadrettin Sarıkaya tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, 49 kişi hakkında gözaltı kararı alındığı, eski milletvekili Fatma Kurtalan'ın da aralarında bulunduğu 33 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. 17 ilde 123 ayrı adreste arama yapıldığı belirtildi.

Öte yandan, KESK'e yönelik de genel bir arama kararı bulunmadığı, sadece bir şüpheliye ilişkin bir bilgisayara el konulduğu bildirildi.

Operasyon kapsamında Diyarbakır, Batman ve Siirt BDP İl Başkanlığı binaları, Diyarbakır Kayapınar İlçe Belediyesi Kültür Merkezi, Mardin'in Nusaybin ilçe belediye başkanlığı binası ile Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak'ın Bahçelievler Mahallesi'ndeki evinde arama yapılıyor. Ayrıca, Diyarbakır'da aralarında Eğitim-Sen, İnsan Hakları Derneği'nin yer aldığı bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilikleri de aranıyor.
Şanlıurfa, Viranşehir ve Ceylanpınar ilçelerinde, BDP ilçe binaları ile Eğitim-Sen şubesi ve Kurdi-Der'in de aralarında bulunduğu bazı adreslerde arama başlatıldı.

Van'da, depremden sonra orta hasarlı raporu verilen Van Belediye Başkanlığı binası ile BDP'nin il parti binasında arama yapıldı. Aramada bazı dokümanlara ve dijital verilere el konulduğu bildirildi.

İzmir'de de BDP il binasında ve Mezopotamya Kültür Merkezi'ndeki aramalar sürüyor.
Operasyon kapsamında Gaziantep'te gözaltına alınan 1 kişinin İstanbul'a gönderildiği belirtildi.

SAVCI SEÇEN'DEN AÇIKLAMA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen, PKK/KCK terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 49 şüpheli şahıstan 33'ünün yakalanarak gözaltına alındığını, bu çerçevede 17 ilde toplam 123 adreste arama yapıldığını bildirdi.

Seçen, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde, İstanbul'un da aralarında olduğu 17 ilde düzenlenen PKK terör örgütünün şehir yapılanması KCK'ya yönelik soruşturmaya ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Fikret Seçen, operasyona ilişkin şu bilgileri verdi:

''Bazı internet siteleriyle görsel basında yer alan haberlerde, Cumhuriyet Başsavcılığımızca (CMK'nın 250. maddesiyle yetkili) PKK/KCK terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında milletvekili Leyla Zana'nın Ankara ilinde bulunan ikametgahında arama yapıldığı yönünde gerçeğe aykırı bilgilere yer verilmesi nedeniyle bu açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Cumhuriyet Başsavcılığımızın 2010/521 sayılı dosyasında PKK/KCK terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 49 şüpheli şahıstan 33'ü yakalanarak gözaltına alınmış, bu çerçevede 17 ilde toplam 123 adreste arama yapılmıştır.
Bu soruşturma kapsamında milletvekili Leyla Zana'nın adreslerinde arama yapılmasına dair herhangi bir karar alınmadığı, arama yapılan adresin şüpheli şahıslardan C.Y'ye ait olduğu, bu adresin adı geçen milletvekiliyle hiçbir ilgisinin bulunmadığı tespit edilmiş, bu husus resmi kayıtlar ve arama yapılan apartmandaki yöneticinin beyanlarıyla da teyit edilmiştir.''

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'nın evinin arandığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığının anlaşıldığını belirtti.

SİİRT BELEDİYE BAŞKANI SELİM SADAK: "BİLGİSAYARIM GÖZALTINA ALINDI" 

İstanbul merkezli olarak 16 ilde yürütülen operasyon kapsamında Siirt'te BDP il binası ve Belediye Başkanı Selim Sadak'ın evinde yapılan aramalar tamamlandı. 

Üzümlük köyündeki bir taziye dönüşü evine gelen Başkan Sadak, gazetecilere yaptığı açıklamada, barışı hiç kimsenin gözaltına alamayacağını belirtti. Sadak, "Demokratik Kürt muhalefetini güçlendirme operasyonudur. Bu baskılar kesinlikle hiç kimseyi sindiremez. Benim evimin niçin arandığını bilmiyorum. Benim evimin bir köşesinde barış varsa onu gözaltına alsalar, mutlaka o gözaltına alınacak, barışı da kurtaracağız. Binlerce Kürt içeri alınsa dahi, meydanlar dolsa dahi bu sorunlar çözülmez. Bunların yolu demokratik barıştır" dedi. 

Sadak, BDP il binası ve evinde yapılan aramaların tamamlanmasının ardından da bir açıklama yaptı. 

Sadak, "Barışa ve teknolojiye verilen kelepçedir. Bu tip aramalar, bu tip baskılar kesinlikle Selim Sadak'ın Siirt ve Siirtli'ye olan sevgisini azaltamazlar. Bir bilgisayar gözaltına alındı. İçerdeki görevliler gayet efendi, gayet normal davrandılar. Böyle bir şiddet, yıkımlar falan olmadı. Suç unsuru teşkil edecek hiçbir şey yoktur. Hiç kimse barışı gözaltına alamaz. Hiçbir güç barışı ortadan kaldıramaz"
diye konuştu. 

Sadak'ın evinde ve BDP il binasından bilgisayar ve yazıcılar ile bazı dokümanlara el konulduğu, bunların İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na gönderileceği belirtildi. 

Zana: ''Aranan evde de kiracıyım''

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK'ya yönelik operasyona ilişkin, kendisinin şahsi evinin bulunmadığını, evlerinin kira olduğunu söyledi.
Brüksel'e giden Zana, Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, evinin arandığını yeni öğrendiğini belirterek, ''Benim zaten şahsi evim yoktur. Hepsi kiradır. Ankara'da aranan evde de kiracıyım, arasınlar'' dedi.

Leyla Zana, Brüksel'e, orada yaşayan oğlunun askerlik sorununu çözmek için gittiğini belirtti.
Operasyon kapsamında Malatya'da BDP il binasında yaklaşık 7 saat süren aramalar sonunda 3 çuval evrakla, bilgisayar kasası ve yazıcıya el konuldu.

Adana'da BDP il binası ile Seyhan ve Yüreğir ilçe başkanlıklarında yapılan aramalarda, bilgisayar belleklerinin kopyası alındı, bazı dokümanlara el konuldu.

Şanlıurfa'da, BDP İl Başkanlığı ile Eğitim-Sen ve Kurdi-Der şubeleriyle, BDP'nin Viranşehir ve Ceylanpınar ilçe başkanlıkları ile bazı adreslerde yapılan aramalar da tamamlandı. Bu kapsamda 2 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak da Bahçelievler Mahallesi'ndeki evinde yapılan aramaya ilişkin, bir bilgisayarın alındığını belirtti.

Nusaybin Belediye Başkanılığı binasındaki arama sona erdi. Arama sonrası açıklama yapan Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, ''İstanbul'daki bir mahkemenin kararı sonucu arama yapıldı ve bilgisayarlarımıza el konuldu'' diye konuştu.

Öte yandan, Diyarbakır, Batman, Bingöl ve Siirt BDP il başkanlıkları, Kayapınar Belediyesi Kültür Merkezi ile bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilciliklerinde de yapılan aramalar da tamamlandı. Aramalarda bazı bilgisayar ile dokümanlara el konulduğu belirtildi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları