loading
close
SON DAKİKALAR

DEVA Partisi'nden 'Eşitlikçi Kentler' raporu: Şehirleri cinsiyet temelli ayrımcılıktan da temizlemeyeceğiz

DEVA Partisi'nden 'Eşitlikçi Kentler' raporu: Şehirleri cinsiyet temelli ayrımcılıktan da temizlemeyeceğiz
Tarih: 10.08.2021 - 13:48
Kategori: Siyaset

DEVA Partisi'nin ‘Eşitlikçi Kentler’ projesinin basın toplantısında konuşan Genel Başkan Babacan, yerel yönetimler ile şehirleri yalnızca çöplerden değil cinsiyet temelli ayrımcılıktan da temizlemeyeceklerini söyledi.

DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanlığı ile Yerel ve Şehircilik Politikaları Başkanlığı ortak bir çalışmayla ‘Eşitlikçi Kentler’ projesi hazırladı. Bugün DEVA Partisi Genel Merkezi’nde tanıtılan projeye ilişkin basın toplantısında DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen, Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Başkanı Candan Karlıtekin de konuşma gerçekleştirdi.

'TÜM BİREYLERE EŞİT VE ADİL ŞEHİRLER'

“Yerel yönetimler eliyle şehirlerimizi sadece çöplerden değil, cinsiyet temelli ayrımcılıktan da temizlememiz gerektiğini düşünüyoruz" diyen Babacan, "Yerel yönetim denilince aklına hemen imar rantı düşenlerin zihniyetini en kısa zamanda tarihin tozlu raflarına kaldırmakta kararlıyız. Eşitlikçi kentler kurma umuduyla tasarladığımız planımız; tüm bireylerine karşı eşit ve adil yaklaşan bir şehir yaşamını öngörüyor" diye konuştu.

'TEK KAPI SİSTEMİNE GEÇECEĞİZ'

'Eşitlikçi Kentler' projesi ile yerel yönetimlerin kapasitesini de etkin kullanarak kadına yönelik şiddetle mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini belirten Babacan "Bu hususta ‘Tek Kapı’ sistemine geçeceğiz. Böylece merkezî hükûmet, belediye, sivil toplum, İŞKUR, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri, barolar ve ilgili diğer kurumların eşgüdüm halinde çalışmalarını sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

'ŞİDDETLE MÜCADELEDE ANADİL ENGELİNİ KALDIRACAĞIZ'

Şiddetle mücadelede anadil engelinin kaldırılacağını belirten Babacan şiddet anında, yerel yönetimlerin hizmetlerine hızla ulaşımı sağlayacaklarını aktardı. Bakanlıklarla koordineli yürütülecek 7/24 yardım merkeziyle, çok dilli destek faaliyeti yürütüleceğini vurgulayarak "Şiddetin yaygın yaşandığı bölgelerde panik butonu, mobil güvenlik uygulamaları, etkin kamera sistemleri gibi teknolojik önlemler alacağız. Yerel yönetimlerde ‘mor bayrak’ politikasıyla şiddet mağduru kadınları, çalışma hayatına dahil ederek, ayakta durmalarına destek olacağız" dedi.

“Şehirlerimizde güçlü aydınlatma sistemleri oluşturarak, kadınların güven içinde özgür olmalarına destek olacağız. Kadının güvenliğini sağlamak amacıyla, gecenin belirli saatlerinde durak dışında da yolcu indirme hizmetini hayata geçireceğiz" diye konuşan Babacan sözlerine şöyle devam etti:

“Kamu kaynaklarının kullanımında hakkaniyetli davranacağız. Bütçelemeyi kadına duyarlı bir anlayışla yeniden yapılandıracağız. Kent yoksulluğunu, kısa vadede sosyal yardımlar, orta ve uzun vadede istihdam ve girişimcilik uygulamalarıyla asgariye indireceğiz. Yerel yönetimlerin satın alma işlemlerinde, kadın girişimcilere destek modelleri sağlayacağız. Kadının ürettiklerini satabileceği pazar alanlarını, kooperatifçilik çalışmalarını ve ilgili dijital platformları yaygınlaştıracağız. Halk Eğitim Merkezleri gibi mekanizmalarla, kadınların çağımızın ihtiyaçlarına yönelik beceri ve bilgilerini artıracağız.

'HER MAHALLEYE KREŞ AÇACAĞIZ'

‘15 dakikalık kent’ adını verdiğimiz ‘kendi kendine yeten mahalle’ modelini çalışacağız. Parka ve sağlık ocağına, kültürel ve ticari ihtiyaçların karşılanacağı mekanlara yürüme mesafesini 15 dakikaya indirecek projeleri uygulamaya başlayacağız. Kentin yaya alt yapısı ve ulaşım araçlarında bebekli, yaşlı ve engellilerin hayatını kolaylaştıracağız.”

Mahallelere çocuk, engelli ve yaşlı bakım merkezleri açacağız. Her mahalleye nitelikli, güvenilir ve uygun fiyatlı kreş açarak, kadına ve aileye nefes aldıracağız.”

'HİZMETLERİMİZİ HAK VE ARZ TEMELLİ YAPACAĞIZ'

Toplantıda konuşan DEVA Partisi Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikalar Başkanı Candan Karlıtekin ise “Kadın konusu genel siyasetin üstüne titizlenmesi gereken konuların başında geliyor. Yerel yönetimler eliyle bir nebze daha olumluya çevirmenin kısa vadede sorunları hafifleteceğini düşünüyoruz. Kadının imkân ve becerilerle donatılması en hızlı yerel yönetimler eliyle devreye alınabilir. Başta sosyal yardımlar olmak üzere kadının yetkinliğini artırırken ve imkanlara erişimine fırsat verirken bu hizmetlerimizi hak temelli ve arz temelli yaparak kısır siyasetin şantaj konusu olmaktan çıkartacağız" ifadelerini kullandı.

DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen yaptıkları çalışmanın amacını şöyle sıraladı:

"Kadına daha güvenli, mutlu ve aktif bir şehir hayatı sağlamak; kadının yaşam alanlarına iyileştirici etki sağlamak; ekonomik, sosyal ve kültürel gereksinimleri desteklemek; kadının yerel yönetim karar süreçlerine katılımını artırmak."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları