loading
close
SON DAKİKALAR

Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi yeniden kuruldu!

Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi yeniden kuruldu!
Tarih: 15.07.2018 - 12:37
Kategori: Gündem

703 sayılı KHK’yla lağvedilen Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi, bugün çıkarılan 4 numaralı Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yeniden kuruldu.

Her iki kurum da "Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı tüzel kişiliği haiz özel bütçeli genel müdürlük" olarak yeniden kuruldu.

Devlet Tiyatrosu Genel Müdürlüğünün kuruluş, teşkilat, görev ve yetkilerine ilişkin yapılan usul ve esas düzenlemeler şöyle:

-Ankara'da Kültür ve Turizm Bakanlığına baglı, tüzel kişiliği haiz ve özel bütçeli Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü kurulmuştur. Devlet Tıyatrolan bir Genel Müdür tarafından yönetilir. Genel Müdüre yardımcı olmak üzere Genel Müdür yardımcısı atanabilir. Hizmet birimleri Bakan onayı ile yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir.

-Genel Müdürlük bakanın onayı ile yurt içinde ve yurt dışında milli ve milktlerarası festivaller ile tumeler dilzenleyebilir. Genel Müdürlük mali, idari ve teknik imkanların müsaadesi içinde Ankara'da ve memleketin bizum göreceği yerlerinde tiyatrolar kurabilir, mevcınlan birleştirir ve bunları kaldırabilir. Ankara ve İstanbul dışında Genel Müdürlüğe bağlı olarak kunılacak tiyatrolar, rercihen rejisör niteliğinde bir müdür yönetiminde kendi kadrosundaki sanatkar ve uzman memurlar veya merkezden gönderilecek sanatlar, uzman memurlarla çalıstmlabileceği gibi düzenlenecek turnelerle de faaliyette bulundurulabilir.

-Devlet Tiyatrolannda oynanacak eserler Edebi Kurul tarafından seçilir. Edebi Kurul sanat ve edebiyat alanında tanınmış 3 kişi ile Genel Müdür, Başrejisör, Başdramaturg ve bir sanaaardan oluşur. Kurul, başkanım kendi üyeleri arasından seçcr. Edebi kurul salt çoğunlukla toplanır ve bu toplantıda bulunanların salt çoğunluğu ile karar verir. Başdmmaturg emrinde yeteri kadar drarnaturg bulunur. Edebi kurulun tiyatroda memur bulunmayan üyelerine her toplantı için yılı Bütçe Kanununda gösterilen miktarda toplantı ödeneği verilir.

-Devlet Tiyatrolarının sanat, teknik ve bu bölümde gösterilen işlerine bakmak üzere; Edebi Kurul Başkanı, Başrejisör, Sanat Teknik Müdürü, Müzik İşleri Yöneticisi, Genel Müdürün görevlendireceği bir sanatlardan oluşan Sanat ve Yönetim Kurulu oluşturulur. Genel Müdür, bu kurulun başkalık. Sanat ve Yönetim Kumlu salt çoğunlukla toplanır ve bu toplamda bulunanların salt çoğunluğu ile karar verir. Devlet Tiyatrolarının disiplin işlerini başrejisör, hukuk müşaviri, personel işleri birim amiri, Devlet Tiyatrosu personelinin kendi aralarından gizli oyla seçeceği bir sanatçılardan oluşan Disiplin Kurulu yürütür. Genel Müdür veya yardımcılarından biri bu Kurulun başkanıdır.

Gelirler

-Devlet Tiyatrolarının gelirleri:

-Genel bütçeden ayrılan ödenek,

-Temsillerden elde edilecek hasılat

-Tanıtıcı ve aydınlatıcı yayınlardan temin olunacak gelirler,

-Tiyatro Faaliyetinden yararlanan il özel idareleri ile belediyelerince yapılabilecek bağışlar,

-Her çeşit bağışlar ve diğer çeşitli gelirler,

-Tertiplenecek milli ve milletlerarası festivallerden elde edilecek hasılattan oluşur.

Devlete ait binalardan Devlet Tiyatrosuna lüzumlu görülenlerle ilgili mevzuatınca Genel Müdürlüğe bedelsiz tahsis edilebilir.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları