loading
close
SON DAKİKALAR

Dişi ahtapotlar, taciz eden erkeklere bir şeyler fırlatıyor

Dişi ahtapotlar, taciz eden erkeklere bir şeyler fırlatıyor
Tarih: 27.08.2021 - 12:42
Kategori: Bilim

Ahtapotların kabuk ve silt fırlatma görüntülerinin analizi, kasıtlı olarak diğer ahtapotları hedef aldıklarını ve sıklıkla vurduklarını gösteriyor. Çoğu durumda bir şeyler fırlatma işlemini yapanlar ise, onları taciz eden erkeklere karşılık veren dişiler.

2015 yılında, Sidney Üniversitesi’nden Peter Godfrey-Smith ve meslektaşları, Jervis Körfezi’ndeki “Octopolis” adlı bir alanda etkileşime giren birkaç yaygın Sidney ahtapotunu (Octopus tetricus) filme aldı. Burası, kumlu deniz tabanında ahtapotların sığınak yapabileceği birkaç yerden biri, bu nedenle küçük bir alanda alışılmadık sayıda hayvan var.

Kameralar kavgaları, çiftleşmeleri ve fırlatma olarak adlandırılan sıra dışı bir davranışı kaydetti. Godfrey-Smith, “Bunu en iyi nasıl tanımlayacağımı bilmek zor.” diyor.

Ahtapotlar, gövdelerinin altında silt, yosun veya kabuk gibi objeleri dokunaçlarında tutar. Daha sonra açı vererek onları birkaç vücut uzunluğu boyunca fırlatırlar.

Bu fırlatma davranışının yemek kalıntılarını atmak veya mağaraları kazmak için kullanıldığı biliniyordu, ancak videolar ayrıca ahtapotların fırlatılan nesnelerle diğer bireyleri vurduğu birçok örneği de ortaya çıkardı.

Godfrey-Smith, 2015 yılındaki bir konuşmasında bu davranışı tarif ettiğinde, diğer ahtapotları kasten mi yoksa kazayla mı hedef aldıklarından emin değildi.

Artık ekibin daha fazla görüntüsü var ve ayrıntılı analiz, başkalarını hedef alan atışlar ile çukuru temizlemek için kullanılan atışlar arasındaki farkları da ortaya çıkardı ve ahtapotların gerçekten de kasıtlı olarak başkalarını hedef aldığını gösteriyor.

Örneğin 2016’da bir dişi ahtapot, yakındaki bir mağaradan kendisiyle çiftleşmeye çalışan bir erkeğe 10 kez silt attı. Ona beş kez vurdu. Godfrey-Smith, “Bu sekans, beni kasıtlı olduğuna ikna edenlerden biriydi” diyor.

Bu olayların dördünde, erkek her zaman başarılı olamasa da eğilmeye çalıştı. İki durumda, dişinin hareketlerinden kaynaklanan atışları tahmin etti ve silt ona doğru itilmeden önce kaçmaya başladı.

Başkalarını hedef alırken, ahtapotların kabuklardan daha fazla silt fırlatma olasılığı daha yüksekti ve atışlar da daha kuvvetliydi.

Ayrıca, yuva inşası sırasında kullanılan atışlar neredeyse her zaman ön iki dokunaç arasından atıldı. Bununla birlikte, ahtapotlar başkalarına fırlatırken, bazen sol veya sağdaki birinci ve ikinci dokunaçlar arasında atış açısı yaptı. Godfrey-Smith, “Bu, bir tür hedeflemeyi akla getiriyor.” diyor.

Bir keresinde, araştırmacılar bir ahtapotun başka bir ahtapotu uzvuyla itmek yerine frizbi gibi bir dokunaçla fırlatarak kabuk attığını ve vurduğunu gördüler.

Bir dizi vahşi hayvan, diğer hayvanlara bir şeyler fırlatır veya iter. Ancak şempanzeler de dahil olmak üzere yalnızca bir avuç türün, kendi türlerinin üyelerini hedef aldığı biliniyor. Godfrey-Smith, “Aynı popülasyonun diğer üyelerine nesneler fırlatması özellikle çok nadirdir.” diyor.

Gözlemler sırasında iki durumda, bir ahtapot bir balığa vurdu, ancak bu vurmalardan birinin kazara olduğu ortaya çıktı. Hayvanlar ayrıca ara sıra kamerayı hedef alıyor ve tripoda vuruyor gibiydi.

Fırlatma, bir saldırı biçimi olarak kullanılıyor gibi görünse de, ekip, hedeflenen herhangi bir ahtapotun saldırarak veya eşyaları geri fırlatarak tepki verdiğini görmedi. Dahası, yoğun sosyal etkileşimlerden sonra meydana gelen bazı atışlar başka bir ahtapota değil boş alana yönlendiriliyor ve bu da hayvanların hayal kırıklıklarını dışa vuruyor olabileceğini gösteriyor.

Bir durumda, bir erkeğin bir dişiye yaptığı hamle reddedildikten sonra, erkek rastgele bir yönde bir kabuk fırlattı ve renk değiştirdi.

Ekip, kutup ayılarının avlanma sırasında bazen kayaları veya buz parçalarını silah olarak kullandıklarını, örneğin morslara kayaları uçurumlardan fırlattığını öne süren bir makalenin yayınlanmasından sonra bulguları bir ön baskı olarak yayınlamaya karar verdi.

Kaynak : arkeofili.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları