loading
close
SON DAKİKALAR

Dışişleri Bakanlığı'ndan 'S-400 ile F-35 birlikte alınamaz, tercih yapılması gerek' diyen ABD'ye tepki: Müttefiklik ilişkileriyle bağdaşmıyor

Dışişleri Bakanlığı'ndan 'S-400 ile F-35 birlikte alınamaz, tercih yapılması gerek' diyen ABD'ye tepki: Müttefiklik ilişkileriyle bağdaşmıyor
Tarih: 11.06.2019 - 09:14
Kategori: Gündem

Dışişleri Bakanlığı, ABD Temsilciler Meclisi'nin kabul ettiği 'ABD-Türkiye ittifakına yönelik endişelerin ifade edilmesi' başlıklı karara ilişkin açıklama yayınladı.

ABD Temsilciler Meclisi, Dış İlişkiler Komitesi S400’lerin gelmesi durumunda Türkiye’nin F-35 programından çıkartılmasını ve CAATSA yaptırımlarının devreye girmesini öngören karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti. Kararda, Türkiye'nin S-400 ve F-35'leri birlikte alamayacağı ve birini tercih etmesi gerektiği belirtilerek, Türkiye'ye S-400 alma kararının iptali için çağrı yapıldı.

Bakanlık açıklamasında, kararın, "Türkiye ile ABD arasındaki köklü dostluk ve müttefiklik ilişkileriyle bağdaşmadığı" belirtildi.

Bakanlıktan yapılan açıklama şöyle:

"10 Haziran tarihinde ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen “ABD-Türkiye ittifakına yönelik endişelerin ifade edilmesi” başlıklı karar, evvelce de açıkladığımız üzere, Türkiye ile ABD arasındaki köklü dostluk ve müttefiklik ilişkileriyle hiçbir şekilde bağdaşmamaktadır. Kararda Türkiye'nin dış politikası ve yargı sistemi hakkında yer verilen haksız ve temelsiz iddiaların kabul edilmesi asla mümkün değildir.

Her zaman vurguladığımız gibi, dost ve müttefik ülkeler arasında görüş farklılıklarının giderilmesinin en etkili yolu diyalog ve ülkelerin egemen kararlarına saygı gösterilmesidir. Bunun yerine, hiçbir bağlayıcılığı bulunmayan ve karşılıklı güvenin artırılmasına hizmet etmeyen kararların alınması, tehdit ve yaptırım dilinin gündemde tutulmaya devam edilmesi ve birtakım suni miadlar konulması kabul edilemez."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları